Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.

Artiklen er leveret af

Kender du Thorbjørn Egners univers på fingerspidserne. Hvis jeg nu synger ’Vi lister os af sted på tå…’ synger du så med eller gør børnene. Måske foretrækker poderne ’Hip-hurra for bamsefar, som er så sød og rar’.

Thorbjørn Egners fascinerende univers har tryllebundet mange børn, siden den første udgivelse i 1949.

Thorbjørn Egners univers

Thorbjørn Egner har blandt andet skrevet bøgerne ’Folk og Røvere i Kardemomme By’ og ’Klatremus og de andre dyr i Hakkebakkeskoven’.

I sidstnævnte er handlingen centreret om skovens mus, der er trætte af, at de bliver ædt af skovens rovdyr. Derfor tager de sagen op med Bamsefar, der er klog og vis. Historien er ledsaget af en række iørefaldende sange.

Kardemomme By er en idyllisk by, lige med undtagelse af de tre røvere Kasper, Jesper og Jonathan, som Politimester Bastian ikke tør arrestere, da de har en løve som kæledyr.

Udover at nyde historierne som oplæsning og på film, kan du også rejse ind i selve universet ved at lade sommerens familieferie gå til Dyreparken i Kristiansand. Som navnet antyder er her masser af levende dyr på store områder, men siden åbningen i 1966 er ferieparken udvidet med badeland, sørøverland og Egners univers, der er dedikeret til dyrene i Hakkebakkeskoven og indbyggerne i Kardemomme By.

Vær med i legen

Dyreparken i Kristiansand er målrettet børnefamilier, og det er især forældre med børn i aldersgruppen nul til otte år, der flokkes i parken. Netop denne aldersgruppe er særligt krævende. Du kan ikke spise små børn af med en planche og lidt tekst, som mor og far kan læse op fra. Ungerne skal aktiveres og engageres i oplevelsen. I Dyreparken får store som små  lov til at deltage i løjerne fremfor blot at kigge på.

Parkens størrelse alene gør, at du er bedst tjent med at bruge nogle dage på at udforske stedet. Overnatningen kunne foregå i en af husene i selve Kardemomme By.

Godmorgen med skrappe tante Sofie

Morgenvækningen sørger den skrappe tante Sofie for. I byen kan du også møde alle fortællingernes skønne karakterer, som politimester Bastian og røverne.

Selve byen er udviklet i tæt samarbejde med Thorbjørn Egner og familien, der i dag værner om forfatterens arv.

»Fra det øjeblik vi fik ideen, var Thorbjørn med inde over opbygningen af Kardemomme By. Han var meget optaget af, at området skulle være tro mod historien ned til den mindste detalje,« fortæller Christine H. Berhus, der er projektansvarlig for Dyreparken.

Dette forhold ses både i selve den fysiske opbygning, men det gennemsyrer også de mennesker, der arbejder udklædt i Kardemomme By. Børnene møder og krammer de ’rigtige’ karakterer, og det er svært ikke at blive fanget af stemningen.

I bogen drømmer røveren Jesper om at blive cirkusdirektør og i Dyreparken, kan du naturligvis opleve cirkusset, virkeliggjort af charmerende og dygtige artister fra hele verden.

På tur i skoven

Fra Kardemomme Bys farverige persongalleri skal vi ud i skoven, hvor Mikkel Ræv huserer. Det foregår med et tribunetog, der sikrer alle et godt udsyn. På den 40 minutter lange rundtur møder du alle dyrene i Hakkebakkeskoven, der kommer helt op til vognene og underholder de små størrelser på bedste vis.

Undervejs genoplever I en række scener fra bogen, og ude midt i skoven er der en scene, hvor bedstemor Mus kommer flyvende til og tager imod gæsterne.

Kardemomme By og Klatremusen kan levere sublim underholdning til børnefamilien, men oplevelserne slutter ikke i Thorbjørn Egners univers. Udover lejlighederne i Kardemomme By kan du bo på sørøverhotellet eller måske er det safariteltene, der trækker.

Bo i parken

Dyreparken

Dyreparken har åbent hele året.

Du kan tage færgen fra Hirtshals til Kristiansand og herfra er der en kort køretur til Parken.

Dyreparken er målrettet børnefamilier med børn i alderen nul til otte år, men større børn kan sagtens være med.

Du kan finde mere information på www.dyreparken.no/danmark

Dyreparken har over årene udviklet sig til en omsiggribende park fyldt med forlystelser og fornøjelser.

I sørøverparken brager skibenes kanoner og fylder luften med røg, mens Kaptajn Sabeltand svinger sværdet. Er det vandplaskeri, der trækker, kan familien sætte kursen mod vandlandet, mens spøgelseshuset er leveringsdygtigt i vilde gys.

Endeligt er der Dyreparkens 139 forskellige dyrearter fra alverdens lande, hvor I kan se nærmere på tigre, løver, giraffer og et væld af andre dyr, og helt i stedets ånd er der også et område, hvor børn kan komme helt tæt på mere fredelige dyr, der gerne modtager klap og et lille godbid fra ungerne.

Dyreparken har formået at skabe en park fuld af oplevelser, der omfavner og tryllebinder de små størrelser, og du kan være sikker på, at ungerne synger de velkendte sange på vejen hjem i bilen, hvis der er stadig er energi tilbage.

Følg
Jyllands-Posten
Visit Norway

Her er kun betjenten bange for røverne

Det er tillokkende at gå helt i barndom denne sommer med et besøg i Hakkebakkeskoven, overnatning i Kardemomme By og krammere fra de tre røvere og resten af de elskværdige karakterer.
Visit Norway

God plads på pisterne efter påske

Uge 7 leverer god sne i det meste af Europa. Men når du først én gang har forsødet dit forår med skiferie i Norge efter påske, kan du være på vej imod en ny ferietradition.
Visit Norway

Nordlyset danser ind i dit hjerte

Reaktionerne udebliver aldrig, når Kjetil Skogli har turister med ud i den nordnorske natur for at opleve Nordlyset danse hen over nattehimlen.
Visit Norway

Det’ også for børn!

Hemsedal og Trysil er nogle af Norges mest populære og familievenlige skiområder og kan på relativt kort tid nås med både bil og bus fra Danmark.
Visit Norway

Ned, ned, ned ad Norefjell

Noget af fjeldenes længste, sammenhængende skiløb og Norges største faldhøjde på 1010 meter. Blot et par timers kørsel fra Oslo lokker Skandinaviens første alpine OL-destination Norefjell med speed skiing, offpiste – og to børnebakker.
Visit Norway

Arktiske eventyr i Norges nordligste storby

Den eventyrlystne vil ikke snyde sig selv for et besøg i Tromsø. Her kan man opleve det bedste fra to verdener; fra pulserende byliv med hyggelige barer til uspolerede landskaber og helt unikke naturoplevelser.
Visit Norway

Telemarken er en tjekket tur i vildmarken

Telemarken har masser af tilbud til familieferien. Så hvis du virkelig vil opleve, hvad det store område har et tilbyde sne-elskeren, bør du kaste dig ud i de fantastiske offpiste-muligheder og de vilde terrænparker
Visit Norway

Den perfekte sne skabes af det rigtige miks

Kunstig sne er ikke bare en nødløsning på skisportsstederne, når vejret driller. I Norge, hvor sneen hvert år vælter ned over fjeldene i enorme mængder, vil de heller ikke undvære snemaskinerne
Visit Norway

Familievenligt vinter-eldorado i Hafjell

Olympiske omgivelser, en eventyrlig vinterforlystelsespark og Norges største indendørs legeland. Hafjell, der er et af Norges mest børnevenlige skisportssteder, kan friste enhver barnlig sjæl med sine muligheder for sjove oplevelser både på og udenfor pisten.
Visit Norway

Ski for champions i Norge

Kvitfjell nord for Lillehammer har nogle af Norges mest krævende pister, hvor der hvert år afholdes World Cup-konkurrencer. Du kan udfordre dine evner på de samme halsbrækkende nedture – eller hygge dig med familien på Kvitfjells nyåbnede, børnevenlige tredje fjeldside
Visit Norway

Snesjov i hyggelige Hovden

Kun to timer fra Kristiansand finder du den hyggelige fjeldlandsby Hovden. Snelandskabet inviterer til kaneture, varm kakao og lange dage på ski. Vil man spille ’dritkul’ på snowboard, er der også gode muligheder for det!
Visit Norway

Nærkontakt med verdens største pattedyr

De store hvaler er konger af havet og normalt ganske utilgængelige, men i vinterhalvåret indtager pukkelhvaler og spækhuggere polarfjordene for at jage de stimer af sild, som overvintrer her - og så kan man komme helt tæt på de store dyr.
Visit Norway

Dit største ski-eventyr ved de norske fjorde

Skiferien giver altid masser af gyldne minder, men hvis du vil gøre den helt uforglemmelig, var det måske en ide at tage færgen til en destination ved de eventyrlige norske fjorde.
Visit Norway

Verdens bedste lysshow er uden strøm

Nordlysturister valfarter til det nordlige Norge, hvor de geografiske forhold får fænomenet til at folde sig ud over hele himmelen.
Visit Norway

Julen du aldrig glemmer

En traditionel dansk jul er iscenesat efter en helt nøjagtig skabelon. Sådan kan vi bedst lide det, men dermed blive julen år for år også svær at skelne fra hinanden. Rykker du julen med and og risalamande nordpå, er der erindringsgaranti.
Visit Norway

Verdens bedste alpinist: Norge er råest!

Aksel Lund Svindal har sust ned af pister på hele kloden, men han glæder sig altid til at få hjemlig sne under skiene, for Norge har noget af det råeste skiløb i verden.