I køkkenet blomstrer ideerne

Entertainer, komponist og tv-vært Sigurd Barett arbejder bedst ved ”bardisken” i sit åbne køkken, hvor kombinationen af madlavning, samvær og spisning skaber en særlig energi af levet liv, som nærer ideerne.

»Mit kreative rum er mit køkken. Der er noget helt specielt ved køkkener, hvis de som mit integrerer spiseplads og kogeafdeling. Et køkken er et levende rum, hvor man plejer kontakt med hinanden, udfolder sig, og det er tit der, mens man har gang i noget andet, at man får de bedste snakke. Mit køkken er fyldt med rigtig god energi, aktivitet og kontakt. Måske fordi det er der, hvor der laves mad, som er lig med appetit, som igen er lig med appetit på liv og på samvær,« siger Sigurd Barett, der for tiden arbejder på Sigurds Børneatlas, som udkommer til oktober og efterfølges af en lang turné med hans velkendte gakkede rim på melodier og med indbygget lærdom.

»Jeg arbejder altid på den måde, at jeg begynder med at skrive digte, ord og bagefter sætter musik til. For mig hænger kreativitet tit sammen med at have en idé at hænge kreativiteten op på, en ramme, f.eks. med mit børneatlas. Det er en meget konkret ramme, vi vælger de 24 lande, og så er det ellers bare med at gå i gang og finde nogle sjove, specielle og appetitvækkende sproglige ting om landene. Jeg gør tit det, at jeg finder to helt forskellige størrelser og bringer dem sammen i et digt - lidt som Johannes Møllehave med ”Og så kom de til Genezareth, og der var ingen wc-bræt”.«

Rejsegrammofon

Musikken er også en kraftig inspirationskilde for Sigurds Barett. På hans arbejdsplads, bardisken, står hans elskede rejsegrammofon, en ny en af slagsen af mærket Numark. På den afspiller han 20-30 af sine yndlingsplader. Gamle plader eller genbrugsindkøb fra 30-40 års liv med og i musikken.

»Nogle gange sætter jeg en god plade på og skriver, men de fleste gange foretrækker jeg stilhed,« siger han.

Det røde kaffekrus med indhold er også vigtig for den kreative proces.

»Nogle dage kan det vælte ud af ærmet, og andre gange kommer der ikke noget. Jeg kan sagtens blive inspireret, når jeg er dødtræt, eller hvis jeg har tømmermænd. Der er ikke rigtig noget system i, hvornår ideerne flyder.«

Kruset er fra et besøg i Warszawa og er bestemt ikke noget kommunistisk manifest.

Men han har i mange år, også før Murens fald, holdt af at rejse i de gamle Østbloklande og blev dengang både fascineret og delvist frastødt af regionens meget anderledes kulturliv.

Stearinlyset på bordet er også en del af entertainerens kreative kulisse.

»Levende lys giver noget særligt til et rum, en rar, hyggelig og levende atmosfære, som gør mig tryg. Og så er levende lys langt mere inspirerende end kunstigt lys, fordi det skifter hele tiden - ligesom livet gør,« siger Sigurd Barett.

På bordet ved pc'en står også en bog, ”Doppler”, af den norske succesforfatter Erlend Loe.

»Bogen fik jeg i januar i fødselsdagsgave. Den handler om en mand, som bliver så træt af forbrugersamfundet, at han skrider fra det hele. Tankevækkende, fordi den får en til at tænke over, om man gør de ting, man gør, fordi man virkelig har lyst, eller fordi man plejer.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.