Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?

Selvom Donald Trump har taget drastiske skridt for at frigøre USA fra ethvert klimaansvar, er det ikke nok til at stoppe den globale grønne omstilling, vurderer eksperter. Til gengæld går det mod økonomisk logik, mener de. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Donald Trump gik til valg på løfter om at ophæve begrænsninger på udvinding af olie, kul og naturgas, på at droppe milliardbetalinger til FN’s klimaprogrammer og på at tilbagerulle Obamas Climate Action Plan. Og allerede et par timer efter, han havde sat sig til rette i det ovale værelse, var ethvert spor af begrebet ”klimaforandringer” fjernet fra præsidentens officielle hjemmeside.

”Trump har desværre gjort alvor af den meget klimakritiske retorik, han førte i valgkampen, og det er nogle voldsomme skridt, hans administration har taget for at afmontere amerikansk lederskab på klimaområdet,” siger Jarl Krausing, international chef i klimatænketanken Concito.  

Også i sine udnævnelser har Trump sendt et stærkt klimakritisk signal. Hans energiminister, Rick Perry, mener ikke, at der er belæg for menneskeskabt global opvarmning og har tidligere foreslået at nedlægge energiministeriet. Og som leder af det nationale miljøagentur EPA har Trump udpeget Scott Pruitt, som har tætte bånd til olieindustrien og har ført flere retssager mod netop EPA. Foreløbig har det betydet, at EPA’s budget er blevet markant beskåret, og at miljøagenturet har trukket sig ud af klimaforskning og -arbejde.

Misforstået kamp for Rustbæltet

Ifølge Jarl Krausing er en af årsagerne, at Trump kampen for at gøre ”America great again” ønsker at redde ”Rustbæltet”, som dækker en række af de østlige stater, der tidligere levede stort på kul, stål og bilindustri, men i de seneste årtier har oplevet stor arbejdsløshed og forfald.

”Trumps klimapolitik er et strategisk middel til at få fat i den vrede, hvide middelklasse, som ønsker job og vækst. Men den er også et fatamorgana, og det ironiske er, at i Rustbæltet er der kun 65.000 job i kulbranchen, mens der er over en million amerikanske arbejdspladser inden for vind, sol og gas,” siger Jarl Krausing og uddyber:

”Trump taler ikke kun imod økonomisk logik, men også imod en voksende del af USA, hvor både delstater, virksomheder og privatpersoner går imod hans klimapolitik.”

Faktisk kunne Gallup i slutningen af marts for første gang fremlægge en måling, der viste, at mere end 50 procent af amerikanerne er overbeviste om og bekymrede for klimaforandringerne.

Verden rykker nu

Også på delstatsniveau er Trump i modvind. Flere stater er aktivt gået imod Trumps klimaplaner, og Californien og New York har udtalt, at de påtager sig det grønne lederskab som følge af den føderale regeringssvigt.

Desuden er 1000 virksomheder gået sammen om at skrive til Trump for at få ham til at holde fast i Paris-aftalen – den globale og juridisk bindende aftale, der blev indgået på COP21 i 2015 og pålægger de deltagende lande at sænke deres CO2-udledning.

”Den globale grønne omstilling er i gang. Verden rykker nu, og det kan Trump ikke stoppe. Men han kan forsinke processen og gøre det sværere at nå de langsigtede, globale mål,” siger Jarl Krausing.

Samme opfattelse har man hos Nordea Klima og Miljø, som investerer globalt i selskaber, der beskæftiger sig med forbedring af klima og miljø.

Økonomien er drivkraften, for selv uden det klimamæssige aspekt er klima- og miljøløsninger en god forretning, fordi de efterspørges bredt af forbrugere, virksomheder, byer og stater, pointerer Thomas Sørensen, porteføljemanager i Nordea Klima og Miljø.
”Den grønne omstilling er et område, der giver økonomisk mening og en megatrend, som er alt for stærk til, at en enkelt mand kan stoppe udviklingen,” konstaterer porteføljemanager Thomas Sørensen.

Ressourceoptimering boomer

Som eksempler er Kina i gang med at bygge verdens største solcellefarm, som indtil nu er 27 kvadratkilometer og hele tiden bliver udbygget, og selv Saudi Arabien har påbegyndt sin omlægning til vedvarende energi. 

”Vedvarende energi er endda kun en lille brik i det samlede investeringsbillede. De allermest attraktive investeringer ses inden for ressourceoptimering, som er blevet et afgørende parameter i den globale konkurrence, og derfor foregår der enormt meget på virksomhedsniveau,” fortæller Thomas Sørensen, som igennem 2016 kunne observere, at fonden Klima og Miljøs investeringer steg støt. En tendens, som er fortsat efter valget af Donald Trump.

 ”Vi oplever en mærkbar øget interesse både fra små investorer og store pensionskasser. Produkter og løsninger inden for klima og miljø efterspørges på alle niveauer – af forbrugere, virksomheder og regeringer. Selvom man fjerner det klimamæssige aspekt, er det stadig en god forretning. Økonomien er drivkraften, og det er med til at gøre sektoren så robust,” siger porteføljemanageren.

Åbner mulighed for EU og Danmark

Hos Concito oplever man også, at forbrugere, byer og lande ikke nødvendigvis agerer ud fra klimatanken, men ud fra faktorer som økonomi og beskæftigelse.

”USA har efterladt et vakuum inden for den globale kamp mod klimaforandringer, og spørgsmålet er, om EU kan udfylde det sammen med Kina,” siger Jarl Krausing og påpeger, at det vil kræve, at nogen løfter barren.

”Tidligere var det Danmark, der pressede ambitionsniveauet op, og det betaler sig nu, hvor Kina eksempelvis investerer massivt i grøn teknologi. Men Kina kommer kun til verdens nr. 1, så vi kan ikke læne os tilbage. Vi må fortsat satse på forskning og udvikling, hvis vi vil bevare vores førerposition og de muligheder for job og vækst, det medfører.”

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?