Koreansk duel i bilernes miniklasse
Chevrolet Aveo og Kia Rio er spydspidser i den koreanske invasion i klassen. Vi tester dem.
Mærker med koreanske aner er stormet frem på alle fronter.
Og så er det en af de få gange, vi har to klasse-konkurrenter fra den asiatiske tiger, der søsættes samtidig, nemlig Kia Rio og Chevrolet Aveo. Udgangspunkterne er ellers meget forskellige og med store globale fingeraftryk.
Kia virker europæisk
På den ene side står det genfødte GM-datterselskab, Chevrolet, der med ny ledelse, nyt design og brug af Opel platforme, som den næste Opel Corsa i Aveo, har fået rystet det gamle koreaner- image af de europæiske Chevrolet-modeller, der før hed Daewoo.
På den anden står Kia, der som søsterselskab til Hyundai og med regionalt hovedkvarter i Opel-byen, Rüsselsheim, den tyske designboss Peter Schreyer i spidsen og produktion af en række modeller i Tjekkiet som meget europæisk funderet. Rio bygges dog i Korea.
Altså en dyst, der som i ethvert drama har mange krøller. De to miniklasse-biler er også på mange områder lige så forskellige som deres baggrund, og de er begge vokset i forhold til forgængerne.
Med startpriser på henholdsvis 119.999 kr. for Rio og 139.999 kr. for Aveo, begge med fem døre og plus levering, rykker Kia’en umiddelbart først fra land. De to modeller, vi har sat i stævne, ligger dog højere oppe på skalaen.
Det gælder Aveo 1,2 med 85 hk og mellemudstyret LT, der koster 154.999 kr. som introduktionstilbud – det er 15.000 kr. under normalprisen, mens Kia stiller op med en Rio 1,4 på 109 hk og mellemudstyret, Active, til 159.999 kr.
På linje - og dog
Aveo springer først i øjnene med sine kantede former, her-kommer-jeg-stil og motorcykel- inspirerede instrumenter, mens Rio med sine slebne elegante former og en næsten Seat-agtig afrunding fortsætter den ærke-europæiske designlinje, Peter Schreyer har lagt.
Indendørs er Rio til gengæld mere funktionel tysk designet. Bilerne med deres godt 4,05 meter i længden er lige store, og de matcher meget godt klassen. Mens Rio har en lidt længere akselafstand end konkurrenten, er Aveo til gengæld en skvis bredere.
Begge rammer også meget godt klassens standard, hvad angår plads, så fire voksne kan være rimeligt om bord, men så heller ikke mere.
Umiddelbart opleves Chevrolet’en dog en kvart klasse større. Man sidder godt i de tykke velpolstrede forsæder, kabinen føles mere luftig, på bagsæderne betyder kasseformen en mere regulær loftshøjde end Rio, og på vejen giver den bløde affjedring mere komfort.
Rio mest sportslig
Til gengæld har du langt mere føling med asfalten i Rio, der i forhold til duellanten, og flere andre i klassen, næsten opleves sportslig – uden at det går ud over komforten. I det daglige byder Rio også på en betjening med en næsten intuitiv logik.
Begge er letkørte, men de har desværre også begge store C-stolper, der tager udsyn. Til gengæld byder de begge på regulære bagagerum omkring 290 liter.
Når vi snakker finish, befinder de sig på et niveau med de fleste af klassekammeraterne, selv om altså tyskerne og Citroën stadig er en tand over. Umiddelbart opleves Aveo med de 86 hk som forholdsvis bovlam, mens Rio føles mere kvik.
Det er begge motorer, som skal op i omdrejninger for at lægge fra land – momenterne på 115-120 Nm topper nemlig ved 4.000 omdrejninger. Her byder Rio’s 1,4’er på de 109 hk sig til som en noget mere allround sag.
Veludstyret fra grunden
Aveo 1,2 Eco klarer godkendte 19,6 km/l, mens Rio’s noget større 1,4 liters motor går nøjagtigt det samme. Rio med 1,2’eren kører til gengæld 20,8 km/l. Her hjælper også stop/start, som er standard på alle Rio.
Begge modeller kommer senere med diesel. Aveo med en 1,3’er på 95 hk, der klarer 27, 8 km/l, mens Rio overhaler Polo Bluemotion med en 75 hestes 1,1 liters, som skulle kunne klare 31,3 km/l.
Udstyrsmæssigt er begge femdørs biler godt med. Med grundudstyret, Motion, byder Rio bl.a. på ratbetjent radio, firevejs justerbart rat og tripcomputer samt de fem døre, mens du skal op i det 20.000 kr. dyrere Activeudstyr for at få aircondition, sædevarme og elruder bagi.
Aveo har i den mindste LS radio og multijusterbart rat, mens det dyrere LT-niveau, ud over aircondition, blandt andet byder på fartpilot, hill start assist og bluetooth-opkobling.
En umiddelbar status slår altså fast, at de nye koreanere er på niveau med de andre i klassen. Men de er ikke bedre eller voldsomt billigere, og tilfører for så vidt heller ikke noget nyt til klassen.
Kia Rio er ikke den samme pris, udstyrs og value-for-money bombe som den lille Kia Picanto, der har revolutioneret sin klasse.
Til gengæld er Rio over for Aveo den klart mest realistisk prissatte. Især i den billigste 1,2 Motion til de 119.999 kr. giver den med det pæne grundudstyr en meget gedigen og brugsvenlig bil for pengene.
Klar afgørelse
Men marginalerne er små i segmentet, hvor Opel sælger den billigste Corsa fra 120.000 kr. og Toyota den mindste Yaris fra 125.000 kr. Men de er begge med mindre, trecylindrede motorer, tre døre og med et minimum af udstyr.
Sikkerhedsmæssigt skal man ikke holde sig tilbage fra Aveo, som har fået 5 Euro NCAP-stjerner. Rio’s resultater forventes i slutningen af november.
Begge mærker har ekstra lokkemad med i købet. Kia sælger Rio med syv år/150.000 km garanti. Den er tre år /100.000 km for Aveo, som til gengæld kører kampagne med billig forsikring til unge under 25 år.
På bundlinjen står to meget forskellige biler. Aveo er helt klart at foretrække til de lange stræk. Men Rio er på alle måder mere allround – og en snes tusinde kr. billigere.
Det afgør sagen i vores dyst med en klar fordel til Kia Rio.