Super-Ferrari bliver topløs
La Ferrari smider toppen og er klar som åndeløst smuk spider med stof- eller fast tag.
Kan den billedskønne La Ferrari blive mere indtagende? Ja, når den smider overdelen og springer ud som åben model.
Den italienske fabrik har netop vist de første billeder af supersportsvognen, som vises officielt på efterårets internationale motorshow i Paris. Den får mulighed for både en hardtop af let karbon og stofdug, men det er endnu uklart, om modelbetegnelsen bliver det oplagte Spider.
Det står dog fast, at den får samme drivline, som coupéen, der kun bygges i 499 eksemplarer. Det vil sige en V12-motor på 800 hk, der spiller sammen med en elmotor på 163 hk, så systemeffekten bliver 963 og gør den til en af de mest kraftfulde sportsvogne i verden.
Udsolgt fra starten
Hvor mange eksemplarer der bygges af den åbne model, som skabes helt specifikt efter kundens ønsker, vides ikke. Men du skal ikke sætte næsen for højt, for ordrebogen er lukket. Det er helt i Ferraris klassiske ånd at bygge lidt færre biler, end markedet efterspørger, for at holde eksklusiviteten. Den tanke har Fiat-koncernens topboss, Sergio Marcianne, dog luftet at droppe og bygge alle de biler, markedet kan trække.
Det sker dog ikke i denne omgang på bilen, som fabrikkens teknikere har givet bedre vridningsstabilitet og aerodynamik, så de mange kræfter kan overføres sikkert på trods af den manglende afstivning foroven.
Ferrari hævder, at coupéen har en topfart på 349 km/t. og klarer 0-100 km/t. på under tre sekunder, 0-200 km/t. på under syv sekunder og 0-300 km/t. på under 15 sekunder. Det er uklart, om den åbne version følger med hele vejen. Det handler dog lige så meget om oplevelse som præstationer i modellen, lyder det fra Ferrari.
»Den begrænsede produktion er skabt til kunder og samlere, der nægter at gå på kompromis ved glæden i at køre ”Al Fresno” – i det åbne – selv om der er tale om en superbil,« er den klare melding fra fabrikken. Priserne er ukendte, men ifølge udenlandsk motorpresse er modellen så eftertragtet, at den hos private handlere er prissat til godt 20 millioner kr. – før danske afgifter.