Golfstrøm fra Volkswagen

I 2013 kan elbilen tage det næste skridt. Da kommer bl.a. VW e-Golf. Vi har kørt den.

Artiklens øverste billede
Golf Blue-e-Motion ligner til forveksling en almindelig Golf. Så var det ikke lige for de store bogstaver på siden af bilen, skulle vi køre den for at opdage, at der hverken er benzin eller diesel i tanken. Foto: VW

Var det ikke lige for de store bogstaver på siden (og udstødningsrøret, der ikke er der) - ville jeg ikke ane, at det er en elektrisk Golf, der står lige der foran mig på en parkeringsplads lidt uden for København. Men det er det. En af de ganske få prototyper forud for en af de kommende store elbiler, nemlig Volkswagen Golf på el og udelukkende el. Konceptbilen, som tyskerne lader mig køre i dag, står på den nuværende Golf Mk VI. Når den produktionsklare elektriske Golf lanceres til næste år, vil den dog være baseret på Mk VII, der som almindelig model med benzin eller diesel har verdenspremiere på den kommende biludstilling i Paris. Bilen her er altså et koncept, hvis formål først og fremmest er at teste den fremtidige teknik og dernæst at fremvise nogle af de konstruktioner og løsninger, som Volkswagen arbejder på. Bilen er en 100 procent plug-in-elbil med elmotor og batteripakke.

Rækkevidden skal over 200 km

Jeg spørger straks til bilen rækkevidde. For hvis der er ét problem, elbiler lider under lige nu, er det den alt for korte afstand, de kan køre på en opladning. Ingeniørerne forklarer, at rækkevidden i prototypen her er på 150 km. Men de bedyrer, at prototyperne, der netop nu kører derhjemme på fabrikken i Wolfsburg, kan køre væsentligt længere. Underforstået, den produktionsklare el-Golf vil have større rækkevidde end 150 km.

Glidende kraft

Motoren yder maksimalt 115 hk og 270 Nm. Dertil kommer en mervægt på cirka 200 kg i forhold til den tilsvarende Golf med forbrændingsmotor. Præstationerne er da også mere fornuftige, end de er hårrejsende. 100 km/t nås på 11,8 sekunder og Golf Blue-e-Motion fortsætter i nuværende stadie kun 35 km/t længere op ad speedometeret til en topfart på 135 km/t. Som vi kender det fra andre elbiler, er motorens kræfter til rådighed konstant og ved alle hastigheder, hvilket er med til at få en elbil til at føles ganske hurtig ved lave hastigheder. Det er også tilfældet med Golf Blue-e-Motion. Også typisk elbil nærmest glider e-Golfen uforstyrret videre hen ad vejen, når man slipper speederen. Men hvor let, den ”glider”, lader Volkswagen være op til den enkelte kører. Volkswagen har nemlig en regulær nyskabelse på vej i produktion, og som vi prøver for første gang i prototypen her.

Variabel motorbremsning

Helt konkret drejer det sig om, at Volkswagen monterer den nye elbil med en ”gearkasse”. Det er således muligt fra rattet at justere modstanden i dynamoen, så den i sin ”højeste” indstilling skaber en ganske kraftig motorbremsning. Det er faktisk muligt på den måde at bremse bilen helt ned uden at røre bremsepedalen. Det sikrer den maksimale udnyttelse af bremseenergien, der omdannes til ny strøm på batteriet. Systemet betjenes af paddles bag rattet, som vi kender dem fra automatgearkasser - og Formel 1-racere! Men i Golf Blue-e-Motion skifter de altså ikke gear, men styrer modstanden i dynamoen og derigennem bilens deacceleration. Processen skaber energi, som så kan bruges til at køre længere på. Derudover skåner man også bremseklodserne; men det er nu en mindre detalje. Systemet er intuitivt, og allerede efter få kilometer finder jeg en passende rytme. Bremser altså med små paddles på rattet! Systemet kan også indstilles, så bilen opfører sig mere som en benzin- eller dieselbil og derfor ikke deaccelererer så kraftigt. Til gengæld er mængden af genbrugt energi tilsvarende mindre.

En Golf er en Golf …

Men hvis det ikke lige var for denne nyhed, føles Golf Blue-e-Motion præcis som det, den er - en Golf med elmotor. Oplevelsen bag rattet er umiskendelig Golf, bare med fornemmelsen af de altid beredte kræfter og vanlig elmotor-stil. Det mest overraskende er, hvor velafstemt alt er. Havde Volkswagen fortalt mig, at dette var den kommende produktionsfærdige, elektriske Golf, havde jeg troet på det. Intet føles halvfærdigt eller på konceptstadie - på nær den beskedne rækkevidde. Den summende turbinelyd, der er så typisk for andre elbiler, er så godt som forsvundet i den eldrevne Golf. Bilen er utrolig lydsvag. Faktisk så lydsvag, at Volkswagen har måttet montere en udvendig højttaler, som brummer og advarer fodgængere og cyklister, når Golf Blue-e-Motion kører under 30 km/t. Og muligheden for personalisering af lyden er stadig på tegnebrættet … Forestil dig en el-Golf med lyd fra en GTi om mandagen og et V8-brøl om tirsdagen. Hvis den kommende produktionsbil slægter sin konceptbils-fætter på, vil bilen nå nye højder i forsøget på at lukke hullet mellem oplevelsen af at køre en elbil og køre en almindelig bil. Mange hidtidige elbiler kører ikke videre godt og har også ofte kabine og betjening af instrumenter hentet direkte fra science-fiction.

Nem at køre

Golf Blue-e-Motion derimod: Den kører godt, og kabinen er let at overskue og betjene. Den er slet og ret ”bare” en Golf. De ekstra 200 kilo over en Golf med forbrændingsmotor mærker jeg hverken under acceleration eller bremsning/deacceleration. Men gennem højhastighedssving kan Golf'en ikke skjule de ekstra kilo. Bilen kører stadig helt acceptabelt, men er ikke helt så dynamisk og præcis som en almindelig Golf. Det er endnu alt for tidligt at sige noget konkret om prisen på e-Golf'en, når den går i produktion til næste år. Men lad os prøve alligevel: Vi forventer et niveau som en Golf 1,4 TSI med 122 hk., altså lige i omegnen af 300.000 kroner. Her og nu føles Golf Blue-e-Motion som den måske bedste elbil. Men Volkswagen har da også haft et langt tilløb. Bortset fra en konceptbil her og der på biludstillinger rundt om i verden, har tyskerne gennem længere tid forholdt sig passivt på netop dette område.

Ikke først - men måske bedst

De har ladet mærker som Nissan og Renault og ikke mindst Opel løbe med al opmærksomheden og to internationale årets bil-titler. Volkswagen er dog stadig ikke helt klar til at sælge elbiler, men konceptbilen hedder altså Golf Blue-e-Motion og viser, hvad der er på vej. Efter denne første test gætter vi på, at den kan skabe urolige nætter - ikke mindst hos BMW, der også er på vej med elbilen i3, der træder afgørende frem foran de eksisterende. Volkswagens strategi om ikke at være blandt de første på elbilsmarkedet kan i første omgang synes underlig. Volkswagen Group er dog verdens næststørste bilkoncern. Godt nok er salget af elbiler endnu ikke eksploderet, men meget peger på, at det er i den retning, dele af markedet er på vej hen. Men for VW-folkene handler det - som de siger - ikke om at være først, men at være først med det bedste.

LÆS OGSÅ: Audi i elstrømmen

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.