Gode venners værk

Et venskab kan resultere i mange ting. For eksempel i at bruge hinandens færdigheder til at springe ud i at bygge sommerhuse. Arkitekt Henriette Blegvad og entreprenør Magnus Møller-Petersen slog sig sammen og gjorde en drøm til virkelighed.

Når man sidder på et kontor hver eneste dag, kan det godt begynde at klø i håndfladerne og brænde i værktøjet. De fleste ville måske vælge at gå hjem og slå søm i væggen. Men Magnus Møller-Petersen ville mere end det. Han ville sætte spor og bygge et sommerhus, som andre mennesker kunne få glæde af.

»Så ringede han til mig for at høre, om jeg var med på ideen,« fortæller arkitekt Henriette Blegvad, som på det tidspunkt lavede forskellige freelance-opgaver.

Sammen begyndte de at køre rundt i sommerhus-områderne for at kigge på mulige byggegrunde, og Henriette Blegvad begyndte at lave skitser.

Jagten på det helt rigtige sted tog tid, men makkerparret fandt det tæt på Helgenæs i den lille by Vistoft. Her var to ledige sommerhusgrunde med udsigt til bugt og med en skøn strand lige neden for områdets klinter.

»Jeg havde jo lavet en række forskitser til husene, og de viste sig at passe godt til grundene,« fortæller Henriette Blegvad og fortsætter.

»Så vi kørte videre i mine oprindelige ideer, som især lagde vægt på enkelheden i arkitekturen.«

Et sted til afslapning

Ingen af dem havde før prøvet at stå over for et nystartet byggeprojekt, og mange tanker og ideer skulle prøves af. Det vigtigste var, at det første hus blev så gennemtænkt, at det kunne bruges som skabelon for øvrige projekter.

I dag står pilot-huset helt færdigt. Opført i olieret lærketræ med eternit skifertag og lavet efter devisen om, at et sommerhus er et sted, hvor man slapper af. Ikke et sted, der kræver ligeså meget arbejde, som villaen derhjemme.

»Det skulle være så vedligeholdelsesfrit som muligt. Derfor har huset f.eks. ingen udhæng. Derudover skulle taget visuelt være meget lidt dominerende - ikke mindst for at lukke så meget lys ind i huset som muligt,« fortæller Henriette Blegvad.

Arkitektens tanker ramte plet hos Jytte og Jørgen Nørmark. De havde ellers forsvoret, at de skulle eje et sommerhus.

»Vi ville ikke bruge vores fritid på at holde endnu et hus,« siger Jørgen Nørmark.

Måske derfor faldt de for det nyopførte sommerhus i Vistoft. Også selvom det ikke var forelskelse ved første blik.

»En ejendomsmægler tilsendte os en række salgsopstillinger på sommerhuse i området, som vi kørte rundt og kiggede på,« fortæller han og fortsætter med et smil.

»Da vi så huset her første gang, fravalgte vi det faktisk med det samme. Vi satte sågar et kryds henover salgsopstillingen.«

Men deres videre tur ud på sommerhusmarkedet var skuffende.

»Husene var jævnt kedelige og fyldt med sammenskrab fra tre tidsaldre. Vi var interesserede i noget, som var opdateret, og som vi ikke skulle bruge flere år på at lave om,« siger Jørgen Nørmark.

Derfor vendte han og hustruen tilbage til Vistoft med nye øjne.

»Første gang må vi have set det fra den forkerte vinkel. For ved næste møde var vi klar over, at det var vores hus,« siger han.

Et frynsegode

Netop enkelheden og husets prioritering af lys, luft og rummelighed var den opdatering af sommerhusstilen, som parret havde ledt efter.

Henriette Blegvad har arbejdet meget med linierne i huset, og det kommer stærkest til udtryk i det langstrakte gangareal, som forbinder værelsesafdelingen med opholdsafdelingen.

»Den lange gang har både kontakt til sovezonen og til de mere aktivitetsprægede zoner af huset,« fortæller hun.

Alle værelser åbner ud til gangen, og for enden er vinduer fra gulv til loft. Netop lysindfaldet gør op med generationers byggeri af gangen, som en mørk og utiltalende tarm, der blot er et nødvendigt onde.

»Gangen er vores frynsegode. Den er et sted, hvor vi kan spadsere,« siger Jørgen Nørmark.

Men for Henriette Blegvad er gangen også et opgør med de seneste års tendens til at lade alle værelser have dør mod køkken-alrum.

»Det kan nemt resultere i, at alrummet bliver en banegård, som alle skal igennem,« siger hun.

I gangen har Jytte og Jørgen Nørmark opsat lamper i hele forløbet, og det giver en fantastisk effekt i mørke.

»Vi kan nyde lysets spejlen i de store vinduer. Faktisk ser det ud som om lampernes skær fortsætter helt ud i himlen,« siger Jytte Nørmark.

Huset indeholder tre gode værelser samt en sovehems, der vender ud mod gangen. Desuden har man prioriteret to badeværelser med henblik på, at et sommerhus ofte huser mange mennesker. Gangens areal munder ud i køkken-stue arealet, som har panorama-kig til bugten og de andre bebyggelser nedenfor.

Køkkenet har hvide, enkle elementer, og så er den traditionelle kogeø bevidst omdannet til køkkenbord.

»Et stort emfang, som hænger ned fra loftet, vil blive alt for dominerende i dette rum,« siger Henriette Blegvad og suppleres af Jytte Nørmark, som bifalder hendes tanke.

»Det ville være skrækkeligt. Nu har jeg muligheden for at stå i køkkenet og nyde udsigten. Det er ubeskriveligt skønt,« siger hun.

Parret, som aldrig ville eje et sommerhus, er nu blevet helt afhængige af deres nye tilflugtssted. Naturen og roen sætter de stor pris på.

»På den ene side af huset har vi fuldstændig øde natur, som vi især nyder om morgenen. Til den anden side er der bebyggelse og liv,« fortæller Jørgen Nørmark.

Venskab sætter spor

Venskabet mellem arkitekt og entreprenør har sat sit spor. Og ved siden af familien Nørmarks nye sommerresidens er et nyt projekt fra Henriette Blegvad og Magnus Møller-Petersen ved at tage form. Med tiden vil de to se om venskabet kan skabe endnu et hus, og Henriette Blegvad har nu startet eget firma med speciale i sommerhuse, enfamiliehuse og ombygninger.

vivienne@horisont.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen