Glasset får lov at danse

Gennem årene har hun lært håndværket, teknikkerne og glassets muligheder til bunds. Men med sine upolerede og skæve æggebægre lader glaspuster Rikke Stenholt nu glasset vise sin mere rå og ukontrollerede side.

En våd avis, de bare hænder og smeltet glas på en pind. Det er alt, hvad glaspuster Rikke Stenholt har brug for, når hun lader glasset danse og danne sit helt eget udtryk i de rå, levende og unikke æggebægre. Æggebægrene er uens i størrelse, form og udtryk, men har dog alligevel det rå, nærmest klumpede fascinerende udtryk til fælles.

Det upolerede, frie udtryk ligger langt fra de blanke, polerede, glatte glas, nips og skåle, de fleste glaspustere skærer af piben, og det nyder Rikke Stenholt:

»Jeg fik lyst til at prøve at lave et øjebliksbillede af glasset, som det danser på piben, inden vi puster og polerer det. Og jeg synes, det er lykkedes, og at æggebægrene illustrerer, hvordan glasset oprindelig er tykt og dansende,« siger hun.

Hvert æggebæger er helt sit eget, glasset er formet let med en våd avis, hulningen dannet, men derudover er resten af glassets udtryk fanget i et tilfældigt øjeblik, som er helt dets eget. Netop det udtryk blev fundet, da Rikke Stenholt en dag tog sig et kreativt øjeblik foran ovnen. Bare hende, glasset, hendes kreativitet og håndværksmæssige kunnen.

Glassets eget udtryk

Lige siden hun på Brabrand Glasskole for første gang sad med smeltet glas på piben, har hun elsket at arbejde med glas og var i de første mange år fascineret af at lære håndværket og af at mestre de smukke, runde pustede former.

»Nu ved jeg, at jeg kan det. Jeg kender glasset godt og ved, hvad jeg kan gøre med det, og hvordan jeg kan kontrollere det. Derfor havde jeg ideen om at lave noget, hvor det fik lov at være mere sig selv, og det er lykkedes med æggebægrene,« siger Rikke Stenholt og peger på butikkens hylder, hvor æggebægrene står i både pastelfarver, sorte og hvide.

Værksted og butik

Rikke Stenholt har både værksted og butik i de hvidmalede, højloftede lokaler med gamle plankegulve midt i Århus. Bag disken står smelteovnen, indvarmningsovnen og afspændingsovnen, alle tre i rustfrit stål og alle tre specialbygget lige til lokalerne af Rikke Stenholt. Ovnenes form og finish passer perfekt til lokalerne og er en moderne, harmonisk kontrast til den gamle arbejdsbænk over for ovnene, hvor Rikke Stenholt sidder, når hun triller piberne og skaber mønstre i glasset.

»Kombinationen af værksted og butik er jeg meget glad for. Jeg kan godt lide at se, at det, jeg kreerer, bliver solgt igen få meter fra mig. Og så kan jeg godt lide at tale med kunderne og dele min glæde for glas med dem,« fortæller Rikke Stenholt.

living@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen