Lone Kühlmann har det skønt ved vandet

Lone Kühlmann så kun vandet, da hun købte hus for snart 30 år siden.

Artiklens øverste billede
Badebroen er uden tvivl Lone Kühlmanns ynglingsting. Det var vandets og udsigten til en bro, som gjorde, at hun i sin tid faldt for boligen. Foto: Mik Eskestad

Hvad er aktuelt for dig lige nu?

Jeg har fuldstændig ufatteligt travlt med at markedsføre min seneste bog ”Vi bliver ikke yngre, fat det!” Også hele efteråret er jeg booket op med foredrag, så jeg nyder at have lidt ferie her i sommer.Hvad faldt du for ved din bolig?


At den lå ud til vandet. Det var i 1979, vi købte huset. Jeg overså fuldstændigt, at huset lignede en nedlagt jernbanevogn. Jeg så kun vandet. Men vi fik hurtigt bygget meget om. Og det var altså dengang, renten var 22 procent!Hvilket rum holder du mest af?

Soveværelset. Og stuen. Og kontoret. Jeg holder af alle rummene. Vi har jo indrettet os, som vi gerne vil. Jeg er også glad for mit køkken. Jeg har sagt i 25 år, at nu skal jeg snart have et nyt, og det skal jeg også, men det er stadigt velfungerende.Hvad behøver ethvert hjem?

Mange ting, men folks behov er jo forskellige. Jeg ser, at der er folk, som lever lykkeligt uden bøger, og det, synes jeg, er mærkeligt. Og så kan jeg ikke leve uden min blender.Hvem står for indretningen af hjemmet?

Det gør min mand og jeg i fællesskab. Jeg bøjer mig nok meget for hans valg, for han har altså en bedre smag, end jeg har. Når tingene først står der, så kan jeg godt lide det, men inden har jeg ingen fantasi til at forestille mig, hvordan det skal se ud.Har du en hjemmearbejdsplads?

Ja, jeg har mit kontor. Det var oprindeligt soveværelse. Herfra har jeg udsigt til vandet - mest om vinteren, når alt det grønne er væk. Lige nu kan jeg se ud på blomstrende jasminer.Hvad ville du aldrig bringe ind i dit hjem?

Folk, som ikke vil mig det godt. De har ingen adgang.Hvad vil du byde uventede gæster på?

En kop te. Jeg har alle mulige slags te. Når jeg arbejder, drikker jeg altid urtete. Men er det ud på dagen, kan jeg da godt finde på at åbne en flaske hvidvin og byde gæsterne på et glas. Jeg drikker faktisk kun kaffe, når jeg har været ude og ro. Det er fast tradition, at så skal vi have en kop kaffe i klubhuset bagefter.Hvad står der i din bogreol?

Klassikere som for eksempel James Joyce og næsten alt moderne dansk litteratur samt masser af biografier. Og 200 kogebøger! Jeg holder meget af at lave mad.Har du en ting, som altid har fulgt dig?


Jeg har arvestykker fra mit barndomshjem, som jeg ikke vil undvære, og så har jeg en skrivepult i palisander, som min far lavede til mig, mens jeg var au-pair i USA, fordi han savnede mig.Hvad hænger på dine vægge?

Der hænger blandt andet et nummereret litografi af Per Kirkeby og et billede af skagensmaleren Poul Winther. Så har jeg også et bedårende billede, der er et udsnit af et større billede, som hedder ”På fælleden”. Det har jeg arvet fra en god, afdød veninde.Har du mange rejseminder i hjemmet?

En del. Det er ikke udstoppede ting og sådan noget. Men jeg har mange ting stående fra blandt andet Afrika og Mexico - ja, fra alle mulige steder.Hvordan slapper du bedst af derhjemme?

Ved at gå ned på badebroen. Det gør jeg hver morgen - næsten uanset vejret. Så sætter jeg mig på en bænk, der står i læ og læser min morgenavis. Jeg bader også året rundt.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen