Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.

Investorer kan godt skrue ned for andelen af obligationer, men ikke helt udelukke dem. Obligationer udgør nemlig et vigtigt sikkerhedsnet mod uforudsete verdensøkonomiske hændelser. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

I disse lavrentetider kan det være svært at se fidusen ved obligationer. Og det er da heller ikke lige nu, investorer høster værdien af obligationer i deres portefølje. Men investeringer er en langsigtet proces, og obligationer spiller en vigtig rolle i det lange løb.

”Helt overordnet er det fornuftigt at have både aktier og obligationer i sin portefølje, fordi det sikrer stabilitet og samtidig reducerer risikoen. Aktier og obligationer agerer typisk modsatrettet, så når den ene falder i kurs, stiger den anden. Med begge dele i porteføljen er risikoen for tab mindre,” forklarer Nordeas seniorstrateg Morten Hessner, der råder over nogle af Danmarks dygtigste obligationsanalytikere. Nordea Invest vandt nemlig Morningstar Fund Awards 2017 i kategorien ”Bedst til obligationer” ved investeringsanalysebureauets prisuddeling i marts.

Obligationer falder, når renten stiger

Når verdens centralbanker hæver eller sænker renten, forplanter det sig direkte til obligationsmarkedet. Nu, hvor den globale økonomi har det godt, er der større chance for, at virksomhederne oplever voksende efterspørgsel, klarer sig godt og at værdien af deres aktier stiger. Den øgede efterspørgsel får priserne i samfundet til at stige og giver øget inflation. Når det sker, vil centralbankerne ofte hæve renten, og det får kursen på obligationer til at falde.

”Vi mærker stadig efterveerne fra finanskrisen, hvor centralbankerne sænkede renten til et ekstremt lavt niveau. Det betyder, at renten stadig er så lav, at den nærmest kun kan stige. Der er i hvert fald væsentlig større sandsynlighed for, at renten stiger, end at den falder. Dermed er der større risiko for, at kursen på obligationer falder,” siger Morten Hessner og uddyber:

”Men man skal ikke helt opgive obligationerne, fordi de som sagt fungerer som et sikkerhedsnet mod uforudsete verdensøkonomiske hændelser. Men man kan godt skrue ned for andelen af obligationer og op for andelen af aktier i sin portefølje.”

Farvel til statsobligationer

Kort sagt er obligationer gældsbreve, der udstedes af stater, realkreditselskaber, organisationer eller virksomheder, som har brug for at låne kapital fra investorer. Statsobligationer er altså udstedt af staten, realkreditobligationer af realkreditselskaber og erhvervsobligationer af virksomheder.

Internationale kreditvurderingsinstitutter giver obligationerne en rating fra den laveste vurdering D til den højeste AAA med cirka 50 trin indimellem. Investeringsanalytikere bruger de internationale kreditvurderingsinstitutters ratings til at få et overblik over kreditrisikoen og vurdere sandsynligheden for, om man som investor får sine penge igen.

”Danske statsobligationer er noget af det allersikreste i verden, og de har en AAA-vurdering, hvilket kun er givet til ni lande i verden, så det er ret unikt,” siger Morten Hessner.

Som det typisk er for investeringer følges risiko og rente, og den ekstremt lave risiko medfører, at renten på danske statsobligationer er exceptionelt lav. Lige nu giver de et forventeligt årligt afkast på imellem -1 og 1 procent.

”Derfor har vi i Nordea ingen danske statsobligationer i vores portefølje på nuværende tidspunkt. Renten er simpelthen for lav. Vi har til gengæld en overvægt af danske realkreditobligationer, fordi vi vurderer, at forholdet mellem risiko og rente er bedre. Her er der et forventeligt afkast på 0-2 procent om året, og danske realkreditobligationer har også en AAA-kreditvurdering.”

Ja tak til danske realkreditobligationer

Langt størstedelen af de danske boliger og erhvervsejendomme er finansieret gennem realkreditlån. Det betyder, at når du vil købe en bolig, henvender du dig til et realkreditinstitut, som låner dig penge til boligkøbet mod sikkerhed i dit hus. For at dække det udlånte beløb udsteder realkreditinstituttet obligationer, som sælges til investorer.

Nordeas seniorstrateg Morten Hessner har gode forventninger til statsobligationer fra vækstlandene på grund af det globale økonomiske opsving.
”For investorer er det en ret sikker investering, fordi både realkreditinstituttet og boligkøberen skal misligholde deres lån, og boligen samtidig skal falde i værdi, før man lider tab. Derfor er renten også forholdsvis lav, men dog lidt højere end på statsobligationerne,” siger Morten Hessner.

Endelig er der erhvervsobligationer, som typisk udstedes af store selskaber, som har brug for at skaffe kapital. Denne type obligationer giver ofte en højere rente end stats- og realkreditobligationer, fordi der trods alt vil være en risiko for, at virksomheden går konkurs.

”Det er dyrt at udstede erhvervsobligationer, er det hovedsageligt et værktøj for større selskaber,” forklarer Morten Hessner.

Forventer fremgang i vækstlandene

I det nuværende investeringsklima har Nordea valgt at have en overvægt af danske obligationer med hovedvægt på realkreditobligationer. Til gengæld bliver globale erhvervsobligationer undervægtet, uanset om de har høj eller lav kreditvurdering.

”Risikoen er simpelthen for høj i forhold til afkastet,” fastslår Morten Hessner, som til gengæld arbejder ud fra en strategi om at overvægte statsobligationer fra emergent markets med høj rente og i lokal valuta. Emergent markets tæller eksempelvis Brasilien, Rusland, Kina, Korea og andre vækstlande.

”Den stærke globale økonomiske fremgang, vi oplever i øjeblikket, giver vækstlandene et godt udgangspunkt for at tjene penge. Vi vurderer, at det øger sandsynligheden for, at disse stater vil tilbagebetale deres lån til investorerne. Desuden vurderer vi, at der er større chance for, at de lokale valutaer bliver stærkere end svagere, og forventningen er, at disse statsobligationer vil give et årligt afkast på 5-7 procent,” siger han og minder om, at investering er et langsigtet projekt.  

”Vi forventer, at renten langsomt og gradvist vil stige i løbet af de kommende år. Specielt i den lange ende af rentekurven. Det medfører så, at kursen på obligationer langsomt vil falde, men på trods af det, kan man stadig tjene på obligationer,” konstaterer Morten Hessner og giver et forsimplet eksempel:

Hvis du i dag køber en obligation til kurs 100 for 100 kr., og i løbet af de næste fem år får en årlig rente på 2 procent, vil du tjene i alt 10 kr. Efter fem år er renten steget, og kursen på obligationen er tilsvarende faldet. Men selvom du på dette tidspunkt sælger til en lavere kurs, for eksempel kurs 98, vil du alligevel komme ud med fortjeneste på 8 kr.

Obligationer kan altså give et stabilt og fornuftigt afkast og samtidig øge sikkerheden i din investeringsportefølje.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?