J. M. Coetzee: ELIZABETH COSTELLO

Den sydafrikanske nobelprismodtager, J.M. Coetzee, tager læseren med på en krævende opgave gennem en succesforfatters sjælelige trængsler.

J. M. Coetzee: ELIZABETH COSTELLO
På dansk ved Niels Brunse
237 sider, 269 kr.
Hekla

J. M. Coetzee havde skrevet og udgivet mange af de tekster, der indgår i "Elizabeth Costello," længe før bogen med den titel udkom i 2003, året da forfatteren fik Nobelprisen for litteratur. Bogen er dog ikke nogen novellesamling, ej heller er den en roman i gængs betydning af ordet. Det er en række tekster mellem fiktion og essay, der samles i en løs rammefortælling.

Rammen er den ældre australske forfatter Elizabeth Costellos liv, som det ses i tilbageblik på rejser verden rundt for at modtage priser og holde foredrag. Som ung forfatter skrev hun en roman, "Huset i Eccles Street", der skal forestille at være Molly Blooms side af sagen, når sidste kapitel i James Joyces "Ulysses" (1922), der består af Mollys tankeassociationer, projiceres over i hendes ægtemands univers. Bogen, der kan siges at være standardprocedure for postmoderne feministisk fiktion, gjorde hende kendt over hele verden, men hun har siden haft svært ved at komme igennem med, at hun har andet at byde på.

Tvivlende standpunkt

Undertiden funderer hun selv over sit liv, undertiden ses det af andre. For hendes søn, naturvidenskabsmand ved et amerikansk universitet, har hun altid været en noget fjern mor, og nu synes hun endnu sværere at nå, efter at hun har begivet sig ind i kun delvist gennemreflekterede teorier om dyreetik.

I det hele taget er Elizabeth ikke nogen afklaret person. Snarere er der tale om et menneske, der har nået en slags sokratisk overbevisning om, at det intet ved. Men som bekendt kan det tvivlende og skeptiske standpunkt afføde adskillige interessante indsigter. Privat er der efterhånden ophobet ganske meget eksistentiel fortvivlelse, men Elizabeth er kommet dertil, at hun er stærk nok til at stå frem og delagtiggøre andre i sine overvejelser.

Det er næppe nogen tilfældighed, at Elizabeth på et tidligt tidspunkt afslører en vis sympati over for Kafka. Kun når verden erkendes som absurd, giver den mening.

Det er en krævende opgave, når Coetzee trækker sin læser med gennem Elizabeths sjælelige trængsler og selvkonfrontationer: at være et tænkende og engageret menneske i en globaliseret tid, og at være en forfatter med den særlige opgave og det særlige ansvar at kunne og at skulle bearbejde og formidle sine indtryk og sit engagement.

"Elizabeth Costello" er en fint timet og meget tankevækkende kvittering for verdens fornemste litteraturpris.

kultur@jp.dk

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.