Nordea Invest

Hvad gør du med din investering, når aktiemarkederne falder?

Mange investorer får et chok, når aktiemarkederne pludselig tager et dyk, som de gjorde i sidste måned. Men vi må vænne os til hyppigere udsving, lyder det fra to investeringseksperter.

Foto: iStock
Artiklen er leveret af

2017 blev et stærkt år på aktiemarkederne, hvor eksempelvis det amerikanske aktieindeks S&P 500, som omfatter 500 af de største amerikanske virksomheder, bød på næsten uafbrudte stigninger i alle 12 måneder.

”I godt et par år har investorerne været vant til, at det kun gik én vej, når de tjekkede deres depot: Op. De globale aktiemarkeder gav for eksempel lige i underkanten af et halvt års normalafkast alene i januar,” siger Nordeas investeringsstrateg Andreas Østerheden.

I begyndelsen af februar slog månedens amerikanske jobrapport fast, at der var kommet så godt gang i økonomien, at efterspørgslen på arbejdskraft pressede lønnen mere opad end forventet. Det øgede investorernes forventninger til den fremtidige inflation, og renterne skød i vejret. Bekymringer om stigende renter lyste særligt klart på investorernes radar efter at være kørt hurtigt op siden midten af december.

”Når renten stiger, bliver det selvsagt dyrere for private og virksomheder at betale deres gæld, og det fik investorerne til at sælge ud. Samtidig havde mange investorer spekuleret i lav votalitet og dermed tjent penge, så længe der ikke var de store udsving på markedet. Da der så kom udsving, begyndte disse positioner at blive lukket ned. Alt i alt skabte det en kædereaktion, som fik markederne til at falde,” forklarer Andreas Østerheden.

Ifølge Nordeas investeringsstrateg Andreas Østerheden må vi vænne os til hyppigere udsving på aktiemarkedet, og disse udsving kan med fordel benyttes til at rebalancere sin portefølje.

Følelserne spiller ind

Senere meddelte USA’s præsident Trump, at han ville indføre ekstra told på en lang række importvarer. Det skabte frygt for en global handelskrig og har efterfølgende virket som endnu en stopklods for investorerne.

Selv om den globale økonomi generelt er god, blev markederne altså påvirket af frygt, uklare forventninger og følelser. Og det er helt normalt, konstaterer Jens Balle, som er selvstændig rådgiver med mange års erfaring fra den finansielle sektor og forfatter til bogen ”Hulemænd i habitter”, der handler om adfærdsøkonomi.

”Uanset, om man er privat eller professionel investor, er der i høj grad følelser i markedet. Alle sigter efter at købe billigt og sælge dyrt, så de kan tjene penge. Men følelser får os ofte til at gøre det modsatte,” siger han og uddyber:

”Selv om vi bliver glade for en gevinst, så er udslaget på følelsesbarometeret dobbelt så stort, når vi taber, og det påvirker den måde, vi agerer på.”

Vi må vænne os til udsving

På aktiemarkederne kom den fælles tilbageholdenhed til udtryk mandag den 5. februar, hvor S&P 500 faldt 4,1 procent på en enkelt dag. Samme dag faldt det ledende amerikanske industriindeks, Dow Jones, 4,6 procent, hvilket var det største fald målt i procent på en enkelt dag i knap syv år.

Dagen efter kunne rystelserne fra den amerikanske aktienedtur mærkes i Danmark, der vågnede op til et fald på det ledende danske aktieindeks C25 på 3,6 procent.

”Det er ganske naturligt i markedssammenhæng, at danske og europæiske aktiekurser følger de amerikanske tendenser, når der er salgspres,” siger Andreas Østerheden.

Efter et par timer var faldet på det danske marked reduceret til 1,4 procent, og generelt er der ingen grund til bekymring, mener Nordeas investeringsstrateg.

”Det pludselige dyk i februar skyldtes det, vi kalder en teknisk korrektion, som handler om, at markederne skal tilpasse sig en ny situation. Det er ikke et fundamentalt drevet fald, for grundlæggende går det godt i den globale økonomi. Vi befinder os i den sidste fase af det økonomiske opsving, og her er det helt typisk at udsvingene bliver lidt hyppigere. Det har simpelthen været unormalt, at vi har haft så lave udsving,” konstaterer han.

De følelser, der følger markedets bevægelser, giver os lyst til at købe, når markedet er steget og lyst til at sælge, når markedet er faldet. Selv om vi bør gøre det omvendte. Kilde: Hulemænd i habitter

Invester og kig væk

De to eksperter er enige om, at man som investor skal have is i maven og holde fast i sin investeringsstrategi, selv om der sandsynligvis kommer flere bump på aktiemarkederne den kommende tid.

”Vi har en psykologisk tendens til at tro, at det, der lige er sket, snart sker igen. Det har sjældent hold i virkeligheden, men det påvirker alligevel, hvordan vi tænker og handler,” forklarer Jens Balle og fortsætter:

”Hvis jeg skal give et godt råd, vil jeg læne mig op ad de to Nobelprisvindere i økonomi Daniel Kahneman og Richard Thaler, som siger, at som investor bør man investere og så kigge væk, indtil man skal bruge pengene. Fordi man bliver alt for påvirket af alt det, man hører og læser om markedet. Mange analyser slår fast, at det handler om at investere på langt sigt,” siger han.

Det gælder om at holde følelserne ude af sin investering, men det er svært, siger Jens Balle, der på baggrund af sine erfaringer fra den finansielle sektor har skrevet en bog om adfærdsøkonomi. Fotograf: Frank Cilius.

Tid til at rebalancere

Andreas Østerheden fortæller, at Nordea for nyligt er kommet med en anbefaling til sine investorer om at øge deres andel af aktier. Det sker på baggrund af optimismen i den globale økonomi, som afspejler sig i højere forventninger til virksomhedernes indtjening. I stedet for at forvente, at aktier giver et afkast på 6-12 procent hen over de kommende 12 måneder, forventer Nordea nu et aktieafkast på 10-15 procent det næste år.

”Man skal huske, at aktier er en langsigtet investering. Det værste, man kan gøre, er at gå i panik, når aktierne falder, for så risikerer man at sælge på et ufordelagtigt tidspunkt,” siger han og opfordrer til, at man i stedet benytter udsvingene til at rebalancere sin portefølje.

Samme råd lyder fra Jens Balle, som forklarer, at rebalancering går ud på føre sin portefølje tilbage til udgangspunktet.

”I sin strategi beslutter man eksempelvis, at aktier skal udgøre 50 procent af værdien i ens portefølje, mens 50 procent består af andre investeringer. Hvis aktier er faldet, udgør de en lavere procentdel af værdien, og derfor køber man flere aktier – selv om det måske føles unaturligt – så de igen udgør halvdelen af porteføljens værdi,” forklarer Jens Balle.

Er aktierne derimod steget, sælger man ud, så man kommer tilbage til udgangspunktet på 50 procent.

”Det er bevist, at man ved at rebalancere optimerer sit afkast og samtidig reducerer sin risiko markant,” forklarer han.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?