Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.

Mens globale koncerner som LEGO, Carlsberg og Novozymes er begyndt at tænke cirkulær økonomi ind i deres forretningsmodeller, halter små og mellemstore virksomheder bagefter. De må forstå, at det handler mere om økonomi end om miljø, lyder det fra ekspert på området. Foto: Colourbox
Artiklen er leveret af

Forrige år meldte LEGO ud, at koncernen ville investere 1 mia. kr. og ansætte over 100 nye medarbejdere. Målet er at udvikle bæredygtige materialer til fremstilling af LEGO-elementer og -emballage inden 2030. Dermed er den danske koncern helt i tråd med andre multinationale selskaber som Coca Cola, IKEA, Nike og Carlsberg, som også tænker ressourcer ind i deres forretningsplan.

”Det grundlæggende argument for cirkulær økonomi er, at vi er nødt til at skabe sikkerhed for, at vi også i fremtiden har de nødvendige ressourcer til at producere og en stabil prispolitik, så virksomhederne tør investere. Cirkulær økonomi handler simpelthen om økonomi, og miljøet er kun en positiv sidegevinst,” konstaterer Gitte Haar, ansvarlig partner i Center for Cirkulær Økonomi, som hjælper private og offentlige virksomheder med bæredygtig ressourceoptimering og omstilling til cirkulær økonomi.

Cirkulær handler ikke kun om miljø, men om at skabe en sikker økonomisk fremtid for vores virksomheder, lyder det fra Gitte Haar, ansvarlig partner i Center for Cirkulær Økonomi.
”De store, internationale virksomheder har forstået den cirkulære dagsorden. Men Danmark drives i høj grad af små og mellemstore virksomheder, og de må lære at tænke cirkulært for at klare sig i fremtiden,” fastslår Gitte Haar, der ser et stort potentiale hos danske produktionsvirksomheder:

”Cirkulær økonomi skaber arbejdspladser lokalt. For eksempel er danske virksomheder dygtige til at udvinde råstoffer fra affald.”

Enormt europæisk vækstpotentiale

Ifølge Gitte Haar kan den cirkulære tankegang hjælpe danske virksomheder til større overskud og konkurrencekraft.

”Man måler i høj grad medarbejdernes produktivitet, men for produktionsvirksomheder udgør løn kun ca. 20 procent af omkostningerne, mens materialer og ressourcer udgør ca. 40 procent. Der er altså langt større gevinst at hente ved at fokusere på ressourcerne. Virksomhederne bliver ofte overraskede over, at jeg kan lave en cirkulær forretningsmodel for dem, som er rentabel med det samme,” siger Gitte Haar.

På europæisk plan har konsulentvirksomheden McKinsey regnet sig frem til, at en fuld omstilling til cirkulær økonomi vil give en værditilvækst på 1,8 billioner euro om året. Svarende til en vækst på 7 procentpoint i den europæiske økonomi.

Vaskeri halverer kemi-forbrug

En af de virksomheder, der har fokus på sit ressourceforbrug, er Victor Vask A/S i Rønne. Et mellemstort vaskeri, der blandt andet servicerer hospitalet, hoteller, plejehjem, forsvaret og færgetrafikken på Bornholm.

”Uden vores vedvarende fokus på ressourceforbrug og miljø, tror jeg ikke, vi ville eksistere som selvstændigt vaskeri i dag. For os er det helt naturligt at have fokus på forbrug, fordi det giver en økonomisk besparelse,” siger Kenn Ivan Kjellberg, direktør for Victor Vask, der har været miljøcertificeret siden 1996 og desuden er med i projektet Bæredygtig Bundlinje, der giver 100 små og mellemstore virksomheder mulighed for at udvikle en grøn forretningsmodel med fokus på cirkulær økonomi.

”Vi samarbejder med leverandører og kunder om at finde de bedste metoder og produkter. For eksempel hjælper vi hospitalet med at vælge tekstiler, som holder længere, og sammen med vores leverandør, har vi fundet en løsning, hvor vaskemidlet bliver blandet individuelt til hver vask. Det har halveret vores kemi-forbrug,” forklarer han.

Vasker med renset genbrugsvand

På de travleste dage, ruller 10 tons vasketøj gennem maskinerne hos Victor Vask, og netop nu er vaskeriet ved at samle delene til verdens første vandrensningsanlæg, som skal gøre det muligt at rense og genbruge vaskevandet. Rensningsanlægget er allerede afprøvet i et pilotprojekt og skal nu implementeres i fuld skala.

”Vand er en dyrebar ressource, og der er ingen grund til at vaske i rent drikkevand. Så på sigt håber vi selvfølgelig, at vi kan producere vandrensningsanlæg til vores kolleger verden over,” siger Kenn Ivan Kjellberg, som også har planer om at opsamle og rense regnvand, så det kan bruges i vaskeriet.

Holdbarhed er et nøgleord

Den cirkulære økonomi kræver netop en gentænkning af hele forretningsmodellen, mener Gitte Haar, der sidder i bestyrelsen for flere virksomheder med cirkulær økonomi i deres forretningsmodel. For eksempel Fischer Lighting, der ombygger eksisterende armaturer og downlights til LED via en indsats.

”Mange gamle armaturer har en høj designmæssig værdi og ofte er kvaliteten af det gamle bedre end de nye. Fischer Lighting fremtidssikrer armaturer, så de også kan bære fremtidens intelligente LED-lyskilder. Derved undgår man at smide gode, solide design-armaturer væk,” forklarer Gitte Haar og understreger, at holdbarhed er et nøgleord i den cirkulære økonomi.

”Dyre produktionsting, som møbler, byggemateriel og teknologi, kan virksomhederne med fordel udleje i stedet for at sælge. Dermed bevarer de dem i et rentabelt flow, hvor de hele tiden beholder de værdifulde grundmaterialer på egne hænder,” forklarer hun.

En sikker økonomisk fremtid

Til billigere forbrugsting, såsom tekstiler, papir og glas, må vi derimod skabe systemer for indsamling og genanvendelse af. Præcis som vi i dag har et velfungerende pantsystem på flasker.

Tøj og tekstil er eksempelvis meget ressourcekrævende at producere. At dyrke 1 kg bomuld kræver 8000 liter vand og udleder 40 kg. CO2 i atmosfæren.

”I dag bliver 60 procent af vores tøj kasseret, når vi ikke vil gå i det mere. Dermed springer vi over en masse værdifulde trin. Tøj kan redesignes og gensælges, det kan anvendes som klude og isolering, det kan genvæves til nye tøjfibre og endelig kan det bruges som fnuller til plademateriale i møbler eller byggematerialer. Til sidst kan det blive brændt og give fjernvarme, ligesom i dag,” siger Gitte Haar.

Problemet er, at vi ikke har styr på vores startprodukt. For at kunne genanvende, må vi kende det præcise indhold af fibre og kemi, så vi kan adskille det. Det stiller krav til både design og sporbarhed.

”Derfor spiller miljøingeniører en stadig større rolle i virksomhederne, og miljøafdelingen rykker fra CSR ind i produktionen. Simpelthen fordi det ikke kun handler om miljø og god grøn samvittighed, men om at skabe en sikker økonomisk fremtid for vores virksomheder,” fastslår hun.

Omtale af selskaber i denne artikel skal ikke anses som en købsanbefaling fra Nordea Invest. Tal altid med din investeringsrådgiver, før du investerer.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?