Arnaldur Indridason: TAVS SOM GRAVEN

Arnaldur Indridason har valgt at prioritere de socialrealistiske elementer frem for plottet i en fascinerende roman.

Arnaldur Indridason:
TAVS SOM GRAVEN
(Grafarthögn, 20041
På dansk ved Kim Lembek
266 sider, 279 kr.
Forum
Den 43-årige islandske forfatter Arnaldur Indridason er populær i sit hjemland, hvor han er nomineret til Islands Litteraturpris med sin nyeste roman, der oven i købet er på landets bestsellerliste. I det øvrige Norden er han i fint selskab med bl.a. Peter Høeg, Leif Davidsen, Henning Mankell og Karin Fossum, for også han har modtaget Glasnøglen, som er Det Skandinaviske Krimiselskabs Pris for årets bedste krimi.

Så meget fra forlagets medsendte reklameark. Og nu til Indridasons bog fra 2001, som vi har fået tre år efter på dansk. Man kan indledningsvis konstatere, at forfatteren ved, hvordan man skal begynde en krimi, nemlig med at fange læserens opmærksomhed med det samme, helst ved et chok: »Den lille pige sad og gumlede på den, og han kunne straks se, at det var en menneskeknogle, da han tog den fra barnet.« Sådan!

Det er begyndelsen på en historie om et lig, der findes tilfældigt i en byggeudgravning i udkanten af Reykjavik. Intet tyder på, at det er et nyt lig, så antropologer og arkæologer tilkaldes fra universitetet. Kriminalpolitiets Erlendur og Sigurdur må væbne sig med tålmodighed, mens arbejdet med afdækningen langsomt skrider frem, alt imens de har nok i problemer på privatfronten. Erlundur med en datter, der er gravid og stofmisbruger, Sigurdur med en meget skruk samleverske, der vil lægge den glade ungkarl i faderskabets lænker.

Hvad de to ikke ved, men hvad læseren lidt efter lidt får at vide, er hændelserne, der førte til den uortodokse jordfæstelse for et halvt århundrede siden.

Krimier kan skrives på to måder: man kan prioritere intrigen, så man får det gode gamle "crime puzzle", eller man kan prioritere baggrunden, så plottet bliver en slags undskyldning for at skrive en socialrealistisk roman. Arnaldur Indridason gør det sidste. Resultatet er, at spændingselementet ikke er meget fremtrædende, men at vi får en masse at vide om privatlivsdynamik, skæve eksistenser, ægteskabelig vold, børnemishandling, stofmisbrug, osv. Globaliseringen har også ramt Sagaøen, ser det ud til.

"Tavs som graven" er en glimrende og fascinerende historie, men mere roman end krimi.

kultur@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.