BMW i søgelyset efter tre bilbrande over kort tid

Tre danske BMW med dieselmotor er brændt siden slutningen af november. Producenten afviser en sammenhæng før nærmere undersøgelse, men har indkaldt bilejere til kontrol.

Artiklens øverste billede
En række BMW-modeller med dieselmotor er pludselig brudt i brand. Producenten vil dog ikke koble branden sammen med en kendt fejl. Foto: BMW

Det er ikke hver dag, at biler nærmest kan selvantænde. Men det er sket for tre danske ejere alene siden november. Ifølge Ekstra Bladet, som fortæller historien, har der i to af tilfældene været tale om livsfare, da to mødre her lige akkurat nåede at redde deres børn ud, inden bilerne selvantændte under kørslen. 

De to kørte rundt i dieselmodeller, nemlig en X5 samt en 520, som var et par år gamle. Således havde Louise Kjær Enoch fra Mariager netop modtaget en indkaldelse fra BMW til kontrol for at få tjekket EGR-køleren i familiens X5 i midten af januar på grund af brandrisiko, men inden da nåede der at gå ild i bilen. 

Umiddelbart efter kom et tredje tilfælde for ejeren af en BMW 118d. Bilen havde allerede i sensommeren været tæt på at bryde i brand. Den har været på BMW-værksted for at blive repareret. Alligevel skete det så. 

Ekstra Bladet har fået flere henvendelser fra læsere, der har oplevet lignende brande for et par år tilbage.

Det er alle modeller, som har den såkaldte EGR-køler, der i 2016 tvang BMW til at tilbagekalde 1,6 mio. biler verden over på grund af netop brandfare. I 2022 satte BMW ifølge Reuters gang i mærkets tredje indkaldelse af de pågældende modeller på grund af brandfare.

Kræver undersøgelse

BMW’s tyske hovedkontor har netop erkendt et problem over for Ekstra Bladet. Men vil ikke forbinde dette med den konkrete brand.

»I begyndelsen af 2023 blev ejerne af specifikke BMW-dieselbiler informeret om en mulig defekt i EGR-køleren. En konsekvens af denne effekt er en radiatorlækage (køler, red.) i køretøjet, som i sjældne tilfælde kan føre til brand. Årsagen til bilbranden kan dog ikke udledes uden en yderligere analyse,« lyder det bl.a. fra BMW, som fortsætter: 

»Uden disse foranstaltninger kan det ikke på baggrund af et potentielt teknisk problem eller et kundebrev vedrørende en teknisk aktion konkluderes, at årsagen til de to køretøjsbrande nødvendigvis var EGR-køleren,« lyder det til avisen.

Mange årsager

Herfra fortælles der, at en brand ikke nødvendigvis behøver at være producentens ansvar.

»En brand er en meget sjælden hændelse, der kan opstå af en række forskellige årsager såsom forkert reparation af skader, fugt, manglende eller forkert vedligeholdelse eller uautoriserede ændringer for bare at nævne nogle få,« lyder det fra BMW.

»Vi har kendskab til køretøjsbrande, hvor køretøjerne var omfattet af tekniske kampagner på EGR-køleren, men årsagen til branden var ikke den utætte EGR-køler. I mange tilfælde viser en utæt EGR-køler sig kun, ved at den informerer kunden om, at kølervæskeniveauet er for lavt – og fører ikke til brand,« lyder det.

Den store BMW 5-serie har også været ramt af brand. Foto: BMW

Fabrikken kalder situation omkring EGR-køleren ”meget kompleks”, fordi der ikke er nogen ”one size fits all”-løsning, da der er mange motortyper. Ifølge BMW kan bilejerne føle sig sikre:

»BMW Group har nu udviklet omfattende foranstaltninger for at minimere risikoen for en køretøjsbrand, så en skræddersyet løsning (hardware eller software) kan rulles ud til køretøjerne for hver kombination,« skriver fabrikken.

Ifølge Ekstra Bladet vil BMW dog ikke oplyse, hvor mange biler med mulige kølerfejl der kører på de danske veje. Men producenten understreger, at der er tale om få bilbrande. Fra forsikringsselskabet Tryg fortæller man dog, at der er flere anmeldelser om bilbrande i BMW’er end andre bilmærker.

Sjældent med selvantændelse

FDM omtaler også sagen på sin hjemmeside. Her har man ikke modtaget henvendelser fra BMW-ejere, som har problemer med EGR-systemet. Ifølge Yasser Abaiji, som er tekniker i FDM’s rådgivning, er der ingen grund til, at man som bilejer skal være nervøs.

»Derfor er det nyt for os, at bilerne bryder i brand, også selv om vi er bekendt med problematikken. Årsagen til de aktuelle tilfælde kender vi ikke, men et godt bud kunne være en øget mængde af sod i indsugningsmanifolden i kombination med en utæt EGR-køler. Hvis kølervæsken fra en utæt EGR-køler løber ind i indsugningsmanifolden og lægger sig sammen med soden, kan soden blive opløst, og i kombination med høj varme kan det udvikle sig til, at soden brænder sig igennem manifolden,« lyder det fra Yasser Abaiji til FDM.dk.

Teknikeren oplyser, at det er yderst sjældent, at biler selvantænder under kørsel. Derfor mener han heller ikke, at ejere af disse BMW-modeller skal være nervøse.

»Men er man usikker på, om ens bil har fået udbedret EGR-fejlen, eller på anden måde er utryg, kan man kontakte et autoriseret BMW-værksted. De kan i deres system slå bilen op og se, om den har været omfattet af BMW’s kontrolkampagne. Man kan også køre en tur forbi et BMW-mærkeværksted og få dem til at gennemgå bilen. Ellers kan vi kun opfordre til, at man i øvrigt sørger for at servicere og vedligeholde sin bil. Det er nu en gang den bedste måde til at sikre sig, at bilen er velkørende og sikker,« siger Yasser Abaiji.

Hør meget mere om biler i Jyllands-Postens bilpodcast ”Bilradio”. Den udkommer hver fredag. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.