Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.

Foto: Gaute Bruvik
Artiklen er leveret af

Vi ved, at nordmændene er glade for deres hjemland – og ofte med god grund. Når det handler om naturfænomenet nordlys, bevæger vi os ind i den kategori.

”Nordnorges kyst ligger direkte under Nordlysovalen, hvor nordlysaktiviteten er størst,” forklarer Pål Brekke, der er seniorforsker på Norsk Romcenter (Norwegian Space Centre) og er ekspert i himmelforhold over Jordens nordlige områder.

Når der er soludbrud eller øgning af storme på Solen, trækker nordlyset sig endnu længere imod syd, så det også fylder himmelen over Tromsø og endda længere ned i landet.

Foto: Bjørn Jørgensen
Så beliggenheden er altså en vigtig årsag til, at nordlys-turister valfarter til det nordlige Norge hvert år fra september og frem til maj det følgende år, hvor himmelen er mørk nok til at skabe den perfekte scene til ”Aurora Borealis”.

Mildt og venligt klima

Beliggenheden i Norge er ikke kun velegnet på grund af placeringen under nordlysovalen. Det handler også om Golfstrømmen, der flyder op langs Norges kyst. Golfstrømmen skaber et forholdsvist mildt klima, som gennem århundreder har gjort området velegnet til menneskelig beboelse. Andre områder, hvor nordlyset er meget hyppigt og tydeligt, ligger midt i Sibirien eller den canadiske ødemark, hvor temperaturen i nordlyssæsonen kommer ned omkring minus 40 grader. Langs den nordnorske kyst er vintertemperaturen til sammenligning ikke meget under frysepunktet.

De meteorologiske forhold i Nordnorge betyder også, at der sjældent ligger et tungt og vedvarende skydække, som man ser det nogle steder længere imod syd på den norske kyst. Skyerne er altid i bevægelse, og derfor kan de nordlys-guiderne stort set altid føre deres turister frem til klar himmel på de nætter, hvor der er skyer. Hvis der er skyer langs kysten, er det klart længere inde i landet.

”I Nordnorge er der mange byer, små flyvepladser og gode veje. Så hvis du er kommet for at se nordlys, er det så godt som sikkert, at du kan få den store oplevelse i perioden fra september til marts,” siger Pål Brekke.

Og de steder, hvor nordlysguiderne ikke kan køre med deres minibusser, er der altid mulighed for at komme til på snescooter.

Det smukkeste oplyste landskab

Den norske infrastruktur i kombination med landskabet og klimaet udgør også en ret enestående cocktail.

”Landskabet i sig selv er vældig betagende, og det betyder naturligvis også noget for oplevelsen, at nordlyset oplyser de smukke, stille fjorde og de sneklædte fjelde,” siger Pål Brekke.

Foto: Alex Conu
Hans egen favoritoplevelse er at se nordlyset spejle sig i havet. Hvis man sammenligner med de sjældne tilfælde af nordlys i Danmark, hvor du kan se et kulørt skin i horisonten, fylder nordlyset i Norge over hele himmelen.

”Hvis du er ombord på Hurtigruten (den norske krydstogtrute langs vest- og nordkysten, red.) ude på havet, når der kommer nordlys, slukker skibet alt lys. Når nordlyset giver genskin i havet, føles det som om, at det er alle vegne omkring dig,” siger nordlyseksperten.

Han anbefaler også at se nordlys fra Svalbard-øerne, hvis man virkelig går op i de astronomiske lysfænomener. På grund af Svalbards nordlige beliggenhed kommer nordlyset her til syne i den sydlige horisont, og det skaber nogle andre nuancer end de markant grønlige farver, man fra det norske fastland ser i den nordlige himmel. Svalbard ligger dog så langt imod nord, at man ikke altid kan se nordlyset. Så tjek med eksperterne, før du planlægger denne udflugt.

Væk fra byens lys

Det vigtigste, hvis du vil have en storslået oplevelse med nordlyset, er at bevæge sig bort fra byernes kunstige lyskilder.

Nordlysovalen
Den magnetiske nordpol er ikke helt identisk med den geografiske nordpol – bl.a. fordi den flytter sig nogle meter hvert år. Men den ligger på Nordpolen, og det er dens magnetfelt, der fanger partiklerne fra solstormene og leder dem ind i jordens atmosfære, så det fænomen opstår, vi kalder for nordlys. Se hvordan nordlys opstår i denne lille film:
https://player.vimeo.com/video/140757388/?autoplay=1
Man kan ganske være heldig at se nordlys fra hotelvinduet i Tromsø på særligt gunstige aftener. Men for at begribe omfanget og nyde forestillingen til fulde, skal man finde en udsigtspost midt i den norske natur, rette blikket imod nattehimlen og bare lade dig overvælde af naturens største og mest imponerende lysshow.

Find mere information her CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.