Camilla Läckberg: Stenhuggeren

Nådesløs afsløring af minisamfundets brist og svagheder.

Artiklens øverste billede

Camilla Läckberg: STENHUGGEREN
(Stenhuggaren, 2006)
Oversat af Ellen Boen
474 sider, 299 kr.
Peoples Press

Ifølge forlagsoplysningerne var Camilla Läckberg den bedst sælgende forfatter i Sverige i 2006 med sin trilogi om ugerninger, misdædere og politifolk i den ellers så idylliske svenske Kattegatby Fjällbacka.

Läckberg har helt klart ramt en nerve hos mange læsere. De får serveret veldrejede krimi-plots solidt lejrede i lokalsamfundets spændinger og figurernes individuelle psykologi og mere eller mindre komplicerede indbyrdes relationer.

Her er vi nok ved hemmeligheden bag succesen: krimien, i bog, på film eller tv, tilbyder et format for vor tids samfundsroman. Krimiplottet leverer den katalysator-effekt, der sætter de samfundsmæssige og psykologiske dynamikker i gang. Der skal en krise til, for at borgerne kommer ud af deres huler og lader sig anskue i det afslørende projektørlys.

Hermed er det så også foreslået, at mange læsere nok læser nutidens krimi skåret over den læst, som Camilla Läckberg, Ruth Rendell, osv., benytter, lige så meget for den indsigtsfulde spejling af livet i ligusterhækkenes skygge som for krimi-plottets skyld. Det er ikke bare et spørgsmål om, at det kunne være én selv eller naboen, der blev tvunget til at udstille sit snavsede linned, men også om, at der sættes ord på noget, der ofte føles som privat og individuelt, men som viser sig at være fælles erfaringer.

Läckbergs Stenhuggeren er den sidste i den trilogi, der omfatter Isprinsessen og Prædikanten. Gennemgående figurer er forfatteren Erica, der danner par med politimanden Patrik. Nu har de fået barn sammen, og det er ikke så let eller idyllisk, som mange ellers tror. Erica føler sig som offer for naturens sammensværgelse mod hende og er godt på vej ind i en efter-fødsels-depression. Patrik ved ikke helt, hvordan han skal tackle situationen. Den smule psykologi, han har lært på politiskolen, rækker ikke til eksistensens almene vilkår. Han indrømmer da også nødtvungent over for sig selv, at det faktisk er lidt af en lettelse at gå på arbejde.

Den snigende fødselsdepression sættes i perspektiv, da det lokale unge lægepars lille datter findes druknet i havet ud for byen. Hvad der til at begynde med ligner en banal men tragisk ulykke, drejes dog til forbrydelse, da retsmedicineren konstaterer ferskvand med sæberester i hendes lunger. Derudover ser der ud til at være et underligt stof, der har udseende af aske.

Læseren aner, at forklaringen skal søges i den historie, der glimtvis ind i mellem nutidskapitlerne oprulles i historien om en stenhugger, der tager sin begyndelse helt tilbage i 1920erne.

Trilogiens sidste bind er også den bedste. Afsløringen af mini-samfundets store og små brist og svagheder, fra dødssynden forfængelighed over almindelig utroskab til resterne af vækkelsesbevægelsens skræmmende fundamentalistiske kristendom, er nådesløs og fascinerende. Grebet om plottet er sikkert, og analyserne af samfund og sind er næsten pinagtigt tæt på den levede virkelighed. I modsætning til så mange andre af deres forlag udråbte krimidronninger evner Läckberg at skabe en organisk og overbevisende sammenhæng mellem forbrydelse, opklaring og forbrydelsens univers i en genkendelig dagligdag.

Ærgerligt, at Läckberg kun lovede en trilogi, men der holdes en kattelem åben for fortsættelse. Der skal nemlig ansættes en ny kriminalassistent i Fjällbacka, en kvinde.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.