Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.

Artiklen er leveret af

Derfor er Svindal den største

Aksel Lund Svindal lagde hele ski-verdenen ned i 2007, hvor han i samme sæson vandt to VM-titler (styrtløb og storslalom), den samlede World Cup og to World Cup-discipliner (storslalom og kombineret).

I alt har nordmanden vundet fem VM-titler, og han kom i 2010 hjem fra OL i Vancouver med guldmedalje i Super G – disciplinen hvor han fem gange vandt den samlede World Cup, men hvor han aldrig har taget VM-guld. I Vancouver vandt Svindal også sølv i styrtløb og bronze i storslalom.

Da Aksel Lund Svindal i 2013 vandt VM i styrtløb, blev han den første mandlige alpine skiløber, som vandt guld ved fire VM-stævner i træk. Sammenlagt har han vundet 32 World Cup-løb.

Den 34-årige nordmand er aktuelt i gang med at forbedre sig på OL i Pyeong Chang (Sydkorea) næste år.

- Når man har rejst rundt med sine ski i hele verden, er det lidt af en øjenåbner at komme hjem og opdage, at Norge har noget af den råeste (sejeste, red.) natur, der findes. Skiløb handler ikke kun om at være den hurtigste eller bedste. Det handler om at opleve naturen, lyset og den friske luft, forklarer den femdobbelte verdensmester i alpin skisport Aksel Lund Svindal.

Lige som Aksel Lund Svindal er de fleste danske ski-entusiaster ikke i tvivl om, at de norske fjelde giver mulighed for alle slags fantastisk skiløb, frisk luft og enestående natur, hvad enten man er afsted med familien og børnene eller på en vild alpin weekend med venner i høj fart på de sorte løjper. Det samme gælder andre ski-elskere i Norden samt efterhånden et stort antal nordtyskere. Men gæster fra det resterende Europa er ved at være en sjældenhed i de norske fjelde, og det er synd og skam, for alverdens skiløbere ved ikke, hvad de går glip af, når de står i kø ved en lift i Alperne, mener Aksel Lund Svindal, der medvirker i en film, som viser det spektakulære og varierede alpine skiløb i Norge

Husker følelsen af første gang

Første gang han havde ski på støvlerne, var han tre år gammel. Han husker ikke øjeblikket, men han husker følelsen.

- At være uden for hele dagen. Uden en eneste pause! lyder det nostalgiske minde fra verdensmesteren, der lægger lige så meget vægt på, at han kunne være i aktivitet sammen med nogle af sine bedste venner, samtidig med at han udfordrede sig selv og hele tiden arbejdede for at blive endnu bedre.

For en ægte nordmand elsker fjeldet og sneen hele året og på alle mulige måder.

- Off piste, vildmarksture og sommerskiløb. Det har givet mig nogle af de bedste oplevelser i mit liv, siger Aksel Lund Svindal, der med fem gange VM-guld og tre OL-medaljer ikke er i underskud af gode minder i skistøvler.

En invitation som er svær at afslå

Filmen om Aksel Lund Svindal er ikke bare historien om, hvordan Aksel Lund Svindal blev en stor alpin mester, der for tiden kæmper for at finde tidligere tiders fart efter en alvorlig knæskade i 2015 truede med at sætte en stopper for hans karriere.

Den er en invitation til hele Europa om at gå i Lund Svindals fodspor og give sig selv muligheden for at opleve og boltre sig i det fantastiske norske vinterlandskab, hvor de hæsblæsende ture ned ad de fantastisk præparerede pister blot er en del af oplevelsen. Udsigterne, naturoplevelserne og den ægte, friske nordenvind giver gode historier at fortælle videre i mange år derefter.

Som bekendt er Norges herligheder ikke en hemmelighed for danskerne, som i forvejen er flittige gæster i de norske fjelde.

Men det kan være en påmindelse om, hvor mange andre udfoldelser, den norske natur giver mulighed for. Som en dags afveksling på den alpine ferie, eller måske som inspiration til at besøge andre områder i landet. F.eks. er det svært at glemme, når man har set fotos fra skiløb ved Narvik, hvor der højt oppe fra pisterne er udsigt over den dybblå, isfri fjord.

Og vi skal ikke blive overraskede, hvis vi hører flere skiløbere tale andre sprog end dansk, svensk, norsk og tysk, når vi sidder i liften på årets norske skiferie. Filmen med Aksel Lund Svindal bliver distribueret til store dele af Europa i løbet af efteråret – og hvorfor skulle de kunne stå for Norges fristelser, når vi ikke kan?

  CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.