Meget mere up!
Volkswagens mindste model – up! – kommer nu med en stribe nyheder: Ny motor først og fremmest, dernæst nye farver og ikke mindst en fornyet kabine. Stadig god, ja, en af klassens bedste, men mikroens største problem er ikke løst.
Kommentar: På mange måder er up! mikroklassens bedste bil, men to har bedre plads på bagsædet. Up! har fået klassens bedste motor i form af den nye1,0 TSI, som dog koster langt mere end de direkte konkurrenter. Derfor fem og ikke seks stjerner – og det, selv om up! har nødbremse som standardudstyr.
Plus
Design
Kørestilling
Motor
Image
Nødbremse som standard
Minus
Bagsædeplads
MILANO, ITALIEN — Dét kunne ingen vide i 2012 – Volkswagen kunne end ikke drømme om det. At mikroen Volkswagen up! ville blive en så stor succes. Mest solgte bil i Danmark om end ikke hver eneste måned siden lanceringen, men så langt de fleste. Det første hele år med et samlet salg over 10.000 biler. Og i adskillige måneder med et salg over 1.000 styk – dét havde bildanmark aldrig oplevet tidligere.
I dag er der solgt cirka 45.000 Volkswagen up! i Danmark. Dermed er up! blevet den nye Folkevogn – altså en nutidens Volkswagen Type 1 – eller Boble eller slet og ret bare ”Folkevognen”, som vi sagde i 1960’erne.
2012 – det er lang tid i bilverdenen. Så tyskerne har vurderet, at tiden er moden til at give deres baby en opdatering. Den nye up! er ny forfra og bagfra. Der er mere Polo og Golf over den nye front med skarpere kanter og LED-lygter. Der er en strøm af nye farver – så ser du en guldfarvet eller måske babyblå up! – så er det altså ikke nødvendigvis folie. Det er bare den nye up! i den farve, den er lakeret fra fabrikken.
Dertil fornyet kabine med nyt lækkert rat som i alle de større VW’er og ganske stor skærm, der kan forbindes direkte med en smartphone.
Og så endelig: ny motor. Og det er vigtigt. For vel får store hjul, smarte farver og en smartphone i kabinen up! til at se godt ud – men det er den nye motor, der får opdateret up! til at køre langt bedre end den tidligere – og på en række måder bedre end nogen anden i mikroklassen. Den lille up!, den med 60 hk, fortsætter – der er ingen tekniske ændringer på den motor.
Men up! 1,0 TSI er ny. Tre cylindre, enliters slagvolumen og turbo. 90 hk.
1,0 TSI? Hm, 1,0 TSI – lyder det ikke bekendt? Jo, netop en trecylindret, enliters turbo med præcis den bogstavkode, TSI, ligger også i Golf, Polo, ny Audi A3, nogle Seater og er netop også lanceret i Skoda Octavia. Volkswagen-familiens version af det nye sort blandt miljømotorer. Her i up! er motoren dog ændret en smule, her yder den 90 hk mod 115 hk i de andre. Men ellers samme motor – som vi øvrigt har rost meget i bl.a. Golf og A3.
Up! til motorbøller?
En kraftigere motor – og så med turbo. Hvad skal jeg dog med den? Jeg er da ingen motorbølle, funderer du måske.
90 hk gør den nye up! til en rask bil. Til 100 km/t. lige under 10 sekunder – det er faktisk ligesom en GTI, dengang denne biltype var knægt. I dag er 0-100 på 10 sekunder jo ikke hurtigt nok til at forskrække nogen – men det er nok til at gøre up! 1,0 TSI til en frisk bil. Ikke mindst hvis man lige skal accelerere uden om en traktor eller naboen på vej til forbrændingen med sin trailer.
Og her er en afgørende pointe for alle bilister – om de betragter sig selv som ”motorbøller” eller ej. En bil med en frisk motor – som up! 1,0 TSI – er en sikrere overhaler. I den lille up!, den med 60 hk, er næste overhaling en omhyggelig overvejelse værd; Er der nu plads nok?
0-100 km/t. er jo den klassiske disciplin og dybest set mest et mål for sporty biler. Men den hører sammen med en anden disciplin, der præcis handler om sikkerheden ved overhalinger – mellemaccelerationen.
En up! med 60 hk er 18,5 sekunder om at accelerere fra 80 til 120 km/t. i fjerde gear. Up! TSI bruger godt halvt så lang tid, nemlig 10 sekunder. Og større bliver forskellen, hvis der ikke geares ned: TSI bruger 15 sekunder rent, mens den lille bruger 27 sekunder. Det er altså en enorm forskel, når man ligger ude i overhalingssporet.
UP! i duel med sig selv
Acceleration: | up! med 60 hk | up! med 90 hk |
0-80 km/t.: | 9,1 sek. | 6,6 sek. |
0-100 km/t.: | 14,4 sek. | 9,9 sek. |
Overhaling: | up! 60 hk | up! 90 hk |
80-120 km/t. i fjerde gear: | 18,5 sek. | 10,0 sek. |
80-120 km/t. i femte gear: | 27,0 sek. | 15,0 sek. |
Bagsædet halter
Da up! blev lanceret i 2012, var den i særklasse den bedste mikro. Husk på, at det var før moderniseringen af trillingerne Citroën C1, Peugeot 107, som er forgængeren til den nuværende Peugeot 108 og Toyota Aygo. Og det var før den nye Hyundai i10 og i den grad Opel Karl. Andre modstandere var Chevrolet Spark og den gamle Twingo; den med forhjulstræk.
Fornyede trillinger og især lanceringen af i10 og Karl har selvfølgelig ikke gjort up! dårligere – der er bare andre, der er rykket frem.
Og især i10 og Karl er på nogle områder bedre end up! Hyundai i10 er bilen med afgørende plads på bagsædet, mens den ikke kører så godt som up! Opelen er en endnu skrappere modstander; den har næsten lige så god bagsædeplads som i10 og dermed bedre end up!, ligesom Opelen kører næsten lige så godt som up!
Derfor er det især på bagsædeplads, up! er presset. Den nye up!’s mål er præcis de samme som før, og indretningsarkitekterne har ikke grebet til ”trylletricks” som tyndere sæder, udhulet kabine eller andre kneb for at sikre bedre plads til bagsædepassagererne. Så up! rykker ikke her.
Unikt sikkerhedssystem i mikroklassen
Men på et andet i den grad afgørende punkt er up! stadig foran. Den mindste Volkswagen har nemlig nødbremse – eller City Emergency Brake, som systemet hedder – som standardudstyr. Sådan. Stop af sig selv ved byhastighed, hvis føreren glemmer at køre bil, når han eller hun kører bil.
Det kan kun trillingerne matche – og det som ekstraudstyr. Til to andre, altså i10 og Karl, kan nødbremse slet ikke fås. Heller ikke selv om man var parat til at vælge den dyreste version.
Det, up! har været god til siden 2012, er den blevet endnu bedre til. Det, der var dens svaghed, er uændret. Men up er fortsat den bedst kørende, har den bedste motor og er den smarteste. Mange farver, store fælge samt kabiner med fancy udsmykning og direkte forbindelse mellem smartphone og skærm på instrumentbrættet. Og så er kromlister retur – Welcome Back Mr. Chrome!
Jyllands-Posten var inviteret til Milano af Volkswagen-Danmark.
De tætteste konkurrenter
Up! klemmes først og fremmest af trillingerne Citroën C1, Peugeot 108 og Toyota Aygo samt af koreanske Hyundai i10 og VW’ens landsmand Opel Karl. Her er de vigtigste med data, priser og vores vurderinger af de fem biler.
Citroën C1
Motorer: 1,0 med
68 hk, 1,2 med 82 hk
Forbrug: Op til
24,4 km/l
Priser: Tredørs fra 79.990 kr. Fem døre, aircon og foldetag til kampagnepris på 99.990 kr.
Motorer: 1,0 med 69 hk
Forbrug: Op til
26,3 km/l
Priser: Med tre døre
fra 89.995 kr. Med fem døre fra 94.995 kr.
Motorer: 1,0 med 69
hk og 1,2 med 82 hk
Forbrug: Op til 24,4 km/l
Priser: Med tre døre fra 79.990 kr. Med fem døre fra 90.990 kr. uden aircon.
Motorer: Én motor,
1,0 med 75 hk
Forbrug: Op til
23,3 km/l
Priser: Fra 79.990 kr., leveres udelukkende med fem døre.
Motorer: 1,0 med 66 hk, 1,2 med 87 hk
Forbrug: Op til
23,8 km/l
Priser: Fra 79.995 kr., leveres udelukkende med fem døre.