Hyundai satser stort på brintbiler

Hyundai vil masseproducere brintbiler fra 2015 og ser Danmark som et muligt foregangsland.

Artiklens øverste billede
Hyundais bud på en snarlig brintbil har kunnet ses i Københavns gader. Den store iX35 FCEV er letkørt og et bud på brugen af alternativ brændstof. Foto: Hyundai

El, hybrid eller brint.

Det bliver teknologier, vi kommer til at se side om side i de kommende år.

Mens de første elbiler triller på vejene, og en hybridbil som Opel Ampera netop er blevet valgt til Årets Bil i Danmark 2012, er det stadig forholdsvis dyre køretøjer. Det er dog intet mod biler drevet af brint, hvor en brændselscelle producerer elektricitet til en elmotor.

De har indtil nu kostet spidsen af en jetjager. Men nu er tiden kommet til at sætte brintbilen i masseproduktion, mener Hyundai, der har forsket i brintbiler gennem mange år, og fra 2015 sigter mod at producere 10.000 brintbiler om året. Et ambitiøst antal, som i 2020 skal være på hele 100.000 biler årligt.

Ambitionen er, at de totale omkostninger ved at eje en brintbil i 2020 skal være på niveau med at eje en bil, drevet af benzin eller diesel.

Før vi kommer så vidt, skal en testflåde på 1.000 biler dog ud og rulle på vejene i de kommende år. Her af tre på danske nummerplader, som allerede er indregistreret.

Det bliver med teknologien bygget ind i SUV’en, iX35 FCEV. Den har netop været præsenteret ved et internationalt arrangement i København, hvor vi fik en forsmag på fremtiden ad lokale veje.

Flere parter

Umiddelbart virker den store iX35’er ganske letkørt og kun med en svag summen fra brændselscellen under motorhjelmen. Vi har tidligere kørt Hondas futuristiske brintbil, Clarity, og en SUV-bygget koncept brintbil fra GM.

Hyundais bud er med enkle instrumenter, som viser ladeniveau, og batteristand og er meget let at overskue. Den tunge batteripakke i bugen og en samlet vægt på 1.600 kilo gør dog kørslen - sammen med en amerikanerblød affjedring - noget gyngende.

Det vil dog blive ændret i mere europæiske versioner. Rent praktisk kan iX35’eren køre 525 km på en tankfuld brint, mens topfarten er 160 km/t.

Et stort uafklaret spørgsmål er dog brinttankstationer. Her er foreløbig kun to herhjemme, en i København og en i Herning. Og billedet med få stationer er det samme i andre lande.

Fra Hyundais talsmænd lyder det dog, at det i alle tilfælde kræver et tæt samarbejde mellem private firmaer, kunderne og det offentlige/ politiske system for at få flere brintbiler på vejene.

Det er nemlig op til politikerne, hvordan bilerne og brinten skal beskattes. Og hvordan en infrastruktur med tankstationer skal bygges op. Ligesom der skal findes standarder. En række andre bilkoncerner som Mercedes arbejder nemlig også med teknologien.

»Nu har vi udfyldt vores del. Hvis der for eksempel i Tyskland er 1.200 tankstationer, ville man jo være dækket godt ind, hvis bare hver 10. fik en stander med brint,« lyder det fra en af fabrikkens talsmænd.

Det er ikke tilfældigt, at bilerne bliver præsenteret i København, der har et grønt image. For Danmark har potentialet til at blive foregangsland inden for brintbiler, mener fabrikken.

»Nogle steder er længere fremme end andre. Danmark kunne klart være et af disse lande. Det er et de lande, som er på forkant med ren teknologi.,« siger Stefen Ph. Heinrich, der er pressetalsmand for Hyundai.

Læs også: Mellemklassebil på businessclass

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.