Bilafgifter er på kant med EU-regler
Skattehullet, der sikrer leasingfirmaer lavere registreringsafgifter, stiller importører af brugte biler så dårligt, at det strider mod EU's regler. FDM overvejer et sagsanlæg
Der er risiko for, at en brugt bil importeret fra Tyskland kan blive pålagt mere i afgift end en ny, identisk model. Det strider imod EU's regler om varers frie bevægelighed.
Derfor kan staten få en EU-sag på halsen, fordi Skat systematisk giver f.eks. leasingfirmaer adgang til at benytte lavere registreringsafgifter, end når private køber tilsvarende biler.
Det skaber et segment af nyere brugte biler i Danmark, der kan presse de brugte, importerede biler ud.
Ifølge tre eksperter er det problematisk i forhold til EU's regler, fordi aktørerne på markedet ikke længere er stillet lige.
Flere af EU's domsafsigelser på området siger ligeud, at man end ikke i et enkelt tilfælde må opkræve mere i afgift for en brugt bil, end der allerede er blevet betalt for en identisk, ny bil.
Skævvridning
»Man skævvrider markedet, fordi man opkræver mere i afgift end det, der hviler på en tilsvarende ny bil, som er blevet indført til landet som fabriksny. Man pumper med andre ord afgiftsbetalingen for brugte biler op ud fra en teknisk beregning. En sådan oppumpning kan være imod EU-retten,« siger Line Kjær fra Lett Advokater, som er en af Danmarks mest erfarne jurister i spørgsmål om EU's påvirkning af danske bilafgifter.
Hun mener, at den mulige krænkelse er opstået som konsekvens af, at der er forskel på, hvordan afgiften opgøres, alt efter om det er nye eller brugte biler. Hertil kommer, at der ved salg til f.eks. private betales registreringsafgift af det, som bilforhandleren tjener på bilen, mens f.eks en række leasingfirmaer har fået Skats godkendelse til at slippe med markant lavere registreringsafgifter.
Line Kjærs opfattelse bakkes op af partner hos Ernst og Young Flemming Lind Johansen, der også henviser til EU's domsafsigelser. Også partner Henrik Dietz fra Actio Advokater mener, at Skats adfærd er dybt problematisk:
FDM overvejer sag
»Det er et brud på EU-retten, at nogle personer skal betale mere i afgift for en importeret brugt bil, end der er tilbage af afgift i en tilsvarende dansk bil. Herudover kan man konstatere, at afgiften på en importeret brugt bil i mange tilfælde svarer nogenlunde til den afgift, som Skat beregner på en tilsvarende helt ny bil af samme model.«
I FDM overvejer direktør Thomas Møller Thomsen at gå videre med et sagsanlæg mod den danske stat på grund af krænkelsen.
»Men vi ser helst en politisk løsning med en omlægning til løbende afgifter baseret på bilernes miljøbelastning og sikkerhed. Det bør speede den proces op,« siger Thomas Møller Thomsen, der henviser til, at leasingfirmaerne benytter den rigtige beregningsmetode i forhold til beregning af afgifter. I 2009 blev 45.000 brugte biler importeret til landet.