Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.

Fremtidens bedste muligheder for vækst og afkast ligger i bæredygtig udvikling og klimavenlige løsninger. Det ved både virksomheder og investeringsforvaltere, som i stigende grad flytter fokus mod ansvarlighed. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Når virksomheder og investeringsforvaltere flytter fokus mod bæredygtig udvikling og klimavenlige løsninger, er det ikke kun for at pleje deres grønne samvittighed. Ifølge studier og beregninger ligger der nemlig også rigtig gode muligheder for vækst og afkast her.

I 2050 vil jordens befolkning runde ni milliarder mennesker, viser demografiske fremskrivninger. Derfor er det allerede nu en global udfordring at sikre mad, rent vand og ressourcer til den voksende befolkning, hvoraf stadig flere kræver samme levestandard som den amerikanske og europæiske middelklasse har.

Forrige år vedtog FN derfor 17 verdensmål, som skal udpege retningen for bæredygtig udvikling kloden rundt. Og i januar udgav kommissionen Business and Sustainable Development Commission sin rapport over, hvad private virksomheder kan vinde ved at gå i spidsen for at gennemføre disse verdensmål. Ifølge rapporten er den mulige gevinst for virksomheder, som investerer langsigtet i bæredygtig udvikling, 84.000 milliarder kr. inden for landbrug og fødevarer, byer, energi og råstoffer, sundhed og velfærd.

”Der er helt klart en sammenhæng imellem, at virksomheder, der klarer sig godt økonomisk, også har styr på CSR og bæredygtighed. Det har tidligere studier også vist,” siger Kenneth Hald, adm. direktør i Green Network, som hjælper virksomheder med at finde og strukturere det forretningsmæssige potentiale i deres CSR-indsats.

Kravene til dokumentation vokser

Han oplever, at danske virksomheder er meget opmærksomme på miljø og ansvarlighed, men at det stadig er et umodent forretningsområde.

”Mange tror, de er længere fremme, end de er, og det opdager de, når de bliver mødt af konkrete krav fra deres kunder. I Danmark har vi en tillidsbaseret kultur, og tidligere har nogle virksomheder tænkt, at det var nok at sige til leverandører, at de f.eks. ikke måtte bruge børnearbejde eller korruption. Men kravene til dokumentation vokser hele tiden, og det stiller nye og mere komplekse krav til virksomhederne,” fortæller Kenneth Hald, der ser kundekrav som virksomhedernes største drivkraft.

”Det er blevet langt mere udbredt, at kunder stiller krav om ansvarlighed i deres kontrakt. Så CSR er simpelthen en nødvendighed, hvis man vil sikre sin forretning,” konstaterer han og peger samtidig på, at investorer også lægger stadig større vægt på virksomhedernes tilgang til CSR.

”Virksomheder, der ikke har fokus på bæredygtighed og CSR, løber en større risiko, fordi de kan blive ramt hårdt, hvis de selv eller deres leverandører ikke lever op til de krav, der er. En struktureret tilgang giver ledelsesmæssig kontrol over ting, der kan påvirke forretningen, og derfor er der også et klart ønske fra investorer om, at der er styr på CSR og ansvarlighed, fordi det øger chancen for vækst,” siger Kenneth Hald. 

Ansvarlig investering er en fremtidssikring

Ifølge Nordea Invests direktør Eric Pedersen er ansvarlighed ved at blive mainstream i investeringsverdenen, og de, der ikke har opbygget kompetencer på området, sakker bagud
Investeringsforvalternes stigende fokus på bæredygtighed og CSR understreges af, at stadig flere af dem tilslutter sig FN’s principper om ansvarlig investering. Ved begyndelsen af 2017 havde 1.714 banker og investeringsforvaltere skrevet under på principperne og dermed forpligtet sig til at tage højde for miljø, sociale forhold og etisk forretningsledelse i deres investeringer. Det er en stigning på 14 procent i løbet af blot et år.

”Ansvarlighed er – heldigvis – ved at blive mainstream i investeringsverdenen. De, der ikke er med, og som ikke har opbygget kompetencer på området, sakker bagud,” siger Eric Pedersen, direktør i Nordea Invest, som var blandt de første i Norden til at underskrive FN’s principper.

”Det drejer sig primært om at styre risiko, både i investeringsforstand og på vores alle sammens vegne. Vi skal skabe gode afkast med den lavest mulige risiko, og vi skal undgå, at vores medlemmers opsparing bliver investeret på måder, som de ikke ville bryde sig om – og så skal vi prøve at hjælpe med til at løse de problemer, blandt andet miljømæssigt, som verden står overfor. Det skal vi gøre på en måde, som også giver økonomisk overskud for vores medlemmer,” forklarer han og uddyber:

”I øvrigt oplever vi, at de virksomheder, der har styr på deres processer og dokumentation i forhold til CSR, også har styr på deres forretning i det hele taget. Så en god ansvarlighedsprofil er en værdifuld indikator i forhold til, om der er tale om en veldrevet, finansielt bæredygtig virksomhed. Omvendt kan problemer på CSR-fronten ofte være symptom på sjusket ledelse generelt. Og hvis der er noget, vi som investorer ikke bryder os om, så er det den uforudsigelighed, som sjusk fører med sig.”

Ansvarlig investering er selvforstærkende

De banker og investeringsforvaltere, der har underskrevet FN’s principper investerer til sammen 73.500 milliarder dollars i år. Det er en stigning på 19 procent i forhold til året før.

”Det er en selvforstærkende bølge, for jo flere investorer, der agerer efter ansvarlighedsprincipper, jo større kan effekten på en virksomheds aktiekurs være, hvis de bliver fanget i noget skidt. Så de tilfælde, der kan – og vil – komme i fremtiden, kan blive meget dyre for de investorer, der ikke har taget tilstrækkelig højde for ansvarlighedsvinklen,” forklarer Eric Pedersen.

I rapporten fra Business and Sustainable Development Commission er konklusionen da også klar: De virksomheder, som bedst forstår de muligheder, verdens hastige forandring, medfører, og som er i stand til at omstille sig til bæredygtighed, bliver fremtidens vindere.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?