Cranchi stjæler opmærksomheden
Cranchi Mediterranee 47 med 1.150 hk er første trin på rangstigen til de store motoryachter.
Den er stor, italienske Cranchi Mediterranee 47. Rigtig stor.
Over fjorten meter lang og over fire meter bred. Den bliver ikke overset i en dansk lystbådehavn.
Her er der ikke længere tale om en motorbåd. Vi sejler en yacht på over 13 ton og må indstille os på, at vi ikke længere kan ligge og lege med drengene for at se, hvem der kan slå de mest blærede sving. Til gengæld kan Cranchien så meget andet, som kompenserer lige netop for den egenskab.
Den er en komfortabel luksusbolig til søs, der flytter dig hurtigt fra det ene sted til det andet, og med en særlig stil. For en Cranchi har altid detaljer, som kan få dig til at tabe næse og mund.
Enormt areal
47'erens grundareal er enormt og kunne på traditionel nordeuropæisk bådebyggerfacon sagtens være udnyttet til både et godt styrehus og en lun salon og en stribe fede kahytter. Men sådan tænker italienske designere ikke. De satser på udelivet.
Cranchien er så frækt indrettet, at man taber vejret. På en måde er den en kæmpestor daycruiser med åbent cockpit og et forrygende flot arrangement med en solseng agterude med en stor garage til maritimt legetøj nedenunder, afsluttende med en stor badeplatform. Under dæk bydes man på en lækker lille salon, der dog pladsmæssigt sagtens kunne sidde i en 37-fods, samt to gode dobbeltkahytter, hver med separat badeværelse.
Cranchien er så stor, at den er godkendt til 14 personer, og selv så mange vil sagtens finde en siddeplads. Forude i cockpittet er der tre separate styrestole, alle med flip-op-funktion. Ved siden af er der en lille langsgående sofa og længere agterude en flot U-sofa, der mageligt tager 6-7 personer. Og resten søger sikkert frivilligt ud på den enorme solseng, for Cranchien sejler så stabilt, at der ikke er nogen fare ved at ligge og slange sig. Vi er rykket op i næste klasse, og det gælder også den sejlende komfort. Man behøver ikke klamre sig som i en speedbåd, når Cranchien får fart.
Bredskuldrede maskiner
Cranchi 47 indgår i værftets Masteryacht-serie, der er traditionelt motoriseret med faste propelaksler, med propellen kørende i en halv tunnel under skroget for at opnå en effektiv, flad vinkel på drivkraften. Denne konfiguration rykker maskinerne længere frem i skroget end ved maskiner med drev, hvilket giver en god balance.
De to Volvo Penta D9'ere hersker suverænt over Cranchiens velvoksne vægt, der sejlklar med fyldte tanke, grej og passagerer om bord kommer op i nærheden af 16 ton. De store 9,4-liters 6-cylindrede maskiner har 575 heste hver, og man mærker straks, at det er et par bredskuldrede bassedrenge, der går på arbejde, når startnøglerne drejes. Lydniveauet er en tand grovere end hos de mindre Volvo Penta D6'ere, muligvis også fordi maskinerne ligger længere fremme i båden.
Accelerationen er fin for så stor en båd. Den bruger ca. 10 sekunder til at komme fra stilstand til fuld planing, for først skal de store maskiner lige bruge ca. 4 sekunder til at komme i omdrejninger og opbygge ladetryk, og herfra rykker den til planing på omkring 6 sekunder. Ved 1.400 omdrejninger kommer der et mægtigt skub i ryggen, idet momentkurven her ryger op over forrygende 1.900 newton på hver maskine.
Hurtig, sødygtig - og grådig
Cranchien planer ud omkring 16 knob og føles at plane frit fra omkring 18 knob, hvilket er et genkendeligt mønster fra masser af planende fartøjer i alle størrelser. Styringen med faste propelaksler og ror er sindig. Den tager små kurskorrektioner på en tillidsvækkende, opvakt maner, men der skal disponeres med godt med plads til at slå sving i planingsfart. Skal der endelig manøvreres skarpt, må det ske på helt traditionel motorbådsfacon ved at slå af på gassen, dreje rattet og give gas igen.
Vi er definitivt vokset ud af speedbådsklassen manøvreringsmæssigt, men speedbådene kan bare komme an på topfarten, der ringer med 36 knob på testbåden. Det store skrog er et ret dybt V - bundvinklen er ikke opgivet - og tillader høj gennemsnitshastighed i åbent farvand. Nok er Cranchien en solskinsbåd af udførelse, men den smutter sagtens over Kattegat med god planingsfart under vejrforhold, der ville holde sejlbådsfolk i havn.
Med til herlighederne hører dog også et velvoksent brændstofforbrug, som indikerer, at det ikke er nok at vinde den store gevinst i Lotto og købe en Cranchi for alle pengene. Der løber driftsomkostninger på. Velvoksne, endda. Volvo Penta D9'erne er sandsynligvis blandt de mest økonomiske bådmotorer i verden inden for denne størrelse, men når der er to af dem, løber der altså noget diesel igennem.
Vi noterede først et forbrug på 112 liter i timen ved 22,5 knob og satte så farten ned, til forbruget ”kun” var 100 liter i timen. Det sker ved 19,8 knob, og ved yderligere en lille nedjustering til 19,5 knob faldt forbruget til 95 liter. Men det ændrer egentlig ikke noget. Forbruget ligger nogenlunde fast omkring 5 liter pr. sømil, eller omsat til landevejssprog: 2,7 liter pr. kilometer, 0,370 kilometer på literen. Intet under, at brændstoftanken er disponeret til at tanke 1.500 liter!
Her skal der solbades igennem!
Indretnings- og udstyrsmæssigt er Cranchien fyldt med detaljer, som der sagtens kunne skrives en bog om. Under dæk er den kun indrettet til at tage fire overnattende personer, men dem er der til gengæld kælet for. Måske ikke pladsmæssigt, for ejerkahytten i stævnen er blot pæn af størrelse, men midterkabinen under styrepladsen, der ofte blot er en lav børnekahyt, har til gengæld ca. halvanden meter hovedhøjde og er absolut egnet til voksne gæster, uden de skal føle sig stuvet af vejen.
Salonen klarer kun fire siddepladser og kunne sagtens sidde i en 37-fods båd, men den er charmerende med sin elegante udførelse og mylder af lækre detaljer. I kahytsloftet svinger fantasifulde sølvfarvede glasfiberenheder sig med håndlister og udslip for aircondition, som med de forkerte designere let kunne have lignet noget fra en ghettoblaster, men Cranchis designere kan deres kram: Det er let, futuristisk og lysende flot.
Båden er gennemført udrustet og har et ekstra touch af luksus. Den har elektrisk justerbar førerstol, Panda 230-volt-generator og tv-antenne monteret som standard, men tv-apparater som ekstra. Dovenskabens triumf møder vi på fordækket i form af et ekstra køleskab indbygget ved siden af solmadrasserne - her skal der solbades igennem!
I cockpittet er der elektrisk grill og køleskab som standard. Og nede i salonen sætter Cranchi trumf på med et pantry, der benytter et smart køkkenindretningstrick i et ”skjult” hjørneskab, der svinger en ekstra sektion ud. Og den kommer med fuldt udstyrede skuffer og skabe i Cranchi-design. Gryder med Cranchi-designede grydelapper - hva'ba!
Læs også:
En perfekt fartdjævel