Nye biler i 2008

Dette års kuld af bilnyheder ligner umiddelbart en årgang, der har det hele. Med regulære, nye bilmodeller og pleje af gamle kendinge. Og med endnu mere omtanke for miljøet.

Artiklens øverste billede
Mærket med de fire ringe lægger ud i april, hvor vi ser Audi A3 Cabriolet med traditionel stof-kaleche. Pressefoto

Bilnyheder til job og familier, også de sammenbragte. Nyheder til de kræsne og til de ligeglade. Smarte cabriolet'er og spændstige sportsvarer. Afvigere og krydsninger. Et frisk pust til gamle travere. Praktiske biler til de nygifte og sjove biler til de fraskilte. Og nye rengøringsmidler, som gør, at omtanken for miljøet når nye højder.

Vi har her i alfabetisk form samlet vores bedste bud på, hvad bilkøberne kan vente at møde i de danske bilhuse i det nye år.

De nævnte introduktionstidspunkter i Danmark tages med et lille forbehold. Det sker af og til, at en ny bilmodel bliver forsinket i forhold til de første prognoser - ofte fordi lande med mere talrige befolkninger får lov at komme først til fadet.

Alfa Romeo: Den store nyhed bliver en lille bil, Alfa Romeo Furiosa, som bliver en åndelig efterfølger til tidligere tiders Alfasud og i øvrigt konkurrent til BMW's Mini. Den er baseret på Fiat Grande Punto og skulle blive tilgængelig i august.

Aston Martin: Aston Martin DBS, kendt fra seneste Bond film, er i handelen til omkring 5,5 mio kr. Seksliters V12 med 510 hk.

Audi: Mærket med de fire ringe lægger ud i april, hvor vi ser Audi A3 Cabriolet med traditionel stof-kaleche. Næste kuld kommer hen på sensommeren eller efteråret, nemlig Audi RS6 med V10 motor, ny Audi A4 Avant og Audi Q5, som er en SUV baseret på Audi A4. Sidst på året ventes en seksliters V12 til Audi Q7.

Bentley: Bentley Brooklands, som er en Arnage med coupé-karrosseri, kommer til maj eller juni med 6,75 liters V8 og 530 hk. Liebhavere må regne med 18 måneders leveringstid.

BMW: I årets første kvartal kommer ny og skrap M3 Sedan med 420 hk fulgt af BMW 1-serie Cabriolet. Senere på året får BMW's 3-serie en omgang modelpleje, og så følger X6, en krydsning af SUV og coupé, samt M3 Cabriolet.

Cadillac: Det karismatiske mærke kommer i november med CTS-V, en superhurtig V8'er. Allerede i februar ser vi dog den store Escalade med opdateret interiør og mere udstyr.

Chevrolet: Den koreanske del af mærket med det US-klingende navn kommer med lille-bilen Aveo, både som tre- og femdørs midt på året. Med to motorer, en ny 1,2 med 84 hk og den kendte 1,4 liters, men nu med 98 hk. Mere usikker er HHR, men i givet fald bliver det i august/september. Den lidt høje HHR er inspireret af Chevrolet Suburban fra 1949, som var mærkets første større familiebil. Den får en 2,4 liters motor med 175 hk.

Chrysler: Ny Chrysler Grand Voyager ventes i marts, nogenlunde samtidig med Chrysler Sebring 2,7. Forinden, i januar, får Chrysler 300 C et facelift, mens der kommer en ny 2,7 liters motor til Chrysler Sebring.

Citroën: Det store sus bliver den nye, uhyre smukke Citroën C5, som introduceres inden sommerferien, både som sedan og stationcar.

Corvette: Den ærkeamerikanske sportsvogn kommer med et opstrammet design, men nok så væsentligt en mere lækker læderkabine. Basismotoren bliver også optimeret til 436 hk. De første er klar til april.

Dodge: Dodge Journey, som skal erstatte Chrysler Voyager, kommer i august. Det er en syvsæders offroad-lignende, men tohjulstrukket crossover.

Ferrari: Modena regner med at være klar med F149 i løbet af sommeren. En traditionel frontmotoriseret 2+2 konkurrent til Aston Martin DB9.

Fiat: Nyt fra Italien, begyndende med en faceliftet Fiat Croma i februar, og måneden efter kommer endelig den Fiat 500, som mange går og sukker efter. I juni møder vi en ny 1,6 JTD motor med 120 hk til Bravo, og endelig i august er der indbydelse til gadefest med Fiat Grande Punto Abarth.

Ford: I marts eller april kommer den faceliftede Ford Focus, både som tredørs, femdørs og stationcar. På vej er også Focus ST, Focus med DSG gear og Focus Coupé Cabriolet. Ford Kuga, supersmart softroader, kan dukke op i slutningen af juni, mens Ford Verve, en stilsikker ny Fiesta, også er lidt usikker, men måske i oktober.

Honda: Kommer med en ny Accord til juni, og muligvis en model som er mindre end Civic'en sidst på året, men det er endnu uklart. Civic diesel får partikelfilter.

Hyundai: I begyndelsen af marts kommer den nye Hyundai i30 som stationcar under navnet i30 CW, og måneden efter følger Hyundai i10, der er Kia Picantos kønnere søster. I andet kvartal kommer facelift på Sonata, som sikkert får et nyt navn, i40.

Jaguar: Hot news. Den uhyre smukke firedørs coupé, Jaguar XF, sendes i handelen i Storbritannien i februar, og mon ikke den danske importør tager mod bestillinger. Med fire forskellige motorer. Basisversionen er 3,0 V6 med 238 hk.

Jeep: Ny Jeep Grand Cherokee kommer i handelen i januar med bl.a. en 2,8 CRD med 174 hk.

Kia: Stor nyhed i januar er en lille bil, et veludført facelift på Kia Picanto. Måneden efter gælder det den tredørs Kia Pro Cee'd, hvorefter der er pause indtil november eller december, hvor vi ser Kia CUV.

Lada: Vesteuropa venter stadig på den nye Kalina.

Lamborghini: Nyeste Lamborghini Reventon produceres i begrænset antal og hele produktionen er allerede udsolgt.

Lancia: Hvis blot Lancia var tilgængelig i Danmark, kunne man have købt den kommende, uanstændigt smukke, men også specielle Lancia Delta. Men sådan skulle det ikke være.

Land Rover: I 2008 har Land Rover 60 års jubilæum, og det bliver fejret med en jubilæumsversion, Defender 60th Anniversary med blødt tag. Ellers ved man blot, at der på den internationale biludstilling i Detroit vil fremstå en ny konceptbil fra mærket.

Lexus: Toyotas luksusmærke kommer i marts med Lexus IS-F, en stærkt sportslig sedan med fem-liters V8 og 417 heste.

Maserati: Maseratis smukke GranTurismo er angiveligt udsolgt for næste år. Og en ny Spyder-version kommer sikkert først i 2009.

Maybach: Hvis man virkelig vil vise, hvor uanstændigt mange penge, man har, så er Maybach 62 Landaulet det helt rigtige, men også lidt smagløse valg. Kun en begrænset serie.

Mazda: Den store nyhed er selvfølgelig næste generation af Mazda 6, som kommer ud i butikkerne i marts. I februar/marts får storfamiliebilen Mazda 5 et facelift.

Mercedes: April byder på en lille flok ansigtsløftninger på både Mercedes SLK, SL og CLS. Måneden efter følger en ægte nyhed, Mercedes CLC, som er en ny C-Klasse sportscoupé. I juni følger der modelpleje på Mercedes A- og B-klasse, og i efteråret kan vi regne med facelift på M-klassen og en ny GLK, som er en SUV baseret på C-klassen.

Mini: Den charmerende stationcarvariant, Clubman blev lanceret i slutningen af 2007, så Mini sidder tilsyneladende over i 2008.

Mitsubishi: Den nye Mitsubishi Lancer kommer til Danmark til marts, i første omgang som sedan med en 1,8 liters benzinmotor med 144 hk og senere med den kendte 2,0 Di-D dieselmotor med 140 hk. I midten af året introduceres Lancer Ralliart med to-liters turbo motor med 240 hk. Som om det ikke var nok, kommer også den nye 10. udgave af Lancer Evolution. Til efteråret ser vi Lancer Sport Back, det vil sige femdørs hatchback. Januar byder på Mitsubishi Outlander med ny 2,2 DI-D common rail dieselmotor med 156 hk.

Nissan: Ikke noget stort og afgørende, men dog en ny Nissan Qashqai +2 med syv sæder og en ny Murano i oktober.

Opel: Opel Corsa Ecoflex, en ekstra brændstoføkonomisk version af Corsa, der kører 22,2 km/l og med 75 hk kommer i januar. Den nye Opel Agila, søstermodel til Suzuki Splash, bliver tilgængelig i foråret. Den helt store nyhed kommer først til november. Det er Opel Insignia, som skal afløse Vectra. Undervejs er også et facelift af den kompakte MPV, Zafira.

Peugeot: Franskmændene har tre nyheder på plakaten. Peugeot Bipper, der kommer både som van og personbil, ventes på hvide plader under navnet Bipper Tepee i juni. Omkring samme tid kommer ny Peugeot Partner, mens stationcarversionen af Peugeot 308 med modelnavnet SW ventes i oktober.

Porsche: Porsche Cayenne GTS kommer til februar, mens Porsche Boxster RS 60 Spyder, der skal ses som en hyldest til mærkets historiske racersportsvogne, kommer i en begrænset serie på 1.960 styk til marts.

Renault: Ingen facelifts, kun rene nyheder, begyndende i januer med den nye Renault Laguna generation. I april står den på ny Renault Twingo og måneden efter ny Kangoo. I maj/juni kommer Clio som stationcar, Grandtour, samt en forlænget Renault Grand Modus, og efteråret byder på den koreansk byggede softroader, Koleos. Renaults lavprismærke, Dacia, skulle også komme i handelen i september med Logan hatchback, Logan MCV syv-sæders og Sandeo.

Rolls-Royce: Phantom Coupe går i produktion til sommer, og de første kan leveres kort efter.

Saab: Saab Turbo X med med 280 hestes V6, firehjulstræk og elektronisk spærredifferentiale bliver en hyldest til 30 år med turbobiler fra Saab. Den kommer kun i sort som SportSedan eller SportCombi og er på gaden i marts. Samme måned kommer Saab 9-3 XWD, det vil sige firehjulstræk til Saab Aero, også med V6 og 280 heste.

Seat: I januar kommer DSG-gear som ny mulighed på Altea, Altea XL og Leon med 105 hk TDI-motoren, og dieselpartikelfilter bliver standard. I februar får den nye Altea Freetrack 170 hk TDI, følgeskab af en lidt billigere 140 hk TDI. På et tidspunkt, men uvist hvornår, ventes en ny 1,4 TSI motor til Leon, Altea og XL på 125 hk. Uvis er også lanceringstidspunktet for den næste generation af Seat Ibiza. Den introduceres måske først i 2009 - netop et eksempel på, at andre markeder får fornøjelsen før Danmark.

Skoda: I februar kommer den nye Fabia Combi, hvorefter der er pause indtil den store nyhed i september, den nye generation af prestige-Skodaen Superb.

Subaru: I slutningen af januar en faceliftet, Tribeca, der nu har smidt B9 betegnelsen og kun hedder Tribeca. Den får en kærkommen næseoperation og en større 3,6 liters motor med 258 hk. Udgangen af marts byder på premiere på Impreza WRX STI, den overdrevne version med 300 hk og en 0-100 tid på 5,2 sek. I begyndelsen af maj kommer intet mindre end verdens første boxer-diesel i Legacy og Outback, en toliters med 150 hk. Nogenlunde samtidig kommer en ny generation af Subaru Forester. I henholdsvis september og oktober kan den nye diesel boxermotor leveres til både Forester og Impreza.

Suzuki: Mest fornyelser på kendte varer, begyndende i januar med SX4 diesel, en 1,6-udgave med 90 hk og 1,9 med 120 hk samt en SX4 som firedørs sedan. Også Swift får dieseldrift. Det sker i marts med en 1,25 liters med 75 hk. I maj eller juni ventes den lille Suzuki Splash, efterfølger til Wagon R og søstermodel til Opel Agila.

Toyota: Ikke store nyheder - og dog. Ny Land Cruiser V8 introduceres i januar.

Volvo: For dem, som finder en XC90 rigeligt stor: Sidst på året kommer den nye softroader Volvo XC60.

VW: Wolfsburg lægger ud med at sende autotransportere med 4X4 SUV'en Tiguan til Danmark i midten af januar. I løbet af årets sidste halvdel kommer en variant med forhjulstræk. Så står den ellers på familieforøgelse blandt de miljøorienterede BlueMotion modeller, hvor vi i løbet af første halvår kan vente grønne versioner af Golf, Golf Plus, Golf Variant og Jetta. På et indtil videre ukendt tidspunkt i årets første halvdel kommer entusiast-Passaten R36 og senere muligvis også sportscoupeen VW Scirocco og en Passat Coupé, men det er endnu lidt usikkert.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.