Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.

Vi bliver snydt af, at beløbet på vores kontoudtog er det samme år efter år. For reelt falder værdien, så vi med tiden kan opfylde færre og mindre drømme for vores opsparede formue. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

838 milliarder kroner havde vi danskere til sammen stående på vores bankkonti ved udgangen af april 2017, viser tal fra Nationalbanken. Det er dobbelt så mange penge som før finanskrisen og det højeste beløb nogensinde.

”Mange tror, at det er mest fornuftigt at have sine penge stående i banken, men så enkelt er det ikke,” siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Hun henviser til, at renten på bankkontoen typisk er lavere end inflationen – altså den generelle prisstigning i samfundet, som netop nu er på vej op efter flere år i dvale. Dermed bliver pengene med tiden mindre værd.

I stedet for at lade sin opsparing stå i banken opfordrer Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen til, at man udbetaler sine dyre lån og investerer.
”Det vigtigste for os er, at vore kunder får mest muligt ud af deres penge, men pga. inflationen mister opsparing på en almindelig bankkonto stille og roligt værdi over årene, og ofte mere end de fleste er klar over, ” pointerer hun.

Hjernen elsker tryghed

Det er altså ikke hensigtsmæssigt at have hele sin formue stående på en opsparingskonto i banken. Alligevel føles det allermest sikkert og trygt. Blandt andet fordi vi er opvokset med, at vores forældre og vi selv altid har haft det.

”Hjernen elsker vaner, fordi den sparer energi ved at gøre, som den plejer, og samtidig er følelsen af tryghed vores allermest dominerende psykiske behov,” forklarer vanebryder Torben Wiese, som er forfatter, grundlægger af habitmanager.com og en af Danmarks mest benyttede foredragsholdere.

”Med mindre vi kan se en rigtig stor fordel eller trussel, bliver vi ved med at gøre, som vi plejer. Også selvom vi godt ved, det ikke nødvendigvis er særligt smart,” siger han.

I forhold til vores opsparing bliver hjernen altså tryg, når den ser, at beløbet på vores kontoudtog er det samme år efter år. Så længe tallet ikke bliver mindre, oplever vi det ikke som en trussel, vi er nødt til at handle på. Men det er en trussel, siger Ann Lehmann Erichsen.

”Det er en psykologisk lommetyv, fordi alt det, vi gerne vil købe, på samme tid bliver dyrere, og dermed skrumper den reelle værdi af dine penge støt og roligt, uden at vi tænker over det,” lyder det fra Ann Lehmann Erichsen.

God ide at betale sin gæld

I stedet for at lade alle sine penge stå på en opsparingskonto i banken opfordrer hun til, at man får gæld til bil-, bolig- eller forbrug ud af verden og dermed slipper for at betale de høje udlånsrenter.

”Når det er gjort, kigger man på resten af sin opsparing og lægger en del fra til uventede udgifter. Her rækker 50.000 kr. eller to netto-månedslønninger langt. Man skal også overveje, om man har planlagt større nyanskaffelser i løbet af det kommende år og reservere penge til det.”

Har man stadig penge tilbage på kontoen, er det tid til at tale med sin rådgiver om at få vekslet opsparingen til investering, anbefaler hun.

”Den sværeste øvelse er at komme i gang. Mange tror, at man skal have forstand på at investere, og at man skal investere mange penge. Men begge dele er myter. Du skal tale med din bankrådgiver og investere det beløb, du er mest tryg ved. Sværere er det sådan set ikke,” understreger Ann Lehmann Erichsen.

Hvad gør dig glad?

Men en umiddelbar hindring kan være vores hjerne, der er en mester i at finde på undskyldninger og udskyde vaneændringer, men den hindring kan hurtig fjernes, fortæller Torben Wiese:

”Du kan ændre en vane på ét sekund, hvis det er vigtigt nok for dig. Det behøver ikke tage 21 dage eller 1000 gentagelser. Men det kræver, at du er bevidst om, hvad du gerne vil opnå, i stedet for at lade stå til. Mål og drømme påvirker vores adfærd og kan hjælpe dig med at prioritere og handle.”

Han anbefaler, at man ikke kun sætter mål for sine fysiske handlinger, men også for sine tanker og følelser.

”Med mindre vi kan se en rigtig stor fordel eller trussel, bliver vi ved med at gøre, som vi plejer. Også selvom vi godt ved, det ikke nødvendigvis er særligt smart,” siger vanebryder Torben Wiese.
”Jeg har selv besluttet, at jeg vil være 30 procent gladere i år end sidste år - og sidste år var et rigtigt godt år. Hvordan kan jeg blive det? For eksempel ved at rejse mere med familien, starte på en ny sportsgren, være mere til stede i nuet, starte som biavler eller cykle i skoven. Det kan ofte hjælpe at vende tingene om og overveje, hvad ændringen vil give dig tanke- og følelsesmæssigt,” siger Torben Wiese.

Investering gav plus trods finanskrise

De fleste har også mål og drømme om, hvad deres opsparing skal bruges til, og det kan ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen være en god motivation for at investere:

”Hvis man eksempelvis gerne vil invitere hele familien ud at rejse til sin næste runde fødselsdag, kan det være klogt at lave en investering. Ellers er der måske ikke råd til hele familien, når rejsen skal bestilles,” siger hun og påpeger, at det anbefales at investere med en tidshorisont på mindst tre år.

”Det er vigtigt, at man kigger lidt ud i fremtiden, for der kan være udsving på kort sigt. For eksempel viser de historiske afkast fra 2007-2016, at aktieafkastet, hvis man har investeret hele perioden, giver et flot plus, selvom man har oplevet en finanskrise undervejs,” siger forbrugerøkonomen og henviser til tal fra Nordea, som viser, at en investering i danske aktier fra 2007-16 gav et gennemsnitligt årligt afkast på 9,1 procent.

Vil du have din opsparing til at vokse, så kontakt din bankrådgiver, som kan hjælpe dig med at finde frem til den investeringsform, der bedst matcher din økonomi, tidshorisont og risikovillighed.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?