Orup: FAKTISKT

Orup giver en lektion i gammeldags pop med personlighed.

Orup:

FAKTISKT

Roxy Recordings/At:tack

Efter en pause på seks år - hvor svenske Orup har hygget sig som hjemmegående far og succesfuld sangskriver for slager-prinsessen Lena Philipsson - er han tilbage med nyt studiealbum.

Og at dømme efter den marcherende hitparade på Faktiskt har 48-årige Thomas Orup Eriksson trippet utålmodigt for at vende tilbage i spotlightet. Det nye album giver nemlig yngre konkurrenter en lektion i, hvordan man laver gammeldags svensksproget pop - med moderne nuancer - så der leveres nyt musikalsk brændstof til svenskernes farverige fællessang i folkparkerne.

Snup en Pripps

Orup præsenterer et livligt logrende bastard-udtryk, hvis ophav er henholdsvis skamløst simple Melodi Grand Prix-sange og snedig sensibilitet a la Pet Shop Boys. Man føler sig ganske enkelt kaldet til at gribe en Pripps-øl og højlydt synge med på Orups refræner, mens naboen kan få stof til eftertanke.

Indiedrottning er et glimrende eksempel på, hvordan Orup opdaterer den klassiske popsang til et nyere univers. En skæv fortælling om en flirt med en arrogant ung pige, der har smag for alternativ rock: Hon var en indiedrottning ifrån Vänersborg/ Hon hade kort svart page och hon tyckte att jag var gammal/ Och alltför folklig, men hon hade mitt första album, lyder det med hårfin balance mellem selvironi, drillende satire og et lille stik i hjertet af ungdoms-længsel.

Spor tilbage i tiden

Musikalsk er Faktiskt også præget af en 80er-syntetisk æstetik, som har spor tilbage til Orups tidligste plader. Men retro-arrangementerne rækker endnu længere bagud og klinger af The Carpenters friktionsfri pop i en melankolsk træffer som Någon måste gå. Ett regnigt regn er et godt supplement til de vægtløse ballader, og man tilgiver, at den guitar-tætte skabelon er nappet fra Primitives gamle klassiker Crash.

Faktiskt er lutter kvalitetspop, der både kan finde sit publikum på kollegieværelset og i parcelhuset. Og det er en plade, som alle danske bidragydere til Melodi Grand Prix burde tvangsindlægges til at aflytte, så vi kan slippe for pinlig lyrik i stil med: Im your drama queen tonight/ Everythings gonna be all right. Slip kreativiteten løs eller ring og bestil en sang hos Orup.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen