Send radiatoren på sommerferie og spar penge

En familie i en villa vil typisk kunne spare mellem tre og fem procent på den årlige varmeregning ved at sommerlukke varmeanlægget.

Artiklens øverste billede
Skru helt ned for termostaten om sommeren og spar penge. Foto: Carsten Ingemann

Sommeren står for døren, og med de støt stigende temperaturer kan man sagtens sende radiatoren på sommerferie.

Sådan lyder opfordringen fra Energistyrelsen.

- Hvis varmeanlægget er tændt over sommeren, er det som at have sin bil i tomgang i flere måneder.

- Det skader klimaet og koster penge til ingen verdens nytte, påpeger Jakob Thomsen, fuldmægtig i Energistyrelsen.

Ifølge beregninger fra Bolius - boligejernes videncenter - kan en familie i en parcelhusvilla cirka spare mellem tre og fem procent på den årlige varmeregning.

Typisk vil det være mellem 1000 og 1500 kroner.

- Men er ens anlæg nyere - altså mindre end 10-15 år gammelt - vil besparelsen dog ikke være i det lav, pointerer bygningskonstruktør og energivejleder Tue Patursson fra Bolius.

Energistyrelsen har specifikke guides til at sommerlukke for varmen på sparenergi.dk, og det samme har Bolius på deres hjemmeside.

Men skulle du ikke finde en guide til lige præcis dit varmeanlæg, kan du som regel finde sommerventilen ved at følge rørene fra dér, hvor din installation starter.

- Ventilen sidder efter en forgrening af rørene, hvor én streng går til brugsvand og en anden til radiatorer, tipper Tue Patursson.

- I værste tilfælde kan det være, at man får lukket for det varme vand til bruseren. Og så må man prøve at finde den rigtige ventil igen. Man kan ikke komme til at lave store skader, når man prøver sig frem, siger han.

Hvis der ikke er en decideret sommerventil på varmeanlægget, er der typisk en afspærringsventil. Drej på den, så der ikke er varme i rørene til radiatorerne.

Når ventilen er lukket, bør man også slukke for cirkulationspumpen, der får radiatorvandet til at løbe rundt - det har man typisk mulighed for, når man bor i hus.

Det kan give mulighed for en bonusbesparelse.

- Det hele burde kunne klares på ti minutter, så det er en rimelig god timeløn for en forholdsvis lille indsats, siger Tue Patursson.

Nyere cirkulationspumper - som regel monteret lige efter årtusindskiftet - lukker selv ned efter temperatur, mens ældre udgaver typisk er forbundet med et stik, man kan slukke for, forklarer han.

- Har man en gammel cirkulationspumpe, kan man med fordel udskifte den med en ny. Det koster cirka 3-4000 kroner med montering og vil give en årlig besparelsesmulighed på 7-800 kroner.

- Så der er en relativt hurtig tilbagebetalingstid, siger Tue Patursson.

/ritzau fokus/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen