Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.

De seneste årtiers udflytning af arbejdspladser til blandt andet Kina og Østeuropa har skabt en hastigt voksende og købestærk middelklasse, som i dag er det, der gør landene interessante at investere i. Foto: MOSTPHOTOS
Artiklen er leveret af

Det er ikke længe siden, at verdens økonomer tvivlede på potentialet i Emerging Markets, men nu er der igen kommet gang i hjulene, og ifølge en ny analyse fra Dansk Industri står vækstnationerne i dag for halvdelen af den økonomiske aktivitet i verden. 

Nordeas chefanalytiker og Emerging Markets-økonom Anders Svendsen minder om, at man må være forberedt på større udsving, når man investerer i Emerging Markets. Til gengæld forventes vækstlandene også at stå for størstedelen af den globale vækst i 2017.
Typisk leder Emerging Markets tankerne hen på BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina), men vækstmarkederne dækker faktisk over et stort antal lande, der tilsammen huser over halvdelen af verdens befolkning og udgør et stort og for de fleste et uudforsket investeringsunivers.

”For 20 år siden var interessen for vækstmarkeder som Kina og Østeuropa relateret til muligheden for udflytning af produktion. Nu er interessen i langt højere grad salg af danske produkter til den hastigt voksende middelklasse,” forklarer Anders Svendsen, chefanalytiker og Emerging Markets-økonom hos Nordea.

Udflytningen af produktion var med til at skabe arbejdspladser og øge det generelle uddannelsesniveau. Det fik en stor, ny middelklasse med købekraft til at vokse frem, og det er den, investorer bør rette blikket mod nu.

Kina vil have ny global status

Med over en milliard indbyggere i både Indien og Kina er det især disse lande, der er interessante.

”Kina og Indien er klart de tungeste spillere inden for Emerging Markets. De to lande er ved at udvikle enorme middelklasser med nye forbrugsvaner, som skaber stigende efterspørgsel efter vestlige produkter,” siger Anders Svendsen.

Ifølge Kina-ekspert, erhvervsjournalist og forfatter Christina Boutrup er Kina i gang med at rykke sig opad i den globale produktionskæde.
Igennem 30 år har Kina præsteret en gennemsnitlig årlig vækst i BNP på omkring 10 procent. De seneste år er væksten dog faldet, og i 2017 vil den kinesiske økonomi ifølge Verdensbankens (IMF) estimat vokse med 6,8 procent. Ifølge Christina Boutrup, erhvervsjournalist med speciale i Kina og forfatter til flere bøger om landets udvikling, skyldes det blandt andet, at Kina er i gang med at ændre status i den globale produktionskæde.

”Lønniveauet i Kina er steget markant, og kineserne sparer mere op end noget andet folkeslag. Men det gælder mest den ældre generation, og der bliver gjort meget for at booste forbruget. De unge er født ind i en fantastisk vækstperiode, og det afspejler deres forbrug,” forklarer Christina Boutrup.

’Made in China’ er fortid

Det stigende lønniveau betyder samtidig, at virksomheder ikke længere flytter arbejdspladser til Kina, fordi det er billigt. Men landet råder stadig over verdens største produktionsapparat, og for at udnytte det, har det kinesiske styre iværksat en plan, der skal øge produktiviteten, automatisere processerne og gøre produktionen langt mere avanceret.

”Kina vil rykke sig fra ’Made in China’ til ’Made by China’, hvor de selv udvikler avancerede produkter. Et af målene er at blive verdensførende indenfor kunstig intelligens inden 2025,” siger Christina Boutrup og pointerer:

”Mange mener, det er urealistisk, men min erfaring siger, at når Kina sætter sig et mål, så når de det! Fordi de kan ansætte de dygtigste folk, opkøbe de nødvendige virksomheder og i det hele taget investere det, der skal til.”

For investorer betyder det, at de med fordel kan se på Kina med et helt nyt blik.

Forventer stor vækst

I forhold til udviklingen i det kinesiske markeder kan danske virksomheder især byde ind med fødevarer, grøn teknologi og bæredygtige løsninger. Men det betyder ikke, at det er en nem opgave at slå igennem på det kinesiske marked.

”Selv store, anerkendte danske virksomheder kan have det svært på det kinesiske marked, fordi Kina har en meget protektionistisk industripolitik og helst støtter deres egne virksomheder,” siger Christina Boutrup.

Netop på grund af de særlige forhold i Kina kan det være risikabelt at investere i et enkelt selskab, selv om der er store forventninger til, at det vil klare sig godt i landet. Når det gælder investeringer i Emerging Markets, anbefaler Nordea derfor, at man spreder sin risiko ved at investere i en bred portefølje frem for i enkelte selskaber.

”Man skal bruge ekstremt meget tid, hvis man som privat investor vil investere i specifikke selskaber eller lande i Emerging Markets. Det er kendetegnende, at når økonomien går godt, strømmer der udenlandsk kapital ind i landene, men så snart det går dårligt, er det også det første sted, udenlandske investorer forlader,” forklarer Anders Svendsen og fortsætter:

”Derfor kan udsvingene være større, fordi både lande og selskaber er mindre udviklede, og de udenlandske investorer er mindre loyale.”

Anders Svendsen understreger, at det er vigtigt at investere bredt for at sprede risikoen.

”Hos Nordea har vi blandt andet fonden Emerging Stars, der investerer i udvalgte virksomheder, som udmærker sig ved at handle ansvarligt over for miljø og mennesker. Netop i Emerging Markets kan der være en ekstra fordel ved at investere i dem, der opfører sig ordentligt, fordi det minimerer den langsigtede risiko,” lyder det fra chefanalytikeren.

Ifølge OECD’s indikatorer forventes den globale vækst at stige i 2017 – og det største vækstbidrag forventes at komme fra netop Emerging Markets.

Følg
Jyllands-Posten
Nordea Invest

Har du sikret, at din opsparing kan vokse?

Du kan gå glip af en langsigtet gevinst, hvis du ikke har styr på, hvad der sker med udbyttet af din investering og sørger for at udnytte ’renters rente’ til din fordel.
Nordea Invest

Myter om ansvarlig investering holder ikke vand

Selv om interessen for ansvarlig investering er steget markant de seneste år, er der stadig en række myter, der kræver et realitetstjek. For eksempel den om, at man må vælge mellem bæredygtig opsparing og højt afkast.
Nordea Invest

Ny lovgivning giver investorer nye fordele

Et nyt EU-direktiv skal skabe større gennemsigtighed omkring investeringer og beskytte bankkunder bedre. Selv om de nye regler er ressourcekrævende, bliver de godt modtaget af finansbranchen, der ser dem som en fordel for kunderne.
Nordea Invest

December er højtid for indbetaling af pension

Har du tjekket, om du kan få en skattegevinst ved at indbetale lidt ekstra til pensionen? I så fald skal indbetalingen nemlig ske senest den 29. december
Nordea Invest

Derfor bør du investere i Emerging Markets

Efter et par års stilstand er der igen kommet gang i vækstmarkederne, som i dag rækker langt ud over BRIK-landene. Det åbner op for helt nye investeringsmuligheder.
Nordea Invest

Hvad betyder COP23 for dine investeringer?

Nogle klimatopmøder får mere bevågenhed end andre, og nok kun de mest klimabevidste har bemærket, at COP23 finder sted i Bonn den 6.-17. november. Alligevel har mødet stor betydning.
Nordea Invest

Send sparepengene til udlandet og få mere ud af din opsparing

Danskere har en forkærlighed for danske aktier og investerer helst i virksomheder, vi kender godt. Men hvis porteføljen bliver alt for rød-hvid, betyder det større risiko og mindre afkast.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Bæredygtighed – fra bløde værdier til big business

Glem alt om genbrugstøj og hjemmedyrkede grøntsager. I dag er bæredygtighed et naturligt fokusområde for den moderne forbruger og et afgørende parameter for virksomheder og investorer.
Nordea Invest

Lav rente og inflation er dyrere for kvinder

Undersøgelse viser, at færre kvinder end mænd ved, hvad inflation betyder, og at de ikke ændrer deres opsparing, selv om renten er lav. Det kan medføre, at kvinder får mindre ud af deres opsparing end mænd.
Nordea Invest

Kunder og investorer stiller krav om ansvarlighed

Både virksomheder og investorer har stadig større fokus på bæredygtighed og CSR. Med god grund. Det sænker nemlig risikoen og giver samtidig mulighed for at få del i et afkast på 84.000 milliarder kr.
Nordea Invest

Euroen er meget mere end en fælles mønt

Euro-samarbejdet handler ikke blot om en fælles mønt, men også om politisk stabilitet i Europa. Derfor har valget i Frankrig haft afgørende betydning for Europa – og for dine investeringer.
Nordea Invest

Sparer du rigtigt op? Sådan får du mest ud af din opsparing

Danskerne har aldrig før haft så mange penge stående i banken. Det er dyrt i sidste ende, for den lave rente betyder, at pengene bliver mindre værd med tiden. Pengene kan spares op på bedre måder, siger forbrugerøkonom.
Nordea Invest

Derfor skal du stadig investere i obligationer

Mange private investorer ryster på hovedet over de nærmest ikke-eksisterende afkast på obligationer. Men der er stadig god grund til at have obligationer i sin portefølje, lyder det fra Nordeas seniorstrateg. Få hans bedste råd til obligationsinvestering lige nu.
Nordea Invest

Klimavenlige opfindelser kan ændre vores liv og økonomi

Markedet for produkter og teknologier, der forebygger eller reducerer klimaforandringerne, er i kraftig vækst og har samtidig nået et punkt, hvor det er særdeles økonomisk rentabelt at investere miljøvenligt.
Nordea Invest

Nu er sol og vind billigere end kul og olie

Vedvarende energi har nået det punkt, hvor strøm fra solceller og vindmøller er billigere end energi fra kul, olie og naturgas, lyder det fra World Economic Forum. Den gode nyhed kommer dog med forbehold, men er stadig tegn på, at den grønne omstilling har stort investeringspotentiale.
Nordea Invest

Trump fornægter klimaforandringer – resten af verden gør ikke

Donald Trump har kaldt klimaforandringerne et fupnummer, og en af han første handlinger i Det Hvide Hus var at slette alle spor af dem fra præsidentens officielle hjemmeside. Men hvilken betydning har Trumps første tid som amerikansk præsident egentlig haft for kloden og for dine klimainvesteringer?
Nordea Invest

Træt af din lave bankrente? Sådan får du dine penge til at vokse

Den ekstremt lave bankrente betyder, at pengene på din konto med sikkerhed bliver mindre og mindre værd. Vil du have dem til at vokse, må du investere. Kom godt fra start med hjælp fra to eksperter.
Nordea Invest

Cirkulær økonomi er nøglen til succes for danske virksomheder

Små og mellemstore virksomheders succes afhænger af deres evne til at udnytte ressourcer bedst muligt. Det handler om økonomi og ikke miljø, lyder det fra ekspert i cirkulær økonomi.
Nordea Invest

Det betyder valget i Frankrig for dine investeringer

Ingen tør gætte på udfaldet af valget i Frankrig. Til gengæld er der bred enighed om, at resultatet får afgørende betydning for det europæiske samarbejde. Men hvad betyder valget for dine investeringer?