En ny jæger i storbyjunglen

Vi kører crossoveren Mazda CX-5, der på mange måder er den moderne families stationcar.

Artiklens øverste billede
Mazda CX-5 er helt i tråd med tidens trend bygget til at være langt bedrre på asfalt end i blødt underlag. Foto: Stuart Wep

Hvad er det med de der crossovere? Det er, som om alle bilfabrikker taler om dem - den stærkest voksende biltype lige nu, påpeger mange. Små crossovere er på vej. Mellemstore er på vej. Selv producenten af den rigtigt terrængående Land Rover kaster sig nu over den mere asfaltgående variant, crossoveren. Selv blandt de fineste af de fine mærker er nye crossovere på vej. Bentley mere end bare pusler med planer om at bygge en crossover, der er så fornem, at den kan bære det bevingede B på frontklappen. Og sportsvognsmærket blandt sportsvogne, Lamborghini, har netop vist begyndelsen til en crossover, der vist dybest set ønskede, at den var en rigtig sportsvogn med sæderne et par tommer over asfalten og en totalhøjde omkring en meters penge. Porsche får ikke lov at have succesen med Cayenne for sig selv. De er der over det hele - også i den fritflagrende showverden. Tænk på Nissans matsorte Juke-R, der stort set er japanernes lette crossover med motor, gearkasse og firehjulstræk fra sportsvognen Nissan GT-R. Dybest set er der jo kun en eneste forklaring: At vi bilkøbere vil have dem - crossoverne.

Krisen kradsede

En på mange måder overraskende udvikling. For netop denne type bil kom i strid modvind under den internationale finanskrise 2008. SUV'er, som vi oftest sagde dengang, var jo store biler, høje biler, symbolet på benzinslugende biler. Sig Volkswagen Touareg V10. Uff. Sig Porsche Cayenne eller - jeg tør næsten ikke skrive det, Porsche Cayenne Turbo. Dobbelt uff. Det var dengang, ejere af denne type bil kunne opleve at få alle fire dæk piftet, slet og ret fordi den var en SUV. Men i dag. Stor hype. Og bilfabrikkerne står i kø for at skabe nye modeller. Nu med betegnelsen crossover. Nogle vil sikkert påstå, at den største forskel på en SUV og en crossover er navnet, slet og ret. Men der er dog en række tekniske forskelle. Malet med bred pensel er ændringerne især disse: De fleste af de store benzinmotorer er i mellemtiden blevet til mindre dieselmotorer. Dernæst er i realiteten alle blevet en del mindre og dermed noget lettere. Endvidere er firehjulstrækket ofte deletet til fordel for et forhjulstræk. Det hele - fra benzin til diesel, fra stor til lidt mindre og fra fire- til forhjulstræk - har en og samme afgørende effekt: Mindre forbrug og dermed mindre CO2-udslip. Denne manøvre er lykkedes for bilfabrikkerne; derfor er det ikke længere helt på tværs af politisk korrekt tankegang at sætte sig ind i en crossover og forsvinde ned ad vejen i en lille sky af diesel i stedet for et brøl af V8. Eller rettere: Sætte sig op i sin crossover. Adskillige analysefolk peger på, at netop dette med det store overblik og den ganske opretsiddende stilling er det, mange falder for. Og - fortsat især i USA - er fornemmelsen af at sidde trygt og godt heroppe fortsat en egenskab, der falder i manges smag. Endelig er der endnu mere asfalt og endnu mindre terræn i en crossover anno 2013 i sammenligning med en SUV fra 2008 eller lige før. Fordelen herved er først og fremmest, at 2012'eren slet og ret kører væsentligt bedre netop dér, hvor 98 procent af kilometerne køres, ja, for mange sikkert 100 procent: På asfalten.

Mazda har lettet karrossen

Den nyeste crossover herhjemme er Mazdas CX-5. Den er designet til at gå direkte i kødet på den absolutte salgssucces i kategorien, Nissan QashQai. Har den nye Mazda en chance? Lad os først se, om den opfylder kravene til at være en politisk acceptabel, moderne crossover - og ikke en for sent født SUV fra dengang før '08. For at være nutidig må den ikke være for stor og for tung: Her rammer Mazda plet. Den nye CX-5 er på størrelse med f.eks. Hyundai i35 og Volkswagen Tiguan, den er lidt større end Nissan QashQai, men i den grad mindre end de store, der blev kigget skævt til, typer som BMW X5 og endnu værre Porsche Cayenne. Så målt på de ydre mål er CX-5 godkendt. Samtidig er den ganske let - fra 1.438 kg vejer den afhængig af hvilken version, man peger på. Nu er CX-5 jo en helt ny model, så sammenligningen er lidt vanskelig, men lad os prøve alligevel: Mazda oplyser, at CX vejer cirka 100 kg mindre, end den ville gøre, hvis den ikke var konsekvent konstrueret efter fabrikkens nye filosofi med navnet SkyActive, der bl.a. sikrer letvægt overalt i bilen. Karrossen er konstrueret af særligt højstyrkestål, der tillader tyndere dimensioner og dermed lavere vægt. SkyActive og dermed letvægt går igen i motor og gearkasser. Vi kan altså sætte et flueben ud for punktet størrelse og vægt.

Mere effektiv forbrænding

Og for at være nutidig, skal den køre på diesel: Ja, den nye CX-5 leveres med dieselmotor, men i øvrigt også med benzinmotor. Alle motorer er 4-cylindrede rækkemotorer, benzin på 2,0 liter, diesel på 2,2 liter. Så ingen enorme motorer her, men modsat heller ikke egentlige downsizing-motorer, som mange konkurrenter sværger til. Mazda har imidlertid valgt at gå en anden vej, SkyActive-vejen, som de siger. Først og fremmest med letvægt, men dernæst har Mazda sat fokus på motorernes evne til den mest effektive forbrænding af benzin og diesel. For at opnå det, har benzinmotoren det højeste kompressionsforhold blandt benzinmotorer, nemlig 14:1 og dieselmotorerne har verdens laveste kompressionsforhold blandt dieseler, nemlig også 14:1. Begge dele sikrer effektiv forbrænding. Og i en direkte sammenligning med konkurrenterne falder de to nye motorer da heller ikke igennem på forbrug og udslip. CX benzin går længere på en liter benzin end de tre konkurrenter, mens CX-diesel får klø af QashQai, men vinder over de to andre. Så ja, vi kan altså sætte et flueben ud for punktet forbrug og CO2-udslip.

Både to- og firehjulstræk

For at være nutidig skal den have forhjulstræk: Som de fleste andre vælger Mazda den sikre vej at tilbyde den nye crossover både med og uden, altså både med firehjulstræk, og med forhjulstræk alene. Og ja, vi kan altså også sætte et flueben ud for punktet firehjulstræk. Tre flueben. Hvad kan overhovedet gå galt? Ja, det er der dybest set meget, der kan, men først og fremmest ét, nemlig prisen. Mazda-Danmark mener åbenbart dette med den nye CX-5 alvorligt. For japaneren spiller ud med priser, der går ud over alle konkurrenter med undtagelse af én, nemlig Nissan QashQai. Mazda hænger sin hat på, at Nissan QQ dels er mindre, dels efterhånden en ældre model.

Plus

  • Teknik
  • Sikkerhed
  • Pris

Minus

  • Anonymt ydre


Kommentar: Den nye CX-5 hæver sig over konkurrenterne på især to punkter: Den nye teknik inkl. høj sikkerhed og pris. Derfor det hidtil højeste antal stjerner til en bil af denne type.

LÆS OGSÅ: Sort djævel fra Nissan

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.