Helle Højland: ALT FORLADT

Dyster roman om moderne ægteskab.

Helle Højland: ALT FORLADT

232 sider, 248 kr.

Gyldendal

De her typer får noget mere sex med nogle flere forskellige, end jeg nogensinde har gjort. Et celebert persongalleri bestående af skuespillere, forfattere, forlagsfolk og hangarounds passer deres arbejde og går ellers i seng med hverandre på tværs af pardannelse, men undertiden inden for familien alligevel. Synderligt lykkelige er de nu ikke af den grund.

Iben sidder ved sin døde mands krop og fortæller om deres ægteskab. Han var skuespiller, stor i krop som i format overhovedet, og dertil tyve år ældre end den unge pige, han opløste sit første ægteskab til fordel for. Romanen handler primært om samlivet mellem disse to, krydsklipper frem og tilbage mellem Iben ved liget og deres fælles historie, der nok var og forblev passioneret, men først og sidst præget af mandens systematiske utroskab under mottoet livslyst. Ibens barndom og ungdom er også klippet ind; også den præget af skilsmisse, utroskab og selvmord.

Lumsk kedelig

Som helhed er "Alt forladt" en dyster sædeskildring af moderne storbyliv i kunstnerkredse med menneskelige tragedier til højre og venstre. Den moralske tendens er ikke udtalt, men det står dog klart, at det er børnene og kærligheden, der betaler for den angiveligt livslystne udfoldelse af erotikken.

Jeg kunne ikke være mere enig og fandt dog romanen lumsk kedelig. Dels er dens 230 sider lange opvisning i krydsklipningsteknik anstrengede i længden, dels synes jeg, dens dystopiske syner af moderne ægteskab er overbelagt. Alle, der på nogen måde kan komme i seng med hinanden, kommer det, når man lige undtager børn og hunde. Og så er der selvmord og familiekiv for resten af pengene. 100 sider færre eller en mere (måske snarere: mindre) afvekslende konstruktion samt en lidt finere penselføring havde nok placeret denne debutroman nærmere anmelderens smag.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen