Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?

Artiklen er leveret af

Hele Europa holder vejret, når franskmændene i april og maj går til stemmeurnerne for at vælge landets næste præsident. Efter sidste års overraskende valgresultater i Storbritannien og USA har meningsmålingernes troværdighed lidt et gevaldigt knæk. Det giver usikkerhed – også på de finansielle markeder.

”Men det er vores vurdering er, at den finansielle risiko er overgjort. Vi er fortrøstningsfulde på Europas vegne og har en overvægt af europæiske virksomheder i vores aktieportefølje,” lyder det beroligende fra Nordeas seniorstrateg Morten Hessner, der følger valget i Frankrig med stor interesse.

Den politiske situation i Frankrig

Det franske præsidentvalg forløber i to valgrunder. Hvis ingen af kandidaterne i første runde opnår mere end 50 procent af stemmerne, går de to kandidater med flest stemmer videre til anden runde. Den, der opnår flest stemmer i anden runde, bliver Frankrigs næste præsident.

”Der er et usundt politisk klima i Frankrig for tiden, og derfor kan det ikke udelukkes, at præsidentvalget ender med en ubehagelig overraskelse,” siger Mette Zølner, lektor ved CBS og ekspert i fransk politik og samfundsforhold.

Hun hentyder til det højrenationalistiske parti Front National, der med sin karismatiske leder Marine Le Pen i spidsen går til valg på løfter om at trække Frankrig ud af EU og stramme immigrationspolitikken markant. Meningsmålingerne har gennem længere tid sat Marine Le Pen som en klar vinder af valgets første runde med 26 procent af stemmerne.

”Frankrig er ikke kommet helt ud af den økonomiske krise endnu, arbejdsløsheden er omkring 10 procent, landet er stadig i undtagelsestilstand efter flere terrorangreb, der har været uro i forstæderne, og den politiske debat har været præget af korruptionsanklager. En del af befolkningen er usikker på fremtiden og skuffet over de etablerede partier. Marine Le Pen slår på, at hun er ny og vil lave tingene om. Hun er populist og serverer simple løsninger på komplekse problemstillinger,” forklarer Mette Zølner.

Til fare for demokratiet

Samtidig henviser hun til en ny meningsmåling, hvor 60 procent af de adspurgte mener, at Marine Le Pen er til fare for demokratiet i Frankrig.

”Det forventes, at der sker en mobilisering af stemmer i valgets anden runde, hvor de republikanske vælgere og det flertal, der ser Marine Le Pen som en trussel, vil stemme på modkandidaten,” siger Mette Zølner og henviser til præsidentvalget i 2002, hvor Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, gik videre til valgets anden runde, hvor han tabte med et brag til Jacques Chirac, der fik over 80 procent af stemmerne.

I år er den anden favorit i første valgrunde den social-liberale Emmanuel Macron, leder af den politiske bevægelse En Marche. I modsætning til Marine Le Pen taler han om at skabe et mere samlet Europa.

Lang vej ud af euroen

Frankrig var et af de seks lande, der lagde grundstenen til EU i 1950’erne, og er stadig et nøgleland i det europæiske samarbejde – ikke mindst i forhold til euroen. Det vil derfor få betydning for hele Europa, hvis EU-kritikeren Marine Le Pen bliver Frankrigs næste præsident.

Lektor Mette Zølner fra CBS følger spændt den franske valgkamp. Hun mener, der er lang vej til en sejr for Marine Le Pen, men vil ikke udelukke, at præsidentvalget kan ende med en ubehagelig overraskelse.
”Hvis den franske befolkning stemmer imod EU, har det langt større betydning end Brexit, fordi Storbritannien i forvejen stod uden for euroen. Hvis et euroland bakker ud, får det væsentlige konsekvenser for Europa og den økonomiske situation,” forklarer Morten Hessner, der dog stadig sætter sin lid til meningsmålingerne.

”Meningsmålingerne tog fejl, da Storbritannien sidste år stemte sig ud af EU. Men fejlmarginen skal være 4-5 gange så stor som dengang, hvis Marine Le Pen skal vinde,” siger Morten Hessner og henviser samtidig til en Eurometer-undersøgelse fra november 2016, som viser, at 68 procent af franskmændene er glade for euroen.

”Selvom Marine Le Pen skulle vinde valget og få gennemtrumfet en folkeafstemning omkring Frankrigs deltagelse i euroen, vil det stadig være svært at opnå flertal for at trække Frankrig ud af EU.”

Synkront globalt opsving

På de finansielle markeder kan usikkerheden omkring valget i Frankrig aflæses på, at rentespændet mellem Tyskland og Frankrig er øget de seneste måneder. Det er dog ikke større end at både Frankrig og de andre europæiske lande har klaret sig rigtig fint økonomisk i 2017, fastslår Morten Hessner:

”Faktisk går det generelt godt med verdensøkonomien. Der er optimisme i Kina, og både USA og Europa oplever flot økonomisk fremgang, arbejdsløsheden falder og erhvervstilliden er høj.”

Nordeas seniorstrateg Morten Hessner ser et globalt økonomisk opsving og ser frem til, at der igen bliver politisk ro efter det franske valg.
Makroøkonomien viser altså et synkront globalt opsving, men har de gode takter forplantet sig til virksomhedernes indtjening? Ja, lyder det fra Nordeas seniorstrateg.

”Investeringsanalytikerne er ofte lidt for optimistiske og må skrue forventningerne ned, når virksomhederne kommer med deres regnskaber. Men da de europæiske virksomheder fremlagde regnskaber for 4. kvartal 2016, overraskede mere end halvdelen af virksomhederne analytikerne positivt – og det er tegn på, at nogle investorer undervurdere de gode indtjeningsmuligheder i Europa lige nu,” siger Morten Hessner, som ser positivt på danske investorers muligheder.

”Når vi kommer forbi valget og den politiske uro ligger bag os, ser det rigtig godt ud igen. Vi anbefaler vores kunder at have is i maven og holde fast i deres investeringsstrategi. Hvis man investerer med sine følelser i stedet for sin forstand risikerer man at gå glip af et rigtig stort afkast. Vores forventning er, at aktiemarkedet vil stige med 5-10 procent de kommende 12 måneder.”

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?