Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.

EU-direktivet MiFID2, der trådte i kraft fra nytår, opsætter nye regler for, hvordan markedet for værdipapirer i Europa skal fungere. Foto: MOSTPHOTOS
Artiklen er leveret af

Nytårsklokkerne ringede ikke kun et nyt år ind, men også en ny virkelighed for de europæiske børser, banker og kapitalforvaltere. 1. januar trådte EU-direktivet MiFID2 i kraft, og det opsætter nye regler for, hvordan markedet for værdipapirer i Europa skal fungere. Formålet med direktivet er at styrke beskyttelsen af investorer og øge konkurrencen på investeringsmarkedet. Det skal blandt andet ske gennem større gennemsigtighed.

”Helt overordnet er hensigten med MiFID2 at fremme tilgængeligheden af relevante oplysninger for både små og store investorer. Dermed bliver det nemmere for kunderne at få overblik over deres omkostninger, og hvad de får for pengene. Det fremmer konkurrencen både på pris og kvalitet,” forklarer Jens Jørgen Holm Møller, kapitalforvaltningschef i brancheforeningen FinansDanmark, som varetager interesser for banker, kapitalforvaltere og investeringsfonde.

Omfattende omstilling for bankerne

Det første fælles EU-regelsæt, MiFID1, blev vedtaget tilbage i 2004, men efter finanskrisen stod det klart, at der var behov for at opdatere direktivet. I 2014 blev MiFID2 vedtaget af Europa-Parlamentet og Europarådet, men er altså først trådt i kraft her ved årsskiftet. Det har givet banker og kapitalforvaltere mulighed for at forberede sig på de nye regler, som blandt andet har krævet en omstilling af it-systemerne.

”Arbejdet med at implementere de nye, internationale regler har været et rigtig stort projekt, som 200 medarbejdere på tværs af de nordiske lande har været involveret i,” fortæller Anne Buchardt, chef for investering og opsparing i Nordea.

”I den forbindelse har det været en fordel for os at være en stor nordisk bank, fordi det har givet os mulighed for at afsætte de nødvendige ressourcer for at finde de bedste løsninger,” uddyber hun.

Overblik over omkostninger

Et af de krav, MiFID2 medfører, er, at bankerne skal udlevere en oversigt over de forventede samlede omkostninger, inden man som kunde køber et investeringsprodukt.

”De forventede omkostninger skal fremlægges i både procent og kroner. Og det hele skal tælles med. Men hvad er det hele? Det er ikke så enkelt, og det er ikke klart defineret fra EU’s side,” siger Jens Jørgen Holm Møller.

Efter man har købt et investeringsprodukt, vil man så hvert år modtage en opgørelse over, hvad ens service- og produktomkostninger har været i det forløbne år. Også dette skal opgives i både procent og kroner.

Betydning for porteføljeplejeaftaler

En anden ting, MiFID2 ændrer på, er relevant for de mange private investorer, som har en porteføljeplejeaftale. Aftalen betyder, at de selv kan slippe tøjlerne og lade bankens professionelle porteføljeforvaltere varetage deres investering.
Inden MiFID2 blev porteføljeforvalterens arbejde betalt af investeringsforeningerne, men det går ikke med de nye regler.

Hos brancheforeningen FinansDanmark hilser kapitalforvaltningschef Jens Jørgen Holm Møller de nye regler velkommen. Han mener det øger konkurrencen blandt bankerne til fordel for kunderne.
”Nogle kunder kan have troet, at aftalen var gratis og har ikke vidst, at den blev betalt af investeringsforeningerne. Banken har selvfølgelig oplyst om betalingen, men det er ikke sikkert, at kunderne har kendt den samlede pris i kroner for deres aftale. For at sikre større gennemsigtighed kræver MiFID2 derfor, at investeringskunder selv skal betale banken for deres porteføljeplejeaftale,” forklarer Jens Jørgen Holm Møller og uddyber:

”I de fleste porteføljeplejeaftaler benytter bankerne fonde, som ikke har betalt for rådgivning af kunderne. De kan umiddelbart se billigere ud, men der følger så en særskilt regning fra banken for rådgivning. På investering.dk har vi derfor nu gjort det muligt at sammenligne investeringsforeninger med eller uden rådgivning, så man nemmere kan se, om de fonde, man har, er konkurrencedygtige i forhold til sammenlignelige fonde.”

Nye regler giver bedre rådgivning

Med MiFID2 er det heller ikke længere kundernes opgave at undersøge, hvilken service banken tilbyder – det er nemlig et krav, at banken gør sine kunder opmærksom på de kvalitetsforbedrende services, de har mulighed for.

”Kvalitetsforbedrende services kan både dække over rådgivning, et bredt udbud af investeringsprodukter og it-systemer, der kan hjælpe med at udvælge den rette investering,” siger kapitalforvaltningschefen.

Ifølge Nordeas chef for investering og opsparing, Anne Buchardt, har 200 medarbejdere på tværs af de nordiske lande arbejdet på at gøre bankens it-systemer og investeringsrådgivere klar til de nye regler.
Hos Nordea forklarer Anne Buchardt, at kunderne vil mærke forskellen ved, at de vil få stillet flere spørgsmål, når de er i banken, og at de vil modtage mere information og løbende opdateringer.

”Den ekstra information kan måske virke overvældende for nogle, men vi gør det så klart og tydeligt som muligt, og vores medarbejdere har tilsammen modtaget over 40.000 timers ekstra rådgiveruddannelse til gavn for kunderne,” fortæller hun.

Større konkurrence

De nye krav til bankerne og den øgede gennemsigtighed for kunderne skal være med til at skabe større konkurrence, og ifølge FinansDanmarks kapitalforvaltningschef er det allerede ved at ske.

”Vi ser allerede tegn på, at konkurrencen er øget, og det hilser vi velkommen, for det sikrer i sidste ende kunderne bedre priser og højere kvalitet på deres investeringsprodukter,” siger Jens Jørgen Holm Møller.

Den stigende konkurrence blandt bankerne skræmmer dog ikke Nordea. Tværtimod.

”Jeg tror, at de øgede krav er med til at styrke hele finanssektorens omdømme og troværdighed. MiFID2 er et meget omfattende regelsæt, der skal sørge for, at vi alle sammen kan være sikre på at få en solid rådgivning om vores opsparing og investering. Samtidig skaber reglerne større gennemskuelighed om, hvad man betaler, og hvad man får for sine penge. Det ser vi som en fordel både for bankerne og vores kunder,” fastslår Anne Buchardt.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?