Par med planer

Efter en fjernsynsfri måned var Kira og Sune From pludselig ophavsmænd til tre typehuse og indehavere af deres helt eget typehusfirma. Deres første byggeri står nu færdigt i den lille by, Lyndby, med udsigt til Roskilde Fjord.

Hvert år i januar måned smider Kira og Sune From deres TV på loftet. Flimmer, larm og amerikanske serier er bandlyst fra deres hjem i det indre København. Far, mor og tre børn skal hygge sig sammen i stedet. Men i år har den TV-løse måned også bredt sig ud over forårsmånederne - og den fortsætter nok også et godt stykke ind i sommeren. For parret har pludseligt fået mere end almindeligt travlt.

De er nemlig blevet indehavere af deres helt eget typehusfirma, som opstod i netop de timer, da de ellers ville have siddet tilbagelænet i sofaen foran den evige strøm af nyheder, reality-støj og boligprogrammer. I stedet for at sidde og se andre få drømmehjemmet stylet på TV, satte de selv gang i boligideerne.

»Jeg har altid tegnet huse, og da jeg skulle vælge uddannelse, var jeg lidt i tvivl om det skulle være arkitekt eller civilingeniør,« fortæller Sune From.

Det blev det sidste, og han har gennem de seneste ti år været ansat i entreprenør- og rådgivningsbranchen. Men den indre arkitekt har hele tiden spøgt, og i sin fritid har Sune From siddet ved tegnebrædtet og kreeret boliger til helt almindelige mennesker. Boligerne blev godt nok aldrig bygget. Men så var der jo lige den der famøse TV-fri måned for godt to år siden, da parret ville i gang med et fælles projekt til aftentimerne.

Realiserer drømmen

Mens Sune From sad ved skrivebordet og slog streger begyndte hans kone, Kira, at kigge ham over skulderen og blande sig. Hun foreslog utænkelige ting, som slet ikke kunne lade sig gøre. For hvad vidste hun om byggeri. Men hendes utaditionelle tanker og kreativitet gav drømmen næring. Til sidst blev hustegningerne et fælles projekt. Aftener og nætter blev brugt. Til sidst tog de et lån i deres eget hus og forvandlede drømmen til virkelighed.

»Det var en lyst, som vi ikke kunne gemme af vejen. En af den slags projekter, man bliver nødt til at realisere, for ikke at sidde om tyve år og ærgre sig,« siger Kira From.

De fandt hurtigt ud af, at de supplerer hinanden rigtig godt. Men drivkraften bag deres projekt var også et ønske om at tilføre det danske typehusmarked et alternativ til stereotyperne.

»Der mangler tilbud til de mennesker, der ligesom os, interesserer sig for arkitektur og design, men som ikke har pengene til at hyre en arkitekt eller ikke har mod på at stå for det hele selv.«

Elementer og miks

Indtil videre har deres firma, Villarch, tre husmodeller, og det første byggeri er netop færdiggjort i et nyudstykket kvarter i Lyndby med udsigt til Roskilde Fjord. Huset kalder de "Classic". Det er på 195 kvm, har fire værelser, to badeværelser og køkken i åben forbindelse med stue. Et klassisk familiehus, men alligevel nyfortolket med et spændende miks af materialer.

Egentlig var det meningen, at huset skulle opføres i træ, men en regel i lokalplanen krævede, at kun en vis procentdel af huset måtte være træ. Så parret måtte lige en tur omkring tegnebrættet igen, og i dag er de meget tilfredse med løsningen. I gavlene blev træet erstattet af pudsede sten, som står sandgrå, mens facaderne er beklædt med sortmalet lærketræ. Til taget er valgt blådæmpet tegl.

For at gøre byggeriet så lettilgængeligt som muligt, har Sune From brugt sin erfaring fra den tunge ende af byggebranchen, hvor man jonglerer med byggerier i bro-størrelse. Ligesom de store byggerier bruger Villarch nemlig også elementbyggeri.

»Det er jo på mange måder en gammeldags metode, men det letter planlægningen og sparer håndværkertimer på byggepladsen,« siger han.

»Vi kan lukke huset på tre dage.«

Højde giver renhed

Selvom det er Sune From, der har erfaring i byggebranchen, er Kira From også ved at kende jargonen. Hun er nemlig den daglige leder i deres fælles firma. Hun står for købmandsskabet, kontakten med leverandører og håndværkere.

»Selvom Sune er vant til at tale med håndværkere, kan det til tider være en fordel, at der ringer en kvinde og spørger om ting, der faktisk ikke kan lade sig gøre,« siger hun med et smørret grin.

Kira From er oprindelig uddannet tekstilformgiver, og hun er også den, som sætter den sidste finish på byggeriet ved valg af indvendige materialer.

I huset ved Roskilde Fjord har hun f.eks. genoplivet det sorte, kløvede skifergulv, der var et hit i 1960'erne og 1970'erne. Gulvet ligger i de store opholsrum i underetagen og giver en mørk, stabil kontrast til de hvide rene linier, som præger huset.

Det er især husets højde, som forstærker indtrykket af renhed og lys. "Classic" er i halvandetplan og har en facadehøjde på 3,6 meter. I det åbne rum mellem stue og spiseplads er der vinduesparti fra gulv og videre op i taget, så den store opholdsrepos og det store multirum i overetagen har et fantastisk vue til fjorden. Fra multirummet fordeler sig tre værelser samt badeværelse.

I underetagen er der desuden taget højde for, at en familie hele tiden er i forandring. I tilknytning til stuen ligger et stort værelse, der kan bruges som legerum, mens børnene er små og senere skifte funktion til kontor eller forældresoveværelse.

Traditionelt anderledes

Under tegningen af huset har Kira og Sune From hele tiden haft sig selv og deres omgangskreds for øje. De har stillet sig selv spørgsmål om, hvad de kræver af en bolig. For ideen er, at huset skal være for en bred målgruppe, som har lyst til at bo anderledes, men alligevel i tråd med danske byggetraditioner.

»Vores hus er anderledes end gængse typehuse, men det kan stadig falde ind i de fleste villakvarterer,« mener Sune From.

Parret har i øjeblikket ingen planer om at flytte ind i dets eget typehus, men måske engang med tiden.

»Vi bor i et godt byggeforeningshus i København, men engang skal vi da bygge vores eget hus,« siger Kira From.

vivienne@horisont.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.