Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.

Foto: Thomas Rasmus Skaug
Artiklen er leveret af

Duften af appelsiner, nybagte småkager og gran. Lyden fra den knitrende pejs og synet af tykke, bomuldsagtige snefnug, der daler ned fra en klar, mørk vinterhimmel. Den ideelle magiske jul findes ikke kun i Disneys Store Juleshow. Du kan selv skabe den, og to af de væsentlige ingredienser – blød, hvid sne og træhytter – finder du på den anden side af Skagerrak i Norge.

Oplev Norges idyl til jul

En hvid dansk jul er efterhånden lige så realistisk som julemandens eksistens. I Norge er det straks en anden sag. Her er der frisk, nyfalden sne fra morgenstunden, og imens man spændt venter på juleaften, kan hele familien tilbringe tiden på de hvide pister.  

Foto: Thomas Skyum
Overalt i Norge er det muligt at leje hyggelige træhytter med forudbestilt juletræ, der står klart og pyntet ved ankomst – og der er masser af store hytter, hvor hele storfamilien med bedsteforældre, tanter, onkler, fætre og kusiner kan samles.

Man bør dog være opmærksom på, at andesteg ikke er julemad i Norge, og at den derfor kan være svær at finde i frysedisken. Men man kan sagtens tage and og flæskesteg med hjemmefra. Det er naturligvis også en mulighed at begive sig ud i et kulinarisk juleeventyr og prøve et norsk julebord. Den norske julemenu består typisk af en masse forskelligt slags kød, heriblandt svineribbe, den norske udgave af flæskesteg, og pinnekjøt, der er en slags spareribs af lammekød. Derudover bliver der også normalt serveret lutefisk, altså tørfisk, og sidst men ikke mindst kogt torsk – dertil kartofler, surkål og sovs.

Eventyrlig jul uden stress og travlhed

Den norske snesikkerhed giver mulighed for at gå all in på højtiden og fejre jul på eventyrlig vis i et af de mange charmerende højfjeldshoteller – overnatningsbranchens svar på ”Last Christmas”, som er et uundgåeligt julehit for gæster i alle aldre.

På hotellerne iscenesættes den jul, du altid har drømt om, men aldrig har haft mulighed for at gennemføre. Som gæst slipper man for travlheden med at klargøre jule-gæstebuddet, så juledagene får en inderligt afslappet stemning, de færreste af os har prøvet. Udflugter på ski og hyggestunder foran den buldrende pejs, mens de hvide fnug daler ned derude.

Foto: Terje Rakke
Hotellerne har store juletræer – mon ikke dine børn kan få lov at hjælpe med at pynte de laveste grene? – og om aftenen danser gæsterne omkring træet og synger julesange fra de lande, som er repræsenteret. Måske kommer der endda en julemand forbi – det er i hvert fald lettere at køre i kane i Norge end herhjemme, uanset hvilken type rensdyr du benytter.

Nordmændene går i kirke juleaftensdag ligesom os, så denne skik kan du også dyrke i din norske jul – med norske versioner af eksempelvis B.S. Ingemanns Dejlig er Jorden og Glade Jul eller Grundtvigs Dejlig er Jorden.

Snelandskabet er ikke bare af vat

Fjeldene i Norge lokker med fakkeloptog, jule-skioplevelser og hestetrukne kaner igennem det glitrende snelandskab. Der findes også en masse hyggelige julemarkeder, hvor du kan få varmet fingrene på et glas gløgg og prøve den norske specialitet - peberkager.

Spring ud i det, og skab nye, hyggelige juletraditioner for hele familien i Norges smukke land. Og selv om det ikke bliver en tradition, bliver det den jul, både store og små kan huske resten af livet – ”kan I huske dengang, vi holdt hvid jul i Norge?!”

Husker du videoen til Whams Last Christmas?

Find mere information om de norske skisteder - klik her CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.