Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.

Verden har behov for at øge investeringerne i klimaløsninger markant. Det giver gode investeringsmuligheder inden for sol, vind og især ressourceoptimering, hvor investeringseksperter ser enormt potentiale.
Artiklen er leveret af

Den første kommercielle solcelle blev sat til salg i 1956, og da oliekrisen ramte i 1970’erne fik det interessen for alternativ energi til at vokse mærkbart. Siden er der udviklet et væld af klimavenlige løsninger, og markedet er nået dertil, hvor investering ikke kun giver god grøn samvittighed, men også økonomisk gevinst. Mens klimainvestering tidligere var forbundet med høj risiko og lavt afkast, ser det nemlig helt anderledes ud i dag.

”Som investor behøver du ikke længere gå på kompromis økonomisk, hvis du vil investere klimavenligt, for markedet er modnet, og selskaberne leverer flotte resultater og har typisk bedre vækstperspektiver end det generelle marked,” siger Thomas Sørensen, porteføljemanager i Nordea Invest Klima & Miljø.

Som porteføljemanager i Nordea Invest Klima & Miljø oplever Thomas Sørensen, at selskaber, der udvikler klimaløsninger, leverer flotte resultater og typisk har bedre vækstperspektiver end det generelle marked.
En udvikling, som forventes fortsat at stige. Ifølge FN’s klimasekretariat, UNEP, må verden fordoble sine klimainvesteringer, så de når næsten 790 milliarder dollars om året inden 2020, hvis målet om at holde den globale opvarmning på under to grader skal nås. Herefter skal der frem mod 2035 investeres 2,3 billioner dollars årligt i klima- og miljøløsninger.

Solceller i veje og tage

Når talen falder på klimateknologi og -opfindelser, er det ofte sol og vind, der løber med opmærksomheden. Der findes da også flere gode eksempler i den kategori.

Et par dage før jul åbnede den lille franske landsby Tourouvre-au-Perche i Normandiet således verdens første solvej. I første omgang en strækning på en kilometer, men den franske økologiminister Ségolène Royal, som indviede vejen, ser gerne, at 1000 kilometer franske veje bliver belagt med solpaneler i fremtiden. Der er dog et par store udfordringer: De flade solpaneler er mindre effektive end de vinklede og samtidig langt dyrere. Det har kostet ca. 37,5 mio. kr. at etablere den første kilometer solvej, og forventningen er blot en elproduktion, der kan drive byens gadebelysning. Colas, som er firmaet bag solvejen, har dog allerede ca. 100 nye projekter på vej rundt omkring i verden og håber at kunne reducere etableringsomkostningerne løbende.

Netop etableringsomkostningerne var da også et fokuspunkt, da Tesla i efteråret lancerede tagsten med indbyggede solceller. Ifølge Teslas karismatiske CEO Elon Musk er Tesla Solar Roof flottere end normale tagsten, isolerer bedre, holder længere, leverer strøm og "koster mindre at installere end et normalt tag plus prisen for el".

”Det handler om at gøre solpaneler attraktive. Hvis du installerer solenergi på dit hus, skal du være stolt og have lyst til at hente naboerne og sige: Se mit seje tag,” lød det fra Elon Musk, da tagstenene blev præsenteret på et pressemøde i USA.

Tesla Solar Roof bliver lanceret på det danske marked inden for det næste år.

Sol og vind er kun en lille brik

På vindsiden gik nyheden verden rundt, da DONG Energy i april vandt to tyske vindprojekter med et ”nul tilskudsbud”, som betyder, at projekterne skal løbe rundt økonomisk uden offentlige tilskud. Noget, der indtil videre har været uopnåeligt for vindproducenterne. Buddet afhænger dog af, at en ny og større generation af vindmøller er på markedet inden 2024. Eksperter ser alligevel udmeldingen som et klart tegn på, at prisen på vindenergi falder langt hurtigere end forventet, og dermed gør vindprojekter mere rentable at investere i.

Men ifølge Thomas Sørensen fra Nordea Invest Klima & Miljø sker de helt store landvindinger inden for ressourceoptimering.

”I det samlede investeringsbillede er sol, vind og vedvarende energi kun en lille brik. Ressourceoptimering er for alvor blevet et afgørende parameter i den globale konkurrence, og det er her, vi ser de allermest attraktive investeringsmuligheder,” fortæller han.

Brugt tøj bliver til designermøbler

Fra politisk side vedtog EU-Kommissionen i 2015 en ambitiøs pakke, som blandt andet sætter fælles EU-mål for, at medlemslandede senest i 2030 skal genanvende 65 procent af det kommunale affald og 75 procent af emballageaffaldet. Desuden ønsker EU-Kommissionen at ”fremme genbrug og tilskynde til industriel symbiose, idet én industris biprodukter gøres til en anden industris råstoffer”.

REALLY har udviklet et helt nyt og fuldt genanvendeligt materiale til møbelbranchen, og med tekstilvirksomheden Kvadrat i ryggen, vil direktør Wickie Meier Engström udbrede det internationalt.
Netop det gør danske Really, der omdanner kasseret tekstil fra industrielle vaskerier, beklædnings-, møbel- og tekstilindustrien til et bæredygtige plademateriale, som anvendes til møbelproduktion. Efter fire års udvikling blev Really’s første produkt, Solid Textile Board, lanceret i april på verdens største designmesse Salone del Mobilie i Milano.

”Vi går efter markedet for highend arkitektur og designindustri, for vi er nødt til at præge forbrugernes adfærd igennem markedslederne,” forklarer Wickie Meier Engström, der er direktør og stiftede Really i 2013 sammen med Klaus Samsøe og Ole Smedegaard.

”Det er tidskrævende og enormt dyrt at lave denne form for innovation. Folk har svært ved at forstå, at det er langt dyrere at arbejde med restprodukter end nye materialer. Men alle forarbejdningsprocesser, materiale sortering og logistik er nyt og dermed besværligt, for eksempel findes der ikke strukturerede systemer for indsamling,” siger hun.

Fuldt cirkulerbart materiale

Really anvender tekstil med et højt indhold af bomuld eller uld og sorterer de indsamlede tekstiler i farver, inden de kværnes til fibre, som blandes med en ikke-forurenende termoplast. Resultatet er plader, som er tynde, stærke og holdbare.

”Vi tilsætter ingen vand, farve eller kemikalier i processen, så pladerne fås i de fire primære farver indenfor tekstilstrømme: Hvid, grå, blå og natur,” siger Wickie Meier Engström.

På Salone del Mobile kom det til udtryk i den britiske designer Max Lamb serie af 12 bænke, som var skabt af Solid Textile Board. Bænkene, der fik stor international opmærksomhed på messen, blev også udstillet i København på eventet ”3 Days of Design” i begyndelsen af juni.

En anden feature er, at tekstilpladerne er fuldt cirkulerbare, da de kan kværnes til fibre, opvarmes og presses til nye plader.

Kapital og netværk er afgørende

I opstartsfasen fik Really statsstøtte fra Grøn Omstillingsfond og Miljøministeriet og indgik samarbejde med modevirksomheden Bestseller, møbelproducenten Montana, De Forenede Dampvaskerier og tekstilproducenten Kvadrat. I slutningen af 2014 indgik Really og Kvadrat et formelt partnerskab.

Den internationalt anerkendte designe Max Lamb har skabt 12 bænke af REALLY’s Solid Textile Board, der er lavet af kasseret tekstil. Bænkene blev blandt andet udstillet på ”3 Days of Design” i København.
”Samarbejdet med Kvadrat har givet os kapital til at færdigudvikle vores produkt, men allervigtigst har det givet os adgang til et uvurderligt kundenetværk, som de har brugt 50 år på at opbygge. Vi har fået kontakt til verdens førende arkitekter og designere, og det kunne vi ikke opnå uden dem i ryggen,” lyder det fra Wickie Meier Engström, som også oplever, at samarbejdet er fordelagtigt for den etablerede tekstilvirksomhed.

”Som alle andre tænker Kvadrat over, hvad de kan tilbyde deres kunder, og med Really har de mulighed for at forholde sig proaktivt og innovativt til cirkularitet og ressourceoptimering. Det gør dem interessant på en ny måde og åbner døre til nye kunder.”

Til efteråret lancerer Really sit andet produkt: Acoustic Textile Felt, som er akustikplader, der eksempelvis kan anvendes til rumdeling eller vægdekoration.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?