Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december

Har du overblik over årets økonomi, er december tiden til ekstra indbetalinger til pensionen. Ud over udsigten til en mere økonomisk sikker alderdom, udløser indbetalinger til ratepension et fradrag i årets indkomst. Foto: MOSTPHOTOS
Artiklen er leveret af

Det er ikke kun butiksmedarbejdere, der løber stærkt i julemåneden. Også pensionsrådgivere må sætte tempoet op, nu da året lakker mod enden.

”Der er typisk dobbelt så mange ekstraindbetalinger i december som i årets øvrige måneder,” fortæller Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Nordea Liv & Pension.

Han oplever, at det øgede pres skyldes, at man nu har et overblik over, hvad man har tjent i årets løb, og dermed ved, hvor meget ekstra man kan undvære til sin pensionsopsparing.

”De fleste lønmodtagere sparer op til pension igennem deres job, uanset om de tænker over det eller ej, og det er positivt. Men man bør stadig overveje, om det vil være klogt at indbetale ekstra på eget initiativ,” siger han.

Opsparing på syv årslønninger

En ekstra indbetaling til pension kan nemlig give fordele på flere fronter. For det første lever vi længere og har et bedre helbred. Mange ældre er derfor friske til at rejse og tage på oplevelser i længere tid, og det kræver en større opsparing. Tal fra ATP viser, at når vi går på pension som 65-årige, kan mænd forvente at leve yderligere 19 år, mens kvinder har udsigt til at leve 23 år længere. Og ifølge Danmarks Statistik er vores gennemsnitlige levealder steget 4,5 år for mænd og 3,8 år for kvinder siden 2000.

Samtidig stiger alderen for, hvornår man får folkepension gradvist. Dem, der er 30 år i dag, kan først forvente at få folkepension, fra de er 73 år eller ældre.

Det kan især give en fordel at indbetale ekstra til pension inden årets udløb, hvis man har tjent så meget, at man betaler topskat eller har tjent mere end forventet, så man står til at betale restskat, forklarer Nordea Liv & Pensions cheføkonom Jens Christian Nielsen.
”Ønsker man at leve det gode liv hele livet, er man derfor nødt til selv at tænke på sin pension. Vores tommelfingerregel er, at en pensionsopsparing, som svarer til syv årslønninger den dag du går på pension, rækker til et godt liv, uanset hvor længe man lever. Den anbefaling hviler dog på, at mange udover pensionsopsparingen har to til fire årslønninger i form af kontant opsparing, friværdi i boligen og så videre,” siger Jens Christian Nielsen. 

Skattegevinst nu og her

Ud over udsigten til en alderdom i sydens sol, er der også fordele at hente på kort sigt. Indbetaling til ratepension og livsvarig pension udløser nemlig et fradrag i indkomstskatten, og det kan give gevinst i forhold til de penge, du har tjent i årets løb.

”Pensionsindbetaling er især en fordel, hvis man tjener over 480.000 kr. om året og dermed betaler topskat. Så giver pensionsindbetalingen et fradrag på 52 procent. Når pengene skal udbetales, er ens indkomst sandsynligvis lavere, og derfor skal man kun betale 38 procent i skat af dem på det tidspunkt,” forklarer Jens Christian Nielsen.

Der kan også være en fordel ved at indbetale til pension, hvis man har tjent mere end der er opgivet på forskudsopgørelsen, og man derfor står til at betale restskat.

Husk loftet på 53.500 kr.

Det giver intet fradrag at indbetale til kapitalpension, og derfor er især ratepension i fokus her i december. Der er dog et loft for, hvor meget man årligt kan indbetale til ratepension med fradrag. Loftet ændrer sig lidt hvert år og er i 2017 på 53.500 kr.

”Det blev indført for at sikre, at man ikke kun sparer op til de første år af ens pensionisttilværelse. En ratepension udbetales nemlig – som navnet antyder – i rater fordelt over 10 til 25 år,” siger Jens Christian Nielsen, som samtidig påpeger, at Nordea anbefaler, at man vælger at få sin ratepension udbetalt over mindst 15 år, fordi tallene viser, at de fleste lever så længe.

Vil man indbetale mere end de 53.500 kr. ekstra til pension, får man også fradrag for indbetalinger til en livsvarig pension, der udbetales så længe man lever.  

”Man kan indbetale alt det, man vil, og det behøver ikke ske i december. Men som sagt er det nu, mange har overblik over, hvad de har tjent i årets løb, og hvordan de får mest ud af de penge,” siger cheføkonomen.

Unge snyder sig selv

For mange – især yngre – kræver det en særlig motivation at skulle forholde sig til pension. I en undersøgelse, Penge- og Pensionspanelet gennemførte i 2015, svarede 29 procent af de 25-34-årige, at de aldrig havde undersøgt noget om deres pension. Dermed risikerer de at snyde sig selv for gratis penge, påpeger Jens Christian Nielsen:

”Jo tidligere man kommer i gang, jo bedre. Det er det allerbedste råd, vi kan give. Så får man nemlig glæde af renters rente og dermed et langt større afkast i den sidste ende.”

Hvis du som 25-årig begynder at indbetale 1.000 kr. om måneden, så kan du ifølge beregninger fra Nordea forvente, at din opsparing er vokset til 840.000 kr., når du fylder 67 år. For mange betyder det, at de kan stoppe på arbejdsmarkedet flere år tidligere end ellers.

… og det gør kvinder også

Undersøgelsen fra Penge- og Pensionspanelet viser også, at især kvinder har svært ved at forholde sig til pension. 68 procent af de adspurgte kvinder svarer, at de synes, pension er vanskeligt at forstå, mens 38 procent giver udtryk for, at pension ikke interesserer dem.

Men faktisk bør kvinder give pensionen en ekstra tanke.

”Især for kvinder kan det også være en god idé at spare lidt op til pension hele tiden. Hvis man misser to-tre års pensionsopsparing, for eksempel på grund af barsel, kan det betyde, at man får 10-15 procent mindre udbetalt i pension,” lyder rådet fra Jens Christian Nielsen.

I det hele taget opfordrer han til, at man tjekker, om man sparer nok op og på den rigtige måde i forhold til ens tidshorisont. Derfor er hans kolleger i Nordea Liv & Pension netop nu i gang med at kontakte en lang række kunder for at hjælpe dem med at optimere deres pensionsopsparing.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?