jem & fix

Spejderbevægelsen er verdens største lederudviklingsprogram

Spejderånden er vigtig for samfundet - og er med til at skabe bedre ledere, mener bestyrelsesformændene Lars Kolind og Paul Mollerup, der ikke er bange for at gøre tingene selv.

At være spejder som barn, giver fordele som voksen – ikke mindst i forhold til at fostre gæve og selvstændige unge mennesker, der kan finde ud af at gøre tingene selv.
Artiklen er leveret af

At kunne binde råbåndsknop og tænde bål bringer dig ikke kun nærmere duelighedstegn til din spejderuniform, det kan også bringe dig tættere på en succesfuld karriere. Det mener den tidligere spejder og innovative erhvervsmand, Lars Kolind.

For ham er det nærmest en selvfølge, at spejderlivet fører til en velsmurt karriere. Samtidig mener han, at spejderbevægelsen kan noget, som ingen andre organisationer kan, når det kommer til at udklække leder-talenter.

”Spejderbevægelsen er verdens største lederudviklingsprogram. Alverdens manegement-uddannelser kan slet ikke hamle op med spejderbevægelsen, når det drejer sig om, hvor mange ledere den har skabt,” siger Lars Kolind.

Og faktisk mener han, at spejderbevægelsen har langt større betydning end stort set alle regeringer i hele verden.

 ”Jeg møder mange velhavende mennesker, som er på listerne over de rigeste og de mest succesfulde personer i verden. Og jeg opdager gang på gang, at hovedparten af dem har været spejdere. Tag listen over de 100 højst placerede danske erhvervsledere – jeg garanterer for, at 50 procent eller flere har været spejdere,” siger han.

Ti års forspring

Lars Kolind selv såede frøet til en succesfuld og anerkendt erhvervskarriere, da han, på sin fars opfordring, blev spejder som 9-årig. Han beskriver sig selv som en genert og tilbageholdende lille spinkel splejs, der dog hurtigt erfarede, at han duede til noget.

”Da jeg som 13-14-årig blev patruljeleder, opdagede jeg, at jeg rent faktisk var god til at få andre med på mine ideer,” siger han.

I spejderkorpset lærte han at organisere, lægge budget, kommunikere med forældrene, sørge for at alle kom godt hjem og holde hovedet koldt, hvis en havde hugget sig i knæet.

”Jeg lærte alle de ting, som ledere skal kunne, herunder især at kunne håndtere uforudsete situationer,” siger han.

De praktiske, sociale og ledelsesmæssige færdigheder dannede grundlag for, at han allerede som 27-årig blev udnævnt som direktør i et firma, hvor han havde været ansat tre år.

”Da jeg spurgte, hvorfor de havde valgt mig, lød svaret: ’Vi kan jo se, at du med din erfaring som spejderleder både socialt og ledelsesmæssigt har ti års forspring i forhold til de andre kandidater.”

Frihed og fællesskab

Erfaringerne som spejderleder har lige siden båret Lars Kolind gennem karrieren.

”Jeg har haft meget stor gavn og uvurderlig glæde af det, jeg lærte som spejder, og jeg har rigtig meget at takke spejderbevægelsen for”, siger Lars Kolind.

Han føler sig overbevist om, at han aldrig ville have gennemført transformationen af Oticon, som han i dag er kendt for over det meste af verden, hvis ikke det havde været for sin baggrund som spejder.

Som spejder fik bestyrelsesformand og forfatter Lars Kolind i en alder af kun 17 år lederansvar for 35 mennesker. Det blev begyndelsen på en stor erhvervskarriere. Foto Kristine Funch
Det unikke ved spejderarbejdet er ifølge Kolind, at man lærer to egenskaber, som er grundlæggende for god ledelse - nemlig både at være individ- og fællesskabsorienteret.

”Man lærer at blive selvstændig, tage vare på sig selv og stå fast på sine synspunkter. Samtidig lærer man at tage ansvar for fællesskabet og respektere og udnytte den forskellighed, der er i gruppen af mennesker.

Når spejderånden har så stor effekt, er det ifølge Lars Kolind også, fordi den bliver indprentet i en tidlig alder.

”Man skulle tro, man kunne lære ledelse på handelshøjskolen, når man var 18 til 25 år, men det er slet ikke dér, det læres. Det læres bedst, mens man er 10 til 15 år, hvor det bliver leget ind,” mener han.

”De spejdere, jeg kender, som er blevet til succesrige ledere, har ikke kun tjent mange penge, men er også optaget af værdier som at tage ansvar, gøre noget godt for andre og hjælpe til, hvor der behov for det,” siger han.

Motivation skal komme indefra

En vigtig pointe er ifølge Lars Kolind, at man ikke kan lede gennem magt i en organisation, men er nødt til at gøre det gennem motivation.

”Som spejderleder bliver man nødt til at være vanvittig dygtig til at motivere folk, for man kan ikke give dem penge. Hvis folk ikke vil, så vil de ikke. Så går de.”

Derfor er det vigtigt, at lysten til arbejdet kommer fra medarbejderen selv.

”Jeg behandler mine virksomheder og ansatte som spejdergrupper og spejdere,” siger Lars Kolind. Hver gang han står over for en potentiel ny medarbejder, skal han have fornemmelsen af, at ansøgeren brænder så meget for arbejdet, at han i princippet ville gøre det gratis.

”Jeg har en grundlæggende overbevisning om, at motivation skal komme indefra. Man skal ikke gøre det for pengenes skyld, man skal gøre det, fordi man synes, det er vigtigt og sjovt, og fordi man ikke kan lade være.”

Tingenes plads i rygsækken

Også Paul Mollerup, der er formand for bestyrelsen i Folkekirkens Nødhjælp og adm. direktør for Danske Advokater, ser en klar sammenhæng mellem sin fortid som spejderleder i KFUM Spejderne og sin professionelle erhvervskarriere.

”Jeg er drevet af troen på forpligtigende fællesskaber og har derfor enorm respekt for foreningsarbejde,” siger Paul Mollerup, der selv er et aktivt foreningsmenneske og har været engageret i spejderbevægelsen i 25 år.

For udover at spejderlivet bidrager til fællesskab og friluftsliv, bidrager det også til en unik tidlig lederuddannelse.

”Spejderlivet har betydet, at jeg allerede i en tidlig alder fandt det helt naturligt at lede. Jeg fik nogle gode værktøjer, der har lært mig, hvad det vil sige at lede, sætte fælles mål og værdien af disciplin og hårdt arbejde. Noget som har betydning for alt, hvad jeg laver,” siger han.

"Det handler om at disponere sin tid og vide, hvor man har sine ting. Alle de her helt banale ting, som gør en god leder, er noget, man lærer helt tidligt i spejderbevægelsen. Det nytter jo ikke noget, at man ikke ved, hvor tingene ligger i rygsækken, når man skal finde dem i mørke," fortæller Paul Mollerup.

Fikser selv kopimaskinen

Spejderbevægelsen er favnende og inkluderende i hele sit værdigrundlag, mener Paul Mollerup, hvilket han med stor fordel har taget med sig i sine mange lederjob.

”Det gyldne ved spejderbevægelsen er, at man meget hurtigt oplever, at der trods folks forskelligheder virkelig er noget, som alle er gode til, og at man sammen faktisk kan gøre tingene både hurtigere og bedre, end hvis alle kunne det samme,” siger han.

Som spejder er Paul Mollerup vant til at blive stillet over for opgaver, hvor han er fuldstændig blank, og så alligevel finde en løsning. ”Ulempen er måske, at man mange gange kommer til både at være direktør og den, der fikser kopimaskinen,” siger han.
At lede er ikke betinget af, at man er bedre til tingene end alle de andre. At lede er at få det bedste ud af de folk, man leder, mener han. Alligevel har spejderlivet også betydet, at Paul Mollerup aldrig selv er bange for at kaste sig ud i projekter. Også dem han ikke er ekspert i.

”Som spejder er man vant til at blive stillet over for opgaver, hvor man er fuldstændig blank, og så alligevel finde en løsning. Både konkret og i overført betydning har det givet mig troen på, at jeg kan,” siger Paul Mollerup og tilføjer med smil i stemmen:

”Ulempen er måske, at man mange gange kommer til både at være direktør og den, der fikser kopimaskinen.”

Også på hjemmefronten kaster Paul Mollerup sig ud i mange gør det selv-projekter.

”Jeg finder det helt naturligt at gøre tingene selv. For eksempel er der ingen af familiens cykler, der kommer på værksted. En gør det selv-tilgang, der bunder i min fortid som spejder.”

Læs mere om ”I fixer – vi støtter”

Læs mere om partnerskabet mellem KFUM Spejderne og Jem & Fix

Følg
Jyllands-Posten
jem & fix

Virksomheder spreder julestemning med materialer og produkter

For at sikre den gode julestemning blandt udsatte børn og deres forældre søger flere støtteforeninger i år virksomheder om produkter og materialer frem for penge. Det har fået flere til at bidrage.
jem & fix

For at være en god leder, skal man kunne lede sig selv

At være en god leder kræver, at du kan lede dig selv. Du skal være i stand til at føre dig selv i en bestemt retning og kende dig selv som menneske og leder. Og det lærer man som spejder, mener både B.S. Christiansen og formanden for KFUM-spejderne i Danmark.
jem & fix

Sådan træner du dit barns motorik i hverdagen

Dit barn er måske ekspert i at slå søm i på en iPad, men hvor godt går det nu lige, når det gælder om at hamre ting sammen i virkeligheden? Bevægelseskonsulent Sarah Thomsen giver dig her inspiration og tips til gør det selv-aktiviteter, der styrker motorikken.
jem & fix

Inddrag dit barn i huslige opgaver og gør det selv-projekter

Ingen børn er for små til, at de er til gavn for noget, mener dannelsesekspert Lars-Henrik Schmidt, der opfordrer forældre til at inddrage de yngste medlemmer i huslige pligter og gør det selv-projekter.
jem & fix

Spejderbevægelsen er verdens største lederudviklingsprogram

Spejderånden er vigtig for samfundet - og er med til at skabe bedre ledere, mener bestyrelsesformændene Lars Kolind og Paul Mollerup, der ikke er bange for at gøre tingene selv.
jem & fix

Aktivt foreningsliv kan forhindre landsbydød

Længsel efter sociale fællesskaber og et stærkt foreningsliv hiver folk i byen ud på landet, mener landsbyforsker.
jem & fix

De billige boliger bliver til arkitekttegnede perler

Køb et billigt hus og brug pengene på en arkitekt, der tilpasser boligen lige netop dine behov. Den model benytter et stigende antal boligejere sig af. Boligejerne vil have individuelle løsninger, siger Boligejernes Videncenter.
jem & fix

Danskere googler sig til gør det selv-arbejde

Gør det selv-film gør det populært at gøre det selv derhjemme. Og mange danskere er ikke bange for at give sig i kast med selv de mere avancerede byggeprojekter.
jem & fix

Drømmen om et stort hus lokker familier til yderområder

Et stort hus og græs under fødderne til samme pris som en lille bylejlighed trækker unge familier væk fra byerne. Antallet af kvadratmeter vægtes højere end at bo centralt, lyder det fra boligeksperter.