Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.

Foto: Asgeir Helgestad
Artiklen er leveret af

Med vinden bidende i kinderne stiler båden ud over fjorden. Temperaturen er lige under frysepunktet, og alle spejder stift efter blåst, det vandsprøjt, en hval ånder ud efter et dyk under vandet. Blåst er nemlig det klare bevis på spækhuggeren, pukkelhvalen eller kaskelotten. Alle hvaler, som i vinterhalvåret jager de mange sildestimer i det nordligste Norge.

Sild

Silden er en slank fisk, der typisk er 20-35 centimeter lang. En levende sild er blågrøn på ryggen, mens sider og bug er sølvskinnende uden pletter.

Silden gyder på alle tider af året. Gydningen foregår som massegydning, hvor alle fisk gyder æg og sæd samtidig. Æggene måler ca. 1,5 millimeter og er tungere end vand, så de synker til bunds. Efter 10-14 dage udklækkes æggene, og de små larver søger op til overfladelagene for at leve af dyre- og planteplankton.

Sild i Nordatlanten omkring Island og Norge er hurtigst til at vokse. Efter tre-syv år er silden kønsmoden.

Sildens føde er plankton og krebsdyr som vandlopper og krill samt fiskeæg og fiskeyngel.

Man kan finde beretninger om sild som en fangstart i Norden mere end 1000 år tilbage. I senmiddelalderen havde sild en helt afgørende betydning for økonomien i Nordeuropa og var i top tre over handelsvarer på europæisk plan – kun overgået af korn og klæder.

Vi er i Tromsø-regionen, ca. 350 kilometer nord for Polarcirklen. En region, hvis hovedstad Tromsø rummer så mange spændende oplevelser lige fra Nordlys over hvalsafari til et så rigt kulturliv, restauranter og caféer, at den i folkemunde kaldes for Nordens Paris.

Sildejagt i Den Blå Time

I det sene efterår, hvor døgnet byder på Den Blå Time – det helt særlige lys, der lægger sig over Tromsø om eftermiddagen, lige inden det bliver mørkt – søger store stimer af sild tilflugt i polarfjordene for at overvintre.

De sølvskinnende stimer tiltrækker nogle af verdens største pattedyr, pukkelhvaler, finhvaler og spækhuggere, som har fri adgang til et overflødighedshorn af vinterforråd blandt de flere millioner sild. I de senere år har der været så mange hvaler i polarfjordene, at marinbiologer ligefrem taler om, at havet koger over af hvaler.

Pukkelhvalen tilhører bardehvalerne og bliver omkring 15 meter lang og vejer ca. 30 tons. Dens blåst kan ses på lang afstand, idet den skyder op til tre meter op i luften.

Spækhuggeren er verdens største delfinart og kan måle op til ni meter i længden og veje det samme antal tons. De fleste forbinder spækhuggeren med de store shows i Sea World og med filmen ”Befri Willy”.

Kaskelotten er verdens største tandhval og kan blive op til 20 meter lang og veje op imod 55 tons. Kaskelotten lever af blæksprutter og store fisk.

En iskold, men smuk oplevelse

På en af de mange hvalsafarier på polarfjordene, der blandt andet udgår fra Tromsø og fra Norges næststørste ø Senja, får du en helt unik mulighed for at komme helt tæt på de store hvaler i fuld vigør. En typisk hvalsafari-tur tager omkring to-tre timer.

Har du mod på at komme helt tæt på dyrene, kan det kun anbefales at tage godt med vintertøj og uldent undertøj på. Oplevelsen er bidende kold, men meget smuk.

Tilbage på fastlandet igen vil du opleve, at temperaturen er noget mere behagelig med blot et par grader under frysepunktet. Det skyldes Golfstrømmen, der sikrer mildere kystklima.

Garanti for Nordlys

Tromsø-regionen ligger lige midt i ”Nordlysovalen”, og det giver dig stort set fuld garanti for at opleve det helt særlige Nordlys. Hvis der ikke er fuldmåne, kan du stort set hver aften opleve det magiske farvespil på himlen.

Foto: Terje Rakke
Der arrangeres flere organiserede guidede ture for at opleve det dansende Nordlys fra sin allerbedste side, blandt andet Nordlysjagt.

Nordlys

Nordlys forekommer året rundt, men er nemmest at se nord for Polarcirklen i vinterhalvåret, hvor solen aldrig helt får overtaget.

Tromsø er et af de bedste steder for at opleve det magiske farvespil på himlen.

Nordlys opstår, når store mængder elektriske partikler med stor hastighed kommer ind mod jorden langs magnetfeltet og kolliderer med de øvre lag af atmosfæren. Gassen vil da lyse. Farverne genspejler, hvilke gasser der findes i atmosfæren. Den gulgrønne farve stammer fra oxygen. Den røde farve skyldes oxygen blandet med nitrogen. Den violette og de fleste blå nuancer kommer fra nitrogen.

Går din rejse til den arktiske region omkring årsskiftet, kan du opleve den helt specielle Nordlysfestival, som er en række koncerter og forestillinger inden for klassisk musik og jazz. I 2018 har festivalen i øvrigt 30 års jubilæum.

Nordlys, hvaler og samisk kultur på Vesterålen

Hval-safarier stævner ikke kun ud fra havnen i Tromsø. Andenes på øen Vesterålen, lige nord for Lofoten, tilbyder også ture med 100% garanti for at se hvaler, og på Vesterålen er du også sikker på at kunne opleve nordlyset i de mørke måneder.

Alene turen ud til Vesterålen gør rejsen hele besværet værd. Der er et på én og samme tid mildt og barskt miljø med forrevne skær langs kysten, men milde temperaturer på grund af Golfstrømmen.

Øen har giver også mulighed for at besøge samiske bopladser og opleve, hvordan naturfolket har levet i hundredvis af år – og stadig gør det i dag.

Find mere information her CM Moat article tracking

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.