Volvo-sportsvogn på strøm og diesel

Sport, miljø og praktiske egenskaber kendetegner genopladningshybrid med diesel-drift.

Artiklens øverste billede
Verdens første hybridbil med dieselmotor er svensk og er Volvos mest avancerede bil nogensinde. Bilen kan slæbe op til 1.800 kg og er lige nu den eneste bil i hybridklassen, som må trække noget som helst. Hverken Opel Ampera eller striben af Toyota hybrider, kan udvides med krog. Foto: Volvo

Den er hurtig som en sportsvogn, praktisk som enhver anden Volvo og for første gang nogensinde kombinerer den diesel med en genopladningshybrid.

Bilen hedder Volvo V60

Plug-in Hybrid, og til efteråret er bilen til salg i Danmark.

I første omgang kommer blot 10 eksemplarer af bilen til Danmark, men allerede i 2013 indgår bilen i serieproduktion.

En lynhurtig bil

En grundig testkørsel i en bil tæt på den færdige produktionsudgave afslører en lynhurtig Volvo, med overraskende god dæmpning af lyden fra den store 5-cylindrede dieselmotor. Samtidig er det teoretiske brændstofforbrug lavt: V60 kører 52,6 kilometer på literen og har en CO2 udledning på 50 g/ km.

Bilen giver mulighed for tre grundlæggende køreindstillinger, som chaufføren vælger ved et tryk på en knap. Som udgangspunkt vælger bilen selv Hybrid-mode, hvor den fungerer som en hybridbil, som vi kender den, men med den store forskel, at drivmidlet er diesel.

Man kan også vælge Pure, og så er der godt og vel 50 kilometer på strøm. Her er topfarten 120 km/t, og det er sjovt at køre på ren strøm, for på splitsekunder går der sport i at komme længst muligt på strøm alene.

V60 Plug-in byder også på helt ny display-teknik, der er en computerskærm, som viser ’’analoge’’ instrumenter og som skifter udseende, alt efter hvilket mode, du vælger. Den avancerede skærmteknik bliver i øvrigt et muligt tilvalg i V40, når den lanceres om et par måneder.

Første D6’er

Volvo har valgt at kalde bilen for D6 AWD, og det indikerer, at bilen er i samme klasse som en T6, der blot drives af en konventionel benzin-turbo- maskine.

Plug-in-versionen har en smule mindre bagageplads end en vanlig V60, men de 10 vandkølede batterier stjæler blot seks cm i højden af bagagerummet, så det er bestemt til at leve med.

De første 1.000 biler bygges i en speciel udgave, der i Sverige sælges sammen med en grøn strømpakke fra Vattenfall. Den mulighed findes ikke i Danmark, men her kan bilen lades med det medfølgende stik helt ned fra 6 ampere.

Det medfølgende stik er af den intelligente type, der selv måler strømstyrken i det stik, du fodrer bilen med, og så selv skruer op, så opladningen sker hurtigst muligt.

Vekselvirkning

Der er som sagt tre forskellige køreprogrammer.

Pure mode: Bilen drives via baghjulene af den elektriske motor. Rækkevidde op til 50 km. Har man brug for ekstra power ved en overhaling, træder man blot pedalen i bund, og dieselmotoren starter og hjælper dig ud af situationen.

Hybrid mode: Standardindstillingen, hvor bilen kører som enhver anden hybridbil. Dieselmotor og eldrift supplerer hinanden med lavest muligt forbrug som resultat.

I byen bruges strøm for det meste, mens landevejskørsel primært sker med dieseldrift. På den måde opnås det bedste øko-resultat, for i byen er dieselmaskinen ikke særlig energioptimal. Omvendt på landevej, hvor elmotoren kommer til kort.

Power mode. Er du til fuld skrue, så står 70 el-heste og 215 diesel-bøffer klar til at sende vognen af sted som var det næsten en fuldblodssportsvogn.

Batteri oplades under kørsel

I produktionsudgaven af bilen bliver der en knap, hvor man kan oplade batteriet under kørsel op til omkring 20 km.

På den måde kan man som øko-bevidst forbruger lade på batteriet på motorvej og så gå over til fuld elektrisk drift, når man kommer gennem en by. Ganske smart, for de fleste vil foretrække at køre på strøm, når de lister rundt i en by.

Batteri gør den tungere

Den ekstra teknik har gjort Volvo V60 D6 knap 300 kg tungere, hvoraf batteriet har skylden for ca. halvdelen. Modsat alle andre hybridbiler på markedet, så kan Volvoen trække 1.800 kg, og dermed er bilen i sin funktionalitet som enhver anden V60’er.

Prisen er 277.000 kr. over, hvad en normal V60’er med D5-motor og 4-hjulstræk koster, og det svarer til en pris på danske plader på 999.900 kr. Og så er der endda indregnet et fradrag på 142.500 kr. for at køre langt på literen. Volvo forventer at sælge op til 6.000 af slagsen, fra slutningen af 2013.

LÆS OGSÅ: Volvo tester intelligent ladesystem

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.