Biltest: Rebellen og roliganen
Subaru udfordrer med den nye XV. Vi prøver den mod crossover-kongen, Nissan Qashqai.
En unik personlighed betyder mere end nogensinde. I hvert fald hvis det står til livsstilseksperter, modeskribenter og HR-chefer.
Det samme gælder inden for bilernes verden, hvor nogle fabrikker rendyrker det helt særegne, frem for altid at holde på det sikre, som fokusgrupperne af kunder siger. Mulighederne for gevinst er store, hvis man rammer plet – og det modsatte, hvis modellen falder igennem.
Det ved de hos Nissan og Subaru, som netop dyrker nicherne. Nissan med en vifte af storbytrendy livsstilsmodeller, Subaru med en signatur, der hedder boxermotorer og firhjulstræk.
Og nu er der røre i dammen igen; Subaru har nemlig søsat den nye XV, som ikke alene byder på et langt mere friskfyragtigt design fra den ingeniørdrevne virksomhed, end vi er vant til, men som også udfordrer Nissan Qashqai.
En model, der for alvor har bidt sig fast, og som trods en dåbsattest fra 2007 stadig sælger godt. Undervejs er den blevet optimeret flere gange. Senest med den nye 1,6 dCi dieselmotor på 130 hk fra Renault. Og det er med den bestykning, vi lader Qashqai’en møde XV, der stiller op med Subarus 2,0 boxerdiesel på 147 hk.
Mens Subaru XV starter fra 437.000 kr. med den motorisering, begynder Nissan Qashqai med den nye motor fra 365.000 kr. med firhjulstræk og fra 342.000 kr. i den mere solgte forhjulstrukne version. Det er kampagnepriser 28.000 kr. under normalprisen, som Nissan kører med pt.
Vi tester dog topmodellen XV 2,0D XV Business Sport til 546.000 kr. og Qashqai N-Tec 360 grader 2 WD til 378.000 kr. plus levering.
To verdener
Allerede ved første blik er der klar forskel. Mens Qashqai er den klassiske SUV i smart antræk, befinder XV sig i en helt anden verden. Med sine skarpe karrosserilinjer, rå spoilere og skarpe orange farve, er den helt sig selv.
Men signalerne er ikke entydige. Vi er længe i tvivl, om den signalerer technofest i den indre by eller Byggemand Bob på fjernvarmeinspektion. Det vender vi tilbage til senere.
Lad os lige tage konklusionen med det samme; set med familiebriller regerer Qashqai stadig som den mest praktiske og komfortable, mens Subaru kører bedre. Punktum.
Som far til to raske drenge på fire og otte år bliver Nissan førstevalg for overtegnede, hvis vi tænker klassiske familie-tanker. Men hvis vi skruede tiden 10 år tilbage til tiden, før børnene kom til, ville Subaru vinde.
Begge har stor frihøjde. Mens karrosseriet i Subaru begynder 22 centimeter over jorden, er Qashqai løftet cirka 19 centimeter. Overblikket er egentlig udmærket i XV’en, men det er en tand bedre i Qashqai, hvor sæderne er placeret højere, og du dermed sidder længere oppe og kan skue ud over de andre trafikanter.
Begge er nemme at komme ind og ud ad, og de to byder også hver især på en udmærket bagsædeplads. Agterude vinder Nissan på det største bagagerum, der med sine 410 liter er 30 liter større end XV. Og har en mere regulær bagklapåbning.
Selve bagklappen åbner bare ikke særligt højt i Qashqai, hvor mange vil have risiko for at knalde panden mod bagklap-låsen. Her åbner XV’en højt mod himlen.
Bag rattet byder begge på ganske velfungerende arbejdspladser. Hos Subaru er der i forhold til tidligere modeller sket et pænt løft i finishen. I forhold til Nissan virker det dog noget tarveligt med megen hård plast. Noget, som er med til at give en lidt rungende varevognsfornemmelse, som især slår igennem ved motorvejsfart, hvor XV’eren er en rumlekasse i forhold til den tyste Qashqai.
Subaru-entusiaster vil også nikke genkendende til den hårde kobling og det lidt løse gearskifte. Under huden er vi dog ikke i tvivl om, at Subaru, som gennem tiden har fået meget mærkeros for sin pålidelighed, er skruet godt sammen.
Blødknæet
På vejen ligger Subaru bare bedre, mod det høje lidt blødknæede tyngdepunkt i Nissan, som ikke hører til de mest dynamiske på markedet, hvor for eksempel Ford Kuga ligger i den pæne ende.
Og det symmetriske firhjulstræk, med ens længde på trækakslerne, som er med til at holde XV’eren på ret kurs i kurver, gør den langt mere køreglad og i kontakt med vejen. Her er Qashqai modsætningen med en komfortabel undervogn og mere bløde sæder.
Motor-bestykningen er et spørgsmål om temperament. Subarus boxerdiesel byder med sine 350 Nm allerede fra 1.600 omdrejninger og en brændstoføkonomi, der hedder 17,9 km/l, på pæne præstationer, mens Nissans leverer 320 Nm ved 1750 omdrejninger og kaperer 19,6 km/l eller 22,2 km/l, alt efter, om det er en model med fire- eller tohjulstræk.
Umiddelbart oplevede vi Nissans motor som den mest harmoniske, godt hjulpet af, at den simpelthen også er pakket bedre ind, så al resonans er minimeret. Subaru har dog måske en bagtanke; for hvad er der ved at have en boxermotor, hvis man den, og opleve, hvordan den trækker lidt i ophængene, når du giver et dap på speederen.
Nissan forrest
Nissan strammer skruen i øjeblikket med kampagnepriser. Set med de briller ligger mærket mest lunt i svinget her. Da Subaru kun kan fås med firhjulstræk vil det på sin vis være mest relevant at sammenligne med de priser, men da mange familier altså køber Qashqai med tohjulstræk, skal det også med i betragtningen.
Med grundudstyr som klimaanlæg, 16 tommer alufælge og tågelygter og hill holder, har Subaru det mest elementære, mens den billigste Nissan med motoren, Acenta, bl.a. byder på 17 tommer alufælge, klimaanlæg, bluetooth opkobling og ratbetjent fartpilot.
På bundlinjen står to biler, som er meget forskellige. Der er ingen tvivl om, at Subaru gerne vil være mere folkelig og signalere et mere ungdommeligt image.
Det er lykkedes med XV. Selv om Subaru gerne vil i bås med Qashqai, må vi dog konstatere, at den ligger mere i boldgade med nichekonkurrenter som den nye Citroën C4 Aircross, Mitsubishi ASX og Skoda Yeti, som netop også vil det samme.
Men herhjemme ikke har den samlede appel til et gennembrud.
Især da Qashqai i alle tilfælde er pænt mange tusinde kroner billigere, alt efter træk og udstyr. Altså Qashqai til folket, mens XV fortsat appellerer til de, som er forgabt i Subarus utvivlsomt gode kvaliteter.
LÆS OGSÅ: En ny jæger i storbyjunglen