Tysk båd med kraftoverskud
Den nye tyske Bavaria 31-motorbåd planer efter 10 sekunder, viser BådNyts test.
Ligger du f.eks. i Hornbæk Havn og vil hurtigt til Anholt, inden det blæser op, så er Bavaria Sport 31 en god løsning. For med en marchhastighed på 22,5 knob vil du være fremme på cirka to timer. Og med bundgas kan du halvere sejltiden – da går båden ca. 43 knob. Dertil kommer, at sejladsen vil foregå uden larm og med rigeligt overskud, i hvert fald i det set-up, vi testede med to Volvo Penta 5,7 GXI-benzinmotorer på hver 320 hk.
Vi testede dog båden under lunere himmelstrøg, nærmere bestemt Mallorca. Båden er spritny, og den minder en del om lillesøsteren, Bavaria Sport 28. I sportslinjen findes i forvejen bådene i 34, 38 og 43 fod.
Med trimmet drev og elektriske trimflaps tog det kun 10 sek., før Bavaria Sport 31 var oppe at plane, selv om vi var fire voksne om bord. Den tyske dame er med andre ord alt andet end gumpetung. Trimmer man ikke stævnen ned under optrækket, planer den først efter 12 sekunder. Det til trods har vi her en båd, der oser af overskud og som kan sammenlignes med en tjekket, lille Audi med en stor motor.
Ramt af bølge med 40 knob
I skarpe sving med motordrevene helt nede på 1,2 meters dybde klarede båden sving selv i høj fart uden at skride ud, og da vi krydsede hækbølgen på en Bavaria Sport 43 i høj fart, gik båden fint gennem bølgerne. med et dybt og skarpt V-formet skrog.
Båden bankede med andre ord ikke ”pæle” i den høje sø, så man fløj rundt i cockpittet; til gengæld oplevede vi et par gange at blive ramt af Middelhavets salte bølger, der stod ind over det åbne cockpit, da vi drønede nærmest uansvarligt af sted med topfarten på 40,3 knob for at presse båden.
Bavaria Sport 31 er da heller ikke godkendt til de store verdenshave, da CE-godkendelsen er et trin lavere end til havsejlads, nemlig kategori B, med otte personer om bord. Det er dog min klare overbevisning, at bådtypen vil kunne sejle uden problemer i selv Kattegat – man skal imidlertid have godt med sejlertøj på, hvis man sejler med høj hastighed i bølger.
Tørstig benziner
Sænker man farten til kun seks knob, er støjen i båden stort set lig nul, da motorernes omdrejninger nu kun er på 1.200. Her er benzinforbruget samtidig dalet til 14 liter i timen, viste instrumenterne fra Volvo Penta, mens forbruget allerede stiger til 24 liter, hvis farten øges til bare 7,5 knob.
I Danmark er der dog tradition for , at danskerne foretrækker at sejle med dieselmotorer, forklarer importør Michael Floor fra Floor Marine i Egå, som også får både med 330 hk dieselmotor hjem – samt en udgave med to dieseler på hver 260 hk, som så også øger prisen til– Vi får både hjem med en dieselmotor om bord, men med 330 hestekræfter, der kun er få tusinde kroner dyrere. Det vil selvfølgelig give en lavere tophastighed end 40 knob, men bundtrækket er stærkere med en diesel. Vores kunder er glade for dieselmotorer, da de både er billigere at sejle med, og samtidig findes der flere steder i havnene, hvor man kan tanke diesel end benzin, men det er klart, at vi også sælger båden med benzinmotorer, siger Michael Floor, der var med BådNyt om bord under testen. Båden, vi testede med to Volvo Penta 320 hk 5,7 GXI, koster med cruisingpakke 1.137.300 kroner, mens båden med én dieselmotor, Volvo Penta D3 med 330 hk, koster 1.174.800 kroner. Dyreste løsning er to dieselmotorer med 260 hk, hvor prisen for Bavaria Sport 31 bliver hele 1.409.100 kroner med Floor Marines cruisingpakke.
Smart joystick
De to motorer var lette at styre med , da vi kunne anvende Volvo Pentas Aquamatic Joystick, som blandt andet giver bedre manøvremuligheder i havnen, så en bovthruster let kan undværes. . , men joysticket betyder også, at man kan trykke på en knap, der gør, at begge motorer påvirkes, når man blot skubber til et af håndtagene. Joysticksystemet, der koster 106.875 kroner ekstra, kan kun købes, når det er til Volvo Penta-modellerne D3 og 5,7 GXI, som BådNyt testede.
Solpladser foran og agter
Solbadning er der rig lejlighed til på Bavaria Sport 31. Agter findes der en stor, bred solseng med en bøjle omkring, så man kan holde sig fast. Under solsengen, der kan hæves elektrisk, findes der et praktisk rum til cykler og fendere. På fordækket med to sænkede skylights findes det andet sted, hvor man kan ligge og slikke sol, nemlig i da der på fordækket er en mindre fordybning, hvor en madras kan placeres. Vil man bade, kan det gøres fra en stor badeplatform, som kan tilkøbes for 42.188 kr. Badeplatformen, der er beklædt med massivt træ, kan ikke hæves hydraulisk, som det kan gøres på de store Bavaria-modeller på 38 og 43 fod.
Når man vil op på dækket, er der akkurat en bredde på sidedækket, der svarer til bredden på to sko. Et solidt, højt søgelænder gør det sikkert at bevæge sig. op på dækket.
Selve cockpittet dækkes af en fast targabøjle, der gør det lettere at sætte en presenning fast. På hver side af targabøjlen er der placeret en bøjle, som man kan holde fast i, når man går ud på dækket. Man sidder blødt i førersædet, som kan vippes op, så man lettere kan stå op og styre. Udsynet fra cockpitsædet fungerer; et lille minus er dog, at der foran instrumentbrættet er hvide plader, der kan skabe genskin på føreren af båden.
Med den ustabile danske sommer taget i betragtning vil jeg anbefale, at man får en komplet kaleche, der indgår i Floor Marines cruisingpakke.
Ved siden af førersædet kan man få et co-pilotsæde, der kan vippes den modsatte vej og dermed også bruges som sæde i cockpittets sofaarrangement, der virker fint til fire-fem personer, men heller ikke mere, da pladsen i cockpittet også bruges af den store solseng agter. I cockpittet er der i styrbord side en grill, vask og køleskab.
Kahytten virker stor
Nogle mindre motorbådes kahytter kan let virke små. Det forholder sig modsat i Bavaria Sport 31, og det skyldes, at Forkahytten er åben, og dermed virker båden større, end den er. Her kan man ligge og alligevel følge med i livet i den øvrige kahyt. Trænger man til privatliv, kan et forhæng trækkes for.
Plads er der også i agterkahyttens styrbord side, hvor der er en omklædningsbænk, lige når man træder ind. Over for den lille, polstrede bænk er der to separate køjer. I agterkahytten er der masser af lys og et skylight, der kan åbnes.
I selve kahytten, hvor der er en ståhøjde på 1,90 meter, findes et fint sofaarrangement i bagbord side, mens pantryet er overfor.
Der er ikke plads til en navigationsplads, og derfor findes instrumentpanelet lige over pantryets bord, hvor der også er en iPhone-station, hvor vi under testen kunne høre musik fra iPhonens musikprogram. God detalje.
Alt i alt er Bavaria Sport 31 , der var i mat finish, er en bådtype, der trods sit høje fribord ser sporty ud med sine mange bløder buer i cockpittet og en højt placeret shine på skroget. Tyskeren er helt sikkert en dynamisk båd med masser af overskud for sejlere, der elsker at komme hurtigt frem, til næste havn, men den kan også bruges til rolig sejlads. Den store solseng agter vidner om en båd, der lægger op til sejlads om sommeren, og det samme gør det åbne cockpit. Kahytten er stor for en 31 fods motorbåd at være. Den har en stor agterkahyt med dobbeltkøje, og fordi der er åbent ind til forkahytten, virker båden større i kahytten, end den er. Størrelsen af båden egner sig fint til danske forhold.
LÆS OGSÅ: Finsk fart over feltet