Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.

Euro-samarbejdet er et politisk projekt, som har stor betydning for den økonomiske og politiske stabilitet i Europa. Derfor er det også vigtigt for Danmark, selvom vi står udenfor. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Euro-samarbejdet vil få stadig større betydning i fremtiden. Alligevel vurderer professor Rebecca Adler-Nissen, at Danmark vil stå udenfor euroen i hvert fald de næste 10 år.
Har du været udenlands i sommerferien, er der god chance for, at rejsen er gået til Spanien, Tyskland, Frankrig eller Italien. Ifølge Danmarks Statistik er disse fire lande nemlig danskernes foretrukne ferierejsemål. Og uanset om du har købt spanske fodboldtrøjer, tyske dåseøl, franske delikatesser eller italiensk modetøj, er ferieshoppingen betalt med euro. Alle fire lande har været med i eurosamarbejdet fra starten. Et samarbejde, som Danmark stemte nej til ved en folkeafstemning i 2000.

”Danskernes forhold til euroen er et sjovt fænomen. Faktisk var der flertal for euroen, inden afstemningen i 2000. Men så faldt euro-kursen i forhold til dollaren, og holdningen ændrede sig,” fortæller Rebecca Adler-Nissen, som er professor på Københavns Universitet, hvor hun forsker i international politik og EU's udvikling.

Hun fortæller, at euroen er blevet til meget mere end en fælles mønt, fordi det økonomiske samarbejde har betydning for mange andre områder, for eksempel pension, arbejdsmarked og skat.

”Der er stor forskel på at være med i euro-samarbejdet eller stå udenfor. Når finansministrene fra hele EU mødes, sætter euro-gruppens finansministre sig sammen først og klapper ofte det meste af, inden resten tilslutter sig,” siger Rebecca Adler-Nissen og forklarer videre, at euro-gruppen startede som en uformel gruppe, som egentlig kun må diskutere eurorelaterede emner.

”Men hvad er euro-relateret, og hvad er ikke? Hvor ligger uddannelsespolitik for eksempel? Det kommer til at handle om andet, når finansministrene mødes, og de seneste 10 år er flere lande kommet med i eurozonen, så det kan for alvor mærkes, når der bliver truffet beslutninger.”

Fra modvind til medvind

Det seneste års tid har EU været præget af politisk uro. Først da Storbritannien stemte sig ud af den europæiske union, og siden omkring det franske valg, hvor EU-skeptikeren Marine Le Pen længe lå som favorit. Men valget af den reform- og EU-venlige Emmanuel Macron som fransk præsident har fuldstændig ændret det billede, mener Nordea Seniorstrateg Morten Hessner.

”For få måneder siden gav usikkerheden omkring det franske valg stor politisk uro, og det kunne mærkes på de finansielle markeder. Med valget af Macron, som endda har opnået absolut flertal i parlamentet, er det vendt til medvind,” siger han og uddyber:

”Macron ser ud i verden, anerkender globaliseringen og har allerede spillet med musklerne over for både USA og Kina. Han har smøget ærmerne op og er klar til at skubbe Europa i den rigtige retning, og det har en positiv effekt på økonomien.”

Allerede da Macron vandt første runde af det franske præsidentvalg, steg det europæiske aktiemarked 4 procent, hvilket var den hidtil største stigning i 2017.

”Den franske økonomi er – sammen med den tyske – afgørende for hele Europa, og fordi valget i Frankrig stod mellem to modpoler i forhold til EU, havde det ekstra stor betydning,” forklarer Morten Hessner.

Euro-lande elsker euroen

Her i efteråret er det så tyskernes tur til at gå til valgurnerne, men her er resultatet ikke helt så afgørende.

”I det tyske valg er der ingen EU-modstand. Uanset om Angela Merkel eller Martin Schulz ender som vinder, bliver det en tysk kansler og et tysk parlament, som vil EU,” siger Morten Hessner.

Ifølge den årlige Eurometer-undersøgelse, der tager temperaturen i EU’s medlemslande, er den tyske befolkning da også den, der er allermest begejstret for valutasamarbejdet. Hele 81 procent af tyskerne er for euroen.

I det hele taget er begejstringen for euroen markant større i de lande, der er med i samarbejdet. Mens 64 procent af danskerne er imod den fælles mønt, og 30 procent er for, så er i gennemsnit 70 procent af befolkningen i de lande, der har euroen som valuta, for euro-samarbejdet.

I løbet af få måneder er den politiske modvind, som gav bølgegang på de finansielle, vendt til medvind, og Nordeas seniorstrateg Morten Hessner er begejstret over den europæiske økonomi i øjeblikket.
”Euroen er en klar konkurrencefordel for tysk eksport. Og det går rigtig godt i tysk økonomi – faktisk bedre end det har gjort i 25 år,” siger Morten Hessner og henviser til det tyske IFO-index, der hver måned vurderer 7000 tyske virksomheder. Det ligger nu på det højeste niveau nogensinde, siden det blev indført i 1991.

”Tysk økonomi har virkelig momentum i øjeblikket, og når det går godt i Tyskland, går det godt i hele Europa. Derfor anbefaler vi også en dobbelt overvægt af europæiske aktier lige nu,” lyder det fra Nordea Seniorstrateg, der har skruet de europæiske aktiers andel i porteføljen op fra 25 procent til 35 procent. Til gengæld drosles de amerikanske aktier ned fra 40 procent til 30 procent.

”I forhold til europæisk økonomi er det virkelig svært at være skeptisk lige nu. Det kører for Tyskland, og i Frankrig har Macron alle kort på hånden til at gennemføre de forandringer, han har bebudet. Så vi forventer at se ham rykke helt frem i bussen og sætte sig i EU-førersædet sammen med Tyskland,” konstaterer han.

Selvom euro-samarbejdet får stadig større betydning, vurderer Rebecca Adler-Nissen dog ikke, at Danmark kommer til at være en del af det i den nærmeste fremtid.

”Mit bud er, at Danmark kommer til at stå uden for euroen de næste 10-20 år. Appetitten for at holde en euro-afstemning i Danmark er meget lille. Man er simpelthen bange for at tabe en folkeafstemning, for det er svært for en regering at stå igennem,” lyder det fra professoren. 

Til gengæld kan vi glæde os over, at den økonomiske fremgang i Europa og smitter af på danske virksomheder og investorer.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?