Skoda-mikro starter op ad bakke

Der er allerede solgt over 5.000 stk. af VW Up. Til juni kommer Skodas version af bilen.

Artiklens øverste billede
Skoda Citigo er en på alle måder velproportioneret mini i umiskendeligt VW-design. Med stramme, tidløse linjer udvendigt. Den er 5.000 kr. billigere end Up. Foto: Skoda

Skoda-joken er for længst uddød, men der er stadig mere status i en Volkswagen frem for en Skoda, og tjekkerne har altid haft mere plads i bilerne, selv om teknikken har været identisk med VW’s.

Den praktiske og snusfornuftige fordel ved det grønne Skoda-logo er væk med Skoda Citigo, og derfor bliver opgaven meget vanskelig, hvis prisen ligger for tæt på Up.

Og det må den siges at gøre. Citigo begynder ved 84.900 kr. for en 60 hk motor og Active- udstyr, som indeholder fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, sikkerhedssystemet, City Safe Drive, el-ruder foran og radio m/ cd og AUX indgang.

Dermed en den lille Skoda kun 5.000 kr. billigere end VW Up i basisudgaven. Skoda-menigheden er dog stor herhjemme, så den lille vogn kan sikkert sagtens finde sin berettigelse alligevel.

Det første møde med Citigo sker i forårsvejr i Lissabon, og det er vel mest rimeligt at lægge vægt på de små forskelle, der trods alt er på Citigo og Up.

I den forstand er Skoda mere lig det tredje medlem af mikrofamilien, Seat Mii, som koster fra 79.900 kr. for en skrabet udgave uden elruder og centrallås.

De små forskelle

Mest opmærksomhed trækker bagenden af Citigo. Væk er det mørke og eksklusive sorte glas, der på Up fortsætter ned til stødfangeren på bagklappen. Skoda stiller med en traditionel lakeret klap, og hvor håndtaget på VW er logo-emblemet, der elegant vipper og åbner låsen, så byder Citigo på en knap af den gammeldags type, hvor tommeltotten trykker knappen ind, og pegefingeren løfter.

En anden detalje er mere markant. Folkevognen har, som den eneste, et smart sidevindue agter i den tredørs version, som klart får Up til at se mere dynamisk ud end sine søskende. I udgaverne med fem døre er forskellen dog minimal.

Forsøget på at differentiere Citigo som den praktiske af de to, fortsætter på klappen til handskerummet med en indbygget klik-ud-indkøbspose- holder, og på instrumentbrættet er der monteret en lille clips, hvor Skoda synes, at vi skal sætte et foto af vores kæreste, hund eller hvem vi nu gerne vil mindes om, mens vi triller rundt i byen.

Små forskelle inden døre

I instrumenteringen er der Skoda-typografi med sort bund og grå tal. Det ser lidt trist ud og er sværere at aflæse i dagslys end de røde tal, som VW bruger.

Historien gentager sig i det lille infodisplay under speedometeret, hvor tjekkerne benytter, hvad der ligner en mere gammeldags skærmteknik. Resultatet er en gearskifteindikator, som i praksis er meget svær at se.

Et stort irritationsmoment har Skoda dog fælles med VW. Det er nemlig med at huske en næseklemme, hvis man kører forbi et stinkende fabriksanlæg, for modellen har ikke recirkulation af ventilationen. Plastikkvaliteten er generelt også ganske ringe – som i folkevognen.

Adgangen til bagsædet er let i den 5-dørs, og man sidder fornuftigt på bagsædet, der har plads til to voksne.

Præcis som i Up kan ruderne ved bagsædet ikke rulles ned, men er af den primitive klap-type, som også sidder i konkurrenten Toyota Aygo/ Citroën C1/Peugeot 107.

Elruder foran

Ved forsæderne er el-drift af ruderne standard, men fra førersiden kan man ikke betjene ruden i passagersiden. Samme svipser er at finde i Up.

Med Citigo er der premiere på et nyt Skoda-logo, der har sendt den grønne farve på fortjent førtidspension og nu ser mere moderne ud med blankt logo på sort bund.

Den generelle kvalitet virker gennemført. Dørene smækker med sund, solid lyd, og knapper og kontakter klikker som var de beregnet til at holde i 50 år.

Citigo er også herligt uhøjtidelig med høje forsæder med integrerede nakkestøtter, som passer fint til chauffører på helt op til 190 centimeter.

Der er masser af åbne aflæggerum, man sidder fremragende, og selv om rattet ikke kan justeres ind og ud, er det ganske let at finde en ordentlig kørestilling.

Både til by og landevej

I den indre by lever den højt på sit friske design og lidenhed, som får chaufføren til at jonglere rundt med sit transportmiddel som havde vedkommende aldrig lavet andet. Man sætter sig ganske enkelt ind og kører.

Det skyldes ikke mindst den lette og præcise kobling og ditto gearkasse, men også bilens firkantede form, som gør den til en leg at parkere og overskue.

Tag bare mindste motor

Der er to versioner af Citigo. Den mindste har 60 hk og den største 75 hk.

Der er ingen grund til at vælge den kraftigste, for de ekstra hestekræfter er først til rådighed over 3.500 omdrejninger, og i praksis er der ingen oplevet forskel på de to versioner af samme motor.

Præcist som i Up er de nogle af mikroklassens mest støjsvage maskiner.

På nogle områder virker Citigo også som en større bil, da støjdæmpningen stort set lukker munden på dækkene, der ellers kan være højrøstede i andre mikrobiler. Kun grov asfalt ødelægger fornemmelsen af at køre i en dyrere bil.

Det samme gør manglen på vindstøj, mens den lille motor knurrer under acceleration, men på en eller anden måde fader til en fjern, næsten uhørlig brummen på motorvejen.

Præcist som Up har Citigo også City Emergency Brake, der aktiveres automatisk ved hastigheder under 30 km/t og via lasersensorer registrerer potentielle kollisionsfarer.

Det vil sige, at bilen selv bremser, hvis en fodgænger for eksempel kommer for tæt på bilens front.

LÆS OGSÅ: VW up! topper salgslisten

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.