Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.

Flere kvinder end mænd svarer forkert på, hvad inflation gør ved deres opsparing. Den manglende viden koster på længere sigt dyrt. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Ligestillingen halter, når det gælder viden om privatøkonomi og opsparing. Kvinder er generelt mere usikre end mænd, når talen falder på inflation og betydningen af den lave rente, og det kan blive dyrt for kvinderne. Det viser en undersøgelse, som Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen står bag.

Et af spørgsmålene i undersøgelsen lyder: Forestil dig, at renten på en opsparingskonto i banken er 0,5 % pr. år, og at inflationen er 0,75 % pr. år. Efter 1 år, hvor meget vil du kunne købe med pengene, som står på denne opsparingskonto?

Hvor næsten tre ud af fire af mænd (71 procent) svarer rigtigt på spørgsmålet, gælder det kun halvdelen (53 procent) af kvinderne. Samtidig svarer hver fjerde kvinde ’ved ikke’, mens det svar kun kommer fra færre end hver tiende mand.

Det korrekte svar på spørgsmålet er, at man kan købe mindre for pengene om et år, end man kan i dag.

”Inflationen er den generelle prisstigning i samfundet. Det er inflationen, der gør, at den ispind, der kostede 3 kr., da du var barn, koster 20 kr. i dag,” forklarer Ann Lehmann Erichsen.

Beløbet på bankkontoen snyder

Når renten på opsparingskontoen er lavere end inflationen, vokser opsparingen derfor mindre end priserne stiger.

”Mange bliver snydt af, at der står det samme beløb eller en anelse mere på deres bankkonto. Men det er en falsk tryghed, fordi priserne i samfundet samtidig stiger støt og roligt, så når du engang vil bruge pengene, kan du få mindre for dem,” forklarer forbrugerøkonomen.

Ifølge Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen er mange kvinder usikre på deres økonomi og handler derefter ud fra et forsigtighedsprincip. ”De tror, det mest sikre er at gøre ingenting. Men det er bestemt ikke korrekt og kan være rigtig dyrt i det lange løb,” siger hun.
”Kvinder er mere usikre og mangler et grundlag at træffe beslutninger på. I stedet handler de ud fra et forsigtighedsprincip om, at det er bedre at gøre ingenting end at gøre noget forkert,” siger Ann Lehmann Erichsen og råder til, at man sjældent har mere end, hvad der svarer til en månedsløn stående på sin opsparingskonto.

”Dermed har man til uforudsete udgifter. Og man kan købe mange nye køleskabe for en månedsløn,” siger hun.

Derefter er det en god idé at betale sine dyre lån ud.

”Renten på lån er langt højere end den, du får på din opsparing. Så det kan meget bedre betale sig at slippe af med de høje renter end at lade pengene stå på en konto, hvor de næsten ingen renter tjener,” siger Ann Lehmann Erichsen.

Mænd er bedre til at betale gæld

Den fidus har dobbelt så mange mænd som kvinder luret. Mens 27 procent af mændene har betalt af på deres gæld for at få bedst gavn af deres opsparing, har kun 13 procent af de adspurgte kvinder gjort det samme.

”Langt flere kvinder end mænd svarer, at den lave rente ikke har påvirket deres måde at spare op på. Det er bekymrende, fordi det kan koste dyrt på længere sigt,” siger Ann Lehmann Erichsen. Privatøkonomi har desuden fundet vej til skoleskemaet. Blandt andet arrangerer Finans Danmark sammen med Matematiklærerforeningen hvert forår Pengeuge for 7. - 9. klasser over hele landet. Her får eleverne undervisning i privatøkonomi og forskellige former for lån og gæld fra de 750 bankrådgivere, der stiller op som gæsteundervisere.

Siden 2014 har Finans Danmark arrangeret en årlig Pengeuge for at klæde danske folkeskoleelever på med finansiel forståelse. ”Helt basale ting om forbrug, lån og opsparing er ny viden for dem,” siger underdirektør Mads Rørvig.
”Vi vil gerne have fat i de unge, inden deres økonomi for alvor kommer ud på et skråplan. Derfor ligger Pengeugen allerede i folkeskolen,” fortæller Mads Rørvig, underdirektør i Finans Danmark, og uddyber:

”Vi kunne se, at der var et problem, for i nogle kommuner er op til 17 procent af de 18 til 30-årige registreret som dårlige betalere i RKI. Det er meget tidligt at sætte sig i en gæld, som kan have alvorlige konsekvenser resten dit liv.”

Formålet med Pengeugen er at lære unge at lægge et budget, at kigge efter den årlige omkostning i procent, ÅOP, når de optager et lån, og at det er langt billigere at spare op end at tage et forbrugslån.

”Mange af de unge mangler simpelthen helt basal, finansiel viden og bliver meget overraskede over hvor store konsekvenser, der kan være ved at tage et hurtiglån,” siger Mads Rørvig.

Håbet er derfor, at både drenge og piger får en bedre finansiel forståelse med sig videre i livet.

Mobilbank gavner kvinder

Ud over at blive klædt på med privatøkonomisk basisviden i skolen og af forældrene, oplever Ann Lehmann Erichsen, at det især gavner kvinderne, at banken nu er tilgængelig på mobilen.

”Kvinder sætter i højere grad end mænd pris på mobilbank, fordi det gør det nemt og tilgængeligt at løse små og store opgaver i hverdagsøkonomien,” fortæller hun på baggrund af en undersøgelse, hun har lavet om danskernes forhold til mobilbank.

I den er kvinderne mere begejstrede end mændene på alle parametre.

”Jeg er ikke i tvivl om, at mobilbanken vil gøre en mærkbar forskel. Hvis vi spørger kvinder og mænd om inflation og lav rente igen om et par år, vil svarene se helt anderledes ud, for kønsrollerne inden for økonomi ændrer sig stille og roligt,” fastslår Ann Lehmann Erichsen, som mener, at der vil ske en forandring i løbet af de kommende år.

”Det handler jo også om opdragelse. Tidligere var det naturligt, at farmand tog en snak med sønnike om investering, og at mor talte med datteren om at holde et husholdningsbudget. I dag lever flere alene, og parforhold følger ikke længere de klassiske kønsroller, så både mænd og kvinder har brug for at kende til både privatøkonomi, opsparing og investering.”

Vil du vide, hvad inflationen gør ved netop din opsparing, kan du prøve Nordeas inflationsberegner her

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?