Flere biler består skrap piskesmældstest

Ny britisk test viser, at nyere biler yder langt bedre beskyttelse end for fem år siden.

Artiklens øverste billede
For fem år siden ydede kun 16 pct. af bilerne den bedst mulige beskyttelse imod piskesmældsskader i bilulykker. I en ny test er tallet steget til 51 pct. af 78 testede bilmodeller. Foto: Euro NCA

Hvis sikkerhed står højt på listen over ting, der er udslagsgivende for dit valg af ny bil, bør du spidse øren nu. For fem år siden viste en stor test af 159 bilmodeller, at kun 16 pct. af bilerne ydede markedets bedst mulige beskyttelse imod piskesmældsskader i bilulykker.

En ny test viser nu, at 51 pct. af de 78 testede bilmodeller yder den bedst mulige piskesmældsbeskyttelse. I 2005-testen var det kun 16 pct. Kun 3 ud af de 78 biler i 2010-testen fik bundkarakteren dårlig - det var Opel Agila årgang 2008, Peugeot 308cc årgang 2009 og Suzuki Splash årgang 2008.

De mindst sikre nye biler er primært lidt ældre modeller, og andelen af de mindst sikre modeller er svundet ind, idet 36 pct. af bilerne i 2005-testen scorede bundkarakter. Konklusionen må være, at jo nyere bilen er, jo bedre er dens sæder og nakkebeskytteres evne til at afbøde skader i nakkeregionen ved påkørsler.

Dyre mærker har styr på det

Den nye og gamle test lagt sammen viser, at der er bilmærker, der har bedre styr på sædedesign i forhold til beskyttelse imod piskesmældsskader end andre. Volvo, Alfa Romeo, Audi, Honda, Mercedes og BMW har således kun fået testet biler til topkarakter.

Mindre styr på sagen har bl.a. Fiat, Citroën, Suzuki og Mazda. Hos Fiat scorer kun 1 ud af 7 testede biler karakteren "acceptabel", hos Suzuki gælder det for bare en ud af 5 modeller, og er man til Jaguar, bør man også se sig for. Jaguar X-Type og X-Type Sport dumper i testen, mens XK'en og XF'en scorer topkarakter.

Hos Citroën opnår 1 ud af 13 modeller (C-crosser) topkarakter. To andre - C2 og C4 VTR - scorer bundkarakter, mens 6 andre modeller opnår den næst ringeste karakter, "Marginal" - blandt dem C1'eren og den populære Berlingo Multispace.

Årgangen spiller ind

Både den nye 2010-test og testen fra 2005 er udført af de britiske forsikringsselskabers test- og forskningscenter Thatcham for IIWPG eller International Insurance Whiplash Prevention Group. I testen fra briterne fremgår de nok så væsentlige modelårgange ikke.

Men med hjælp fra svenske Folksam kan Tour her vise de værste biler, når det kommer til at yde beskyttelse imod piskesmældsskader ved påkørsler. Testresultaterne stammer både fra 2005- og 2010-testen, så bid mærke i årgangene, idet sikkerheden - som 2010-testen viser - kan være opgraderet betydeligt i nyere årgange.

Piskesmældsskader opstår typisk ved påkørsler bagfra eller forfra og fra siden. Flere ting - ud over bilvalget - reducerer risikoen for piskesmæld.

Beskyt dig selv


Nakkestøtten:

  • Skal indstilles, så midten flugter overkanten af ørerne eller lidt højere.
  • Der bør maks. være 10 cm luft ml. nakkestøtten og baghovedet.

Ryglænet:

  • Indstil ryglænet, så vinklen ml. ben og krop ca. er 100-110 grader, nakkestøtten bringes herved tættere på baghovedet.

Orientér dig før bremsning:

  • Undgå at dreje hovedet, brug side- og bakspejlene.
  • Hvis påkørsel er uundgåelig, pres da hovedet hårdt imod nakkestøtten.

Undgå løs bagage:

  • Tjek altid bagsædet for løs bagage, som især ved frontalkollisioner slynges fremad med stor kraft.

Hold afstand:

  • Kollisioner kan i vidt omfang forebygges ved at holde afstand til den forankørende bil.

Brug katastrofeblinket:

  • Aktivér katastrofeblinket, når du er den sidste bil i en pludselig opstået kø på vejen.


LÆS OGSÅ: Forkert indstillet nakkestøtte giver piskesmæld

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.