Solidt betontag
Mit hus fra 1972 er dækket af betontagsten - såkaldte Braas-tagsten. Enkelte sten har mistet lidt hjørner her og der, men det har ikke givet utætheder. Der gror lidt mos på taget, især på nordsiden.
Jeg tog det som et tegn på, at tagets restlevetid var til at overskue, men en murer i familien mener, at det kan holde mindst 30 år endnu.
Hvad mener du om et Braas-betontag fra 1972? Bør jeg rense det for mos med et eller andet kemisk en gang årligt? Vil genopretningsprojektet kunne skade stenene, selv om jeg gennemfører det over meget lang tid?
Med venlig hilsen
Signe N., Herning
- Jeg tror som udgangspunkt, at familiens murer har ret, når han giver taget endnu 30 år. Og så vil jeg tro, at der derudover er en ganske bred margen. En betontagsten er noget af det mest holdbare, der findes. Uden de mange unoder, man finder hos andre former for tagbelægning, inklusive en mængde vingetegl udført på såkaldt traditionel vis, men med skuffende kort levetid hvor afskalninger og revnedannelser gør dem klar til udskiftning.
En smule mos på nordsiden må i højere grad opfattes som en regel end en undtagelse. Og en af ulemperne ved betontagsten er den noget porøse overflade, der giver en lidt for god grobund for mos og lav.
Der er derfor husejere, der afrenser betontagstenene med en højtryksspuler. Det giver et øjeblikkeligt rent tag, men på lidt længere sigt er det uklogt, da højtrykket har det med at gøre stenenes overflade endnu mere porøse, hvorefter der kommer endnu mere mos, hvorefter der spules endnu mere ...osv.
Hvis mosset bliver direkte generende og hindrer regnvandets frie løb til tagrenden, kan mosset uden at skade taget fjernes med en opløsning af klor og vand i forholdet 1:4. Spray det forsigtigt ud med en havesprøjte, og mosset vil dø og slippe grebet i tagstenene. Det skader ikke stenene, og processen kan gentages efter behov - en gang hvert femte år eller deromkring. Er der et hyppigere behov, tyder noget på høje træer og megen dyb skygge.