Med vinden bidende i kinderne stiler båden ud over fjorden. Temperaturen er lige under frysepunktet, og alle spejder stift efter blåst, det vandsprøjt, en hval ånder ud efter et dyk under vandet. Blåst er nemlig det klare bevis på spækhuggeren, pukkelhvalen eller kaskelotten. Alle hvaler, som i vinterhalvåret jager de mange sildestimer i det nordligste Norge.
Silden er en slank fisk, der typisk er 20-35 centimeter lang. En levende sild er blågrøn på ryggen, mens sider og bug er sølvskinnende uden pletter.
Silden gyder på alle tider af året. Gydningen foregår som massegydning, hvor alle fisk gyder æg og sæd samtidig. Æggene måler ca. 1,5 millimeter og er tungere end vand, så de synker til bunds. Efter 10-14 dage udklækkes æggene, og de små larver søger op til overfladelagene for at leve af dyre- og planteplankton.
Sild i Nordatlanten omkring Island og Norge er hurtigst til at vokse. Efter tre-syv år er silden kønsmoden.
Sildens føde er plankton og krebsdyr som vandlopper og krill samt fiskeæg og fiskeyngel.
Man kan finde beretninger om sild som en fangstart i Norden mere end 1000 år tilbage. I senmiddelalderen havde sild en helt afgørende betydning for økonomien i Nordeuropa og var i top tre over handelsvarer på europæisk plan – kun overgået af korn og klæder.
Sildejagt i Den Blå Time
I det sene efterår, hvor døgnet byder på Den Blå Time – det helt særlige lys, der lægger sig over Tromsø om eftermiddagen, lige inden det bliver mørkt – søger store stimer af sild tilflugt i polarfjordene for at overvintre.
De sølvskinnende stimer tiltrækker nogle af verdens største pattedyr, pukkelhvaler, finhvaler og spækhuggere, som har fri adgang til et overflødighedshorn af vinterforråd blandt de flere millioner sild. I de senere år har der været så mange hvaler i polarfjordene, at marinbiologer ligefrem taler om, at havet koger over af hvaler.
Pukkelhvalen tilhører bardehvalerne og bliver omkring 15 meter lang og vejer ca. 30 tons. Dens blåst kan ses på lang afstand, idet den skyder op til tre meter op i luften.
Spækhuggeren er verdens største delfinart og kan måle op til ni meter i længden og veje det samme antal tons. De fleste forbinder spækhuggeren med de store shows i Sea World og med filmen ”Befri Willy”.
Kaskelotten er verdens største tandhval og kan blive op til 20 meter lang og veje op imod 55 tons. Kaskelotten lever af blæksprutter og store fisk.
En iskold, men smuk oplevelse
På en af de mange hvalsafarier på polarfjordene, der blandt andet udgår fra Tromsø og fra Norges næststørste ø Senja, får du en helt unik mulighed for at komme helt tæt på de store hvaler i fuld vigør. En typisk hvalsafari-tur tager omkring to-tre timer.
Har du mod på at komme helt tæt på dyrene, kan det kun anbefales at tage godt med vintertøj og uldent undertøj på. Oplevelsen er bidende kold, men meget smuk.
Tilbage på fastlandet igen vil du opleve, at temperaturen er noget mere behagelig med blot et par grader under frysepunktet. Det skyldes Golfstrømmen, der sikrer mildere kystklima.
Garanti for Nordlys
Tromsø-regionen ligger lige midt i ”Nordlysovalen”, og det giver dig stort set fuld garanti for at opleve det helt særlige Nordlys. Hvis der ikke er fuldmåne, kan du stort set hver aften opleve det magiske farvespil på himlen.
Der arrangeres flere organiserede guidede ture for at opleve det dansende Nordlys fra sin allerbedste side, blandt andet Nordlysjagt.Nordlys forekommer året rundt, men er nemmest at se nord for Polarcirklen i vinterhalvåret, hvor solen aldrig helt får overtaget.
Tromsø er et af de bedste steder for at opleve det magiske farvespil på himlen.
Nordlys opstår, når store mængder elektriske partikler med stor hastighed kommer ind mod jorden langs magnetfeltet og kolliderer med de øvre lag af atmosfæren. Gassen vil da lyse. Farverne genspejler, hvilke gasser der findes i atmosfæren. Den gulgrønne farve stammer fra oxygen. Den røde farve skyldes oxygen blandet med nitrogen. Den violette og de fleste blå nuancer kommer fra nitrogen.
Nordlys, hvaler og samisk kultur på Vesterålen
Hval-safarier stævner ikke kun ud fra havnen i Tromsø. Andenes på øen Vesterålen, lige nord for Lofoten, tilbyder også ture med 100% garanti for at se hvaler, og på Vesterålen er du også sikker på at kunne opleve nordlyset i de mørke måneder.
Alene turen ud til Vesterålen gør rejsen hele besværet værd. Der er et på én og samme tid mildt og barskt miljø med forrevne skær langs kysten, men milde temperaturer på grund af Golfstrømmen.
Øen har giver også mulighed for at besøge samiske bopladser og opleve, hvordan naturfolket har levet i hundredvis af år – og stadig gør det i dag.
Find mere information her