Lad ikke bilen få varmen i tomgang

Det skader både motor og miljø, og så kan det koste en bøde. Brug isskraberen til ruderne.

Artiklens øverste billede
Det kan koste en bøde at lade motoren gå i tomgang mere end et par minutter. Foto: Colourbonx

Måske har du også oplevet, hvordan bilos en kold vintermorgen kan lægge sig som en dyne over kvarteret, fordi biler får lov til at varme op i tomgang, mens ejeren er i gang med morgenmaden.

Det er måske behageligere at sætte sig ind i den lune bil, men hverken bil eller miljø har godt af opvarmningen i tomgang. Hvis man ikke vil investere i en motor- og kabinevarmer, bør man i stedet affinde sig med den kolde kabine. Læs FDM's råd til optøning af bilen.

Det mener bilistorganisationen Forenede Danske Motorejere, FDM, der samtidig advarer om, at det i mange kommuner kan koste en bøde at lade bilen varme op i tomgæng i længere tid.

Risiko for tilsodning

”Det er marginalt, hvor meget temperaturen i bilens kabine stiger ved tomgang. Det kan ganske vist gøre det nemmere at skrabe is af ruderne, til gengæld skader det den kolde motor, da der er en dårlig forbrænding. Har man en dieselbil, sker der desuden en tilsodning af indsugningssystemet og partikelfilteret,” forklarer Jørgen Jørgensen, der er leder af FDMs tekniske rådgivning.

Han tilføjer, at det ikke kun er motoren, der tager skade af tomgangskørsel. Brændstofforbruget er begrænset, men både katalisator og partikelfilter har brug for en driftsvarm motor for at virke mest effektivt.

”At forsøge at varme bilen i tomgang, er bestemt ikke noget, FDM anbefaler. Ingen bliver varme uden at bestille noget. Det gælder også motorer. Har man ikke en motorvarmer, der kan forvarme, er det bare om at hoppe ud i det som en vinterbader. Begynder man med selv at skrabe ruderne fri for is, får man også hurtigt varmen. Det er både godt for en selv, for bilen og for miljøet,” tilføjer Jørgen Jørgensen.

Det kan koste en bøde

Han minder også om, at mange kommuner har regler for, hvor længe biler må holde med motoren i tomgang.

Oftest er tidsgrænsen sat til et minut, men i få tilfælde er den på op til tre minutter. Overtræder man reglerne, risikerer man at få en bøde. Læs om de enkelte kommuners regler hos FDM.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.