Irriterende insekter invaderer Danmark

Store sværme af mariehøns befolker Danmarks vestvendte kyster og gør strandturen til en ubehagelig oplevelse. Vinteren gav optimale levevilkår for de små plagerånder.

Artiklens øverste billede
Vestkysten plages af mariehøns. Foto: Lauren Long, AP.

Der er efterhånden så mange mariehøns, svirrefluer og hvepse i kystområderne, at flere restauratører tvinges til at lukke for den udendørs servering.

Mariehønsene er fløjet nordpå for at søge tilflugt fra Sydeuropas tørke og varme, fortæller flere eksperter. Samtidig gav den milde vinter optimale levevilkår for både mariehøns og de bladlus, mariehønsene lever af.

De farverige insekter har i løbet af de seneste ugers gode vejr udviklet sig til en plage mange steder i Danmark. Efter en lang periode med østenvind, er specielt de vestvendte kyster hårdt ramt. Og på grund af tørken er mariehønsene særligt pågående: De forsøger nemlig at finde væske på badegæsternes hud.

Også hvepsene har nydt godt af vinteren og forårets klima, og der er derfor flere end normalt. Til gengæld har den tørre sommer gjort dem aggressive, så det gælder om at være forsigtig, hvis man vil undgå at blive stukket.

Når det gode vejr med tørke, varme og let østenvind i løbet af weekenden går over i byger og vestenvind, forventes insekterne at søge ind i landet og sprede sig over større områder.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen