Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.

Selv om fokus og interesse er steget gevaldigt blandt både politikere, virksomheder og investorer de seneste år, er der stadig nogle myter omkring ansvarlig investering. Foto: iStock
Artiklen er leveret af

Ansvarlig investering handler om at stille krav til de virksomheder, der investeres i, i forhold til miljø, menneskerettigheder og etisk selskabsledelse. For få år siden mente mange, at ansvarlig investering var forbeholdt idealisterne, der tænkte mere på grøn samvittighed end sorte tal på bundlinjen. For eksempel svarede mere end 60%, at de ikke mente, at ansvarlige investeringer ville give dem et højere afkast over tid, da Nordea Invest gennemførte en stor nordisk undersøgelse i 2016.

I dag har den generelle holdning til ansvarlig investering ændret sig, og der er også fra politisk side sat fokus på vigtigheden af ansvarlige investeringer. Erhvervsministeriet lancerede i marts 2018 flere tiltag, der skal hjælpe virksomheder med at agere ansvarligt.

”Virksomheder og investorer er nøglespillere i forhold til at løse en lang række af samfundets centrale udfordringer. Deres strategiske arbejde med samfundsansvar bidrager ikke kun til en bedre verden, men er også til gavn for egen forretning og dermed dansk konkurrenceevne og dansk økonomi,” udtalte erhvervsminister Brian Mikkelsen i den forbindelse og understregede dermed, at ansvarlig investering er en fælles opgave for politikere, erhvervsliv og investorer.

Men der er stadig myter, som lever i bedste velgående. Med hjælp fra Eric Pedersen, direktør i Nordea Invest, der – sammen med sine søsterselskaber i Nordea-koncernen – flere gange er kåret til Europas bedste inden for ansvarlig investering, svarer vi her på nogle af de typiske spørgsmål og misforståelser.

Får jeg et lavere afkast ved ansvarlig investering?

”Nej, det er ingen naturlov, at ansvarlig investering giver et lavere afkast. Man kan ikke love, at afkastet bliver højere end ved andre investeringer, men det behøver bestemt heller ikke være lavere. Vi vurderer, at virksomheder, der opfører sig ansvarligt, får en fordel både i den globale konkurrence og i kampen om finansiering af deres projekter. Det minimerer risikoen ved at investere i dem og bør på sigt have en positiv effekt på investeringsafkastet,” siger Eric Pedersen.

Flere af verdens største investorer har da også vendt blikket mod de ansvarlige investeringer, for eksempel har den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs meldt ud, at den frem mod 2025 vil investere over 1.000 mia. kr. i miljøvenlig energi.

De danske pensionskasser, der tilsammen forvalter 3.000 mia. kr., følger i samme spor og investerer nu dobbelt så meget i grøn energi som i kul og olie, der tidligere blev anset for den sikre vej til et fornuftigt, langsigtet afkast.

”Et godt afkast er og bliver hovedformålet med alle pensionsbranchens investeringer, men normalt går investeringer med gode afkast hånd i hånd med ansvarlige investeringer,” udtalte Per Bremer Rasmussen, adm. dir. i brancheforeningen Forsikring & Pension, i forbindelse med en debat om ansvarlig investering på Folkemødet 2017.

Hvordan klarer ansvarlig investering sig i forhold til forventningerne?

”Kigger vi på 2017 er svaret: Helt fantastisk! Hos os klarede fondene Global Stars, Emerging Stars og Nordic Stars, som er vores flagskibe inden for bæredygtig opsparing, sig markant bedre end markedet generelt. Faktisk slog Global Stars og Emerging Stars deres benchmark (den standard, afkastet sammenlignes med, red.) med 7-8 procentpoint og var blandt de fonde i Nordea Invest, der klarede sig allerbedst,” siger Eric Pedersen.

Han understreger, at man ikke kan forvente, at det går lige så godt hvert år.

”Men det viser, at de ansvarlige investeringer både kan gøre det lige så godt og klare sig endnu bedre end det generelle marked.”

Samme billede tegner sig i flere andre danske investeringsforeninger, hvor de etiske fonde også klarede sig bedre end forventet sidste år.

Er der højere omkostninger ved ansvarlig investering?

”Både og. Det kræver mere research at sikre, at virksomhederne i en fond lever op til den ansvarlighed, vi forventer. For eksempel bliver en lang række virksomheder ESG-analyseret, og kun de, der klarer sig allerbedst, bliver udvalgt til Stars-fondene,” forklarer Eric Pedersen.

ESG står for Environmental, Social and Governance, som på dansk betyder miljø, sociale forhold og selskabsledelse.

”Vi har et dedikeret internationalt team, som ESG-analyserer virksomhederne. Det kan gøre omkostningerne ved investeringen marginalt højere. Men man skal altid huske at kigge på afkastet efter omkostninger, og vi tror på, at det fortsat kan betale sig, når man tager højde for afkastet og den lavere risiko,” siger Eric Pedersen.

Nordea Invest var blandt de første danske investeringsforeninger med et medarbejderteam, der udelukkende arbejder med ESG og ansvarlig investering. Et område, stadig flere investeringsforvaltere får øjnene op for. I 2015 havde 54 procent af Danmarks 50 største institutionelle investorer medarbejdere, der brugte mindst halvdelen af deres tid på ansvarlige investeringer og ESG. I 2017 var det tal steget til 81 procent, viste brancheorganisationen Dansifs årlige undersøgelse.

Gør min investering overhovedet en forskel?

”Ja, det gør den. Jo flere, der invester ansvarligt, jo mere skubbes virksomheder og verden i en mere bæredygtig retning. Der bliver sendt et tydeligt signal via markedskræfterne,” siger Eric Pedersen og fremhæver aktivt ejerskab som et vigtigt værktøj.

Aktivt ejerskab betyder, at man som investor gør sin indflydelse gældende og går i dialog med virksomhederne for at hjælpe dem i en mere bæredygtig retning.

”Vi oplever, at mange selskaber gerne vil hjælpes og er meget åbne over for deres investorer. Det gælder for eksempel de internationale tøjproducenter, som får produceret tøj i udviklingslandene og derfor per definition har en udfordring i deres forretningsmodel. De er meget interesseret i at gå i dialog om, hvordan de kan gøre nogle ting bedre,” fortæller Eric Pedersen. 

Kan jeg være sikker på, at de virksomheder, jeg investerer i, agerer ansvarligt?

”Det kommer selvfølgelig an på, hvordan du investerer. Hos Nordea Invest har vi truffet et overordnet valg om ikke at investere i selskaber, der er involveret i produktion

eller vedligeholdelse af illegale eller atomare våben. Ligesom vi ikke investerer i virksomheder, der får mere end 30 procent af deres omsætning fra kulproduktion. Dermed er der en række selskaber, som bliver fravalgt, og det gælder alle vores afdelinger. Og når du investerer i Stars-fondene, som er vores flagskibe inden for bæredygtig opsparing, går du et skridt videre: Her er virksomhederne positivt tilvalgt, fordi de klarer sig bedst inden for miljø, sociale forhold og selskabsledelse. Det er altså to forskellige processer, og – hvis man kan sige det sådan – to forskellige grader af ansvarlighed. Men uanset, hvordan du investerer, har vi skabt nogle procedurer, der sikrer, at du kan sove godt om natten,” forklarer Eric Pedersen.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?