Huset på skrænten

Et ungt par rykkede fra hovedstaden til hjembyen. Her fik de nemlig muligheden for at bygge hus højt på en skrænt og med en fantastisk udsigt til fjorden.

En snert af svimmelhed indfinder sig, når man står helt oppe på toppen af skrænten og kigger ud. Ikke mindst på grund af den smukke udsigt over Vejle Fjord, men også ved tanken om, hvad en sådan beliggenhed havde kostet i hovedstadsområdet.

»Det kan man slet ikke betale sig fra,« siger ejeren af huset på skrænten.

Han og hustruen, samt deres lille søn, rykkede for godt et år siden alle ejendele fra hovedstaden til hjembyen Vejle for at indtage deres nye villa, hvis lige ville have kostet det tredobbelte eller mere, hvis den havde ligget mere østligt.

Faktisk var det også kun for sjov, at parret kiggede efter byggegrunde i en juleferie. Men da de så den skrånende skrænt-grund med udsigten, var det pludselig blevet alvor. Grunden var stykket fra jorden til en gård i nabolaget, som havde fået dispensation til udstykning i fredet område.

»Gårdejeren ville først møde køberne personligt, og så købte vi den med det samme,« fortæller ejeren, som trods sin flytning fortsat arbejder i København.

Vigtig entusiasme

På grund af det hektiske liv med arbejde i København og byggeprojekt i Jylland var det altafgørende for familien at finde en arkitekt, som kunne styre byggeriet og påtage sig ansvaret for projektet.

»Lige så vigtigt var det, at finde en arkitekt som virkelig brændte for byggeriet,« siger ejeren.

Af gode venner fik de anbefalet arkitekt, Jesper Therkildsen fra Tegnestuen i Vejle. Han mødtes med parret, og sammen fik de talt sig ind på, hvad de ønskede af deres kommende udsigtsbolig. Herefter var han klar til at tegne og kort tid efter præsentere de konkretiserede tanker for bygherren.

»Undervejs er der lavet en del ændringer, og nogle ting har udviklet sig,« fortæller Jesper Therkildsen og tilføjer, at der blandt andet viste sig en del udfordringer i at lave en svævende etage.

»Det var meningen, at stue-niveauet skulle skyde sig ud af skrænten og svæve ud mod vandet, men det blev simpelthen for svær en konstruktion, så vi lavede et kælderniveau i stedet.«

Panorama mod nord

Fra begyndelsen havde Jesper Therkildsen selvfølgelig både udsigt og grundens beskaffenhed i tankerne. Det skrånende niveau mod fjorden lagde ligesom op til en imponerende facadeåbning, der vil give lys og luft i alle rum indendøre.

Også det faktum, at udsigten er nordvendt, betød at det var ekstra vigtigt med store vinduespartier - man kan nu engang ikke lave om på verdenshjørnerne.

»Egentlig er det behageligt, at de store vinduer vender mod nord,« siger Jesper Therkildsen og uddyber.

»Sydvendte vinduespartier bliver varme og får ofte en drivhus-virkning. Mange husejere bliver nødt til skærme af hele sommeren, og så kan de alligevel ikke nyde udsigten.«

Smagsprøver

Det har parret nu rig mulighed for helt oppe på toppen af skrænten. Fra stuen, som er hævet et mindre niveau over spisestue-køkken, er panoramaet totalt. Ligeså fra det åbne kælderplan lige under stuen, hvor familien har planer om at indrette et form for mulitrum.

Kendetegnende for den indvendige indretning er i det hele taget åbenhed. Åbenhed udtil, åbenhed nedad, men også åbenhed mellem rummene.

Entreen løber assymetrisk i et med køkken-spiserummet, og der er en snert af udsigt helt ude fra indgangsdøren.

»Det er meningen, at man bare skal have en lille smagsprøve ved indgangen, og så åbner der sig mere og mere udsigt, jo længere man kommer ind i huset,« siger Jesper Therkildsen.

Midt i entreens forløb er rejst to trekvart høje skulpturelle betonvægge, som på den ene side skærmer mod køkkenet og til den anden side trækker grænsen til husets kontorrum. Derimod er der helt åbent ind til spisestuen.

»Første gang Jesper talte om betonvægge, var vi lidt betænkelige,« fortæller ejeren og tilføjer.

»Men efterfølgende kan vi godt se ideen med det.«

Kontoret er yderligere skærmet med glas på begge sider af betonvæggen, så det giver en fornemmelse af at kunne sidde i uforstyrrethed, men samtidig følge med i det liv, som udspiller sig rundt om i huset.

Udkig fra bad

På gulvene i entre, køkken og spiserum har arkitekten desuden anvendt beton, som har fået en mørk, men fuldstændig blank lak.

»Med tiden bliver det slidt og råt, som en kontrast til de rene linier i resten af huset,« fortæller Jesper Therkildsen.

Også i badeværelset er der lavet spændende og utraditionelle løsninger. Man får adgang til rummet fra soveværelset, og adskillelsen mellem de to rum er opbygget af en buet væg i glasbyggesten. Faktisk er det bagsiden af brusenichen. Inde i baderummet er det formstøbte badekar nedsænket i gulvet, og herfra er der udsigt direkte ud.

»Hvad enten man sidder på toilettet eller i karret, kan man nyde udsigten,« siger Jesper Therkildsen.

Udsigten byder ikke kun på vand og vild natur. Parret kan fra dette rum også se dele af Vejle Fjord-broen

»Broen er næsten som en evighedsmaskine,« siger ejeren.

Vendt om

Fra badeværelset er der direkte adgang til en mindre terrasse, hvor parret kan nyde solen eller måske bare dampe af efter en tur i badekarret.

Den store solterrasse er derimod placeret lidt anderledes, end man traditionelt ville gøre. Familien har fået en hyggelig gårdhave-terrasse foran huset, fordi dette er sydsiden.

»Normalt ville man lave terrassen bag huset mod haven og udsigten, men i dette tilfælde har vi vendt tingene lidt om,« siger Jesper Therkildsen.

vivienne@horisont.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen